Realdania – Nye forskningsmidler skal gøre byggesektoren grønnere

Byggesektoren står for mindst en femtedel af Danmarks samlede CO2-udledning. Derfor er det helt afgørende at udvikle nye, bæredygtige løsninger til byggeriet for at komme i mål med den grønne omstilling. Det mener Innovationsfonden og Realdania, som sammen støtter forsknings- og udviklingsprojekter, der skal fremme byggeriets cirkulære omstilling, med 40 mio. kroner.

Byggesektoren i Danmark står for godt en tredjedel af landets affaldsproduktion og for 20 procent af den samlede CO2-udledning. Dertil kommer bl.a. CO2-aftrykket fra produktion af materialer og transport til byggepladsen.

Det er derfor afgørende at ændre den måde, byggebranchen i dag producerer og bygger på for at mindske Danmarks CO2-udledning. Her er udviklingen af cirkulære løsninger med udgangspunkt i genbrug og genanvendelse helt centralt.

Derfor går Innovationsfonden og Realdania nu sammen om at støtte forsknings- og udviklingsprojekter i et såkaldt Grand Solutions-program, der skal fremme byggesektorens omstilling til cirkulær ressourceøkonomi, med 40 mio. kr.

Danmark skal gå foran med grønne løsninger
Målet med indsatsen fra Innovationsfonden og den filantropiske forening Realdania er at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning i byggesektoren – ikke kun i Danmark, men også globalt, hvor byggesektoren står for hele 40 procent af den samlede CO2-udledning.

“Der er behov for en samlet offentlig og privat indsats og fokus på innovation og nye løsninger inden for byggeriet, hvis vi skal nå i mål med et klimaneutralt samfund i 2050. Der er samtidig både store økonomiske og samfundsmæssige gevinster ved, at Danmark går forrest og leverer grønne løsninger inden for byggesektoren. Vi glæder os over partnerskabet med Realdania og den fælles indsats for at bringe forskningsverdenen og byggeriet sammen om at udvikle nye forretningsmodeller, nye løsninger, nye teknologier og ny viden på området,” siger Anne-Marie Levy Rasmussen, direktør i Innovationsfonden.

Partnerskaber er nøglen til grøn omstilling i byggeriet
Udviklingen af cirkulære løsninger i byggesektoren, hvor man fokuserer på genanvendelse frem for at bruge materialer en enkelt gang og efterfølgende kassere dem, har ofte vist sig svært i praksis. Især halter det med skaleringen og forretningsmodellerne. Det er derfor et omdrejningspunkt i det fælles initiativ fra Innovationsfonden og Realdania

“Et af de vigtigste håndtag, hvis vi for alvor skal accelerere den cirkulære tænkning i byggeriet, er partnerskaber. Partnerskaber, der går på tværs af sektoren og på tværs af forskning og praksis. For cirkulært byggeri kræver, at man fra tegning, til selve byggeprocessen og til nedrivning samarbejder om, hvordan man kan genbruge materialerne, og hvordan man udnytter ressourcerne bedst muligt. Derfor er jeg meget glad for samarbejdet om et Grand Solutions-opslag med Innovationsfonden med netop dette fokus,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Find Leverandører til Byggeriet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger