Kobots – Fynsk stemmestyret byggerobot belønnet af EU-fonde

De to fonde støtter små virksomheder på vej frem, på dels udviklings- og dels salgssiden. EU har dermed fået øjnene op for det store potentiale indenfor stemmestyrede robotter, der på en gang effektiviserer, mindsker spild og forbedrer sikkerhed og arbejdsmiljø.

“Vi skal bruge de 4,5 millioner til at kommercialisere og videreudvikle vores stemmestyrede skærerobot Amigo og tre andre produkter, vi har i pipelinen. De nye produkter er også stemmestyrede og kører på samme IT-platform, så de supplerer og komplimenterer Amigo. Mere kan vi ikke sige, før patentet er hjemme. Vi er meget stolte af at EU har givet os det eftertragtede Seal of Excellence og 13.99 points på en skala, hvor topkarakteren er 15. Det betyder, at de virkeligt ser vores potentiale,” siger Peter Hartvigsen, CEO og grundlægger af Kobots – Voice Responsive Robotics. Der åbnes for salg af den stemmestyrede robot i starten af oktober.

Byg tre gange hurtigere

Den stemmestyrede robot Amigo fra Kobots – Voice Responsive Robotics gør byggeri hurtigere og tømrerens arbejde sjovere. Ved at give håndværkerne nem stemmestyring af tilskæring øges hastigheden markant på både små og store byggeprojekter. Ud over at gøre byggeri tre gange hurtigere og mindske belastningen fra støv, støj, vibrationer og dårlige arbejdsstillinger, indsamler Amigo data og registrerer materiale, som kan genbruges. Det er godt for både økonomi og miljø, når den fx gør opmærksom på, at næste gipsplade kan være på det stykke plade, som ligger i bunken af fraskæringer som nr. tre.

Dirigeres med stemmen

Hver tømrer bærer et headset, så han har hænderne fri til at måle op og montere. Amigo spørger løbende efter de oplysninger, den skal bruge. Den spørger for eksempel: “Hvad vil du skære -ende? side? hul?” eller “gentag mål i venstre side”. Tømreren styrer robotten verbalt med en række kommandoer og forudbestemte skabeloner samt talrækken. Ved flere udskæringer af samme plade, fortsætter dialogen, indtil tømreren giver den orden: “Skær”. Derefter bliver pladen hurtigt skåret og er klar til montering. Imens kan tømreren gøre klar til montering, flytte stillads, skrue efter og så videre.

Et testforløb i samarbejde med studerende fra Syddansk Universitet og Designskolen i Kolding viser, at udførelsen af et byggeri bliver op mod 3,5 gange hurtigere med Amigo. Dermed kan en tilskæringsopgave, der normalt tager seks til syv timer, nu klares på ca. to timer. Ved inddækning af tagvinduer, døre og brandinddækninger og op under trapezplader er der endnu mere tid at hente. Robotten har nemlig skabeloner på en række standard bygningsdele som f.eks. Velux tagvinduer, så tilskæringsarbejde, der manuelt tager 30 minutter, kan klares på under fem minutter.

Det tager under ti minutter at opstille og samle robotten, som består af ramme, motor, software og et head-set. I rammen kan sættes forskellige former for standard elektrisk værktøj. Amigo fås i en 900 serie og en 1200 serie, hvilket refererer til max bredden på den plade, den kan bearbejde. Amigo-925 kan derfor skære en plade på 90 x 250 cm.

Fakta om de to fonde

Fonden SME Instrument er specielt oprettet for at hjælpe EU’s små og mellemstore virksomheder med at gennemføre internationale forskning- og udviklingsprojekter, der fremmer virksomhedens vækst. Den er en del af Horizon 2020 – EU’s store program for forskning og innovation. SME1 har bevilliget Kobots – Voice Responsive Robots 50.000 Euro. Eurostars er ligeledes en del af Horizon 2020 og understøtter udviklingen af hurtigt omsættelige innovative produkter, processer og tjenester, der hjælper med at forbedre hverdagen for mennesker. Eurostars støtter samlet udviklingen i Kobots – Voice Responsive Robots med 590.000 Euro.

Se Leverandører af Robotter