Unicon i førerposition – Først med genanvendelse af beton i industriel skala

Som de første i Danmark gør Unicon det til standard at erstatte jomfruelige tilslagsmaterialer med genbrugsbeton i industriel skala. Det cirkulære tiltag bliver standard i en lang række produkter uden meromkostninger og vil alene i år medføre en besparelse på 10.000 tons råmaterialer.

Unicon har de seneste år arbejdet intensivt med anvendelsen af genbrugsbeton, og landets førende producent og leverandør af færdigblandet beton bliver nu den første virksomhed i Danmark til at genanvende beton i storskala i en lang række standardprodukter.

Det cirkulære tiltag vil alene i 2020 medføre en besparelse på 10.000 tons råmaterialer foruden miljøbesparelser på både udvinding og transport. I 2021 forventes besparelserne på jomfruelige råmaterialer at være på mere end 20.000 tons, mens målet er at nå besparelser på 100.000 tons inden 2025 og mindst 200.000 i 2030.

Der har været talt meget om genbrugsbeton de seneste år, men i praksis er det ikke særligt udbredt. Det ønsker vi at ændre på. Efter gode erfaringer fra en række udviklingsprojekter tager vi nu et stort skridt videre og gør genbrugsbeton til standard i en lang række af vores eksisterende produkter uden meromkostninger for vores kunder – og der er flere på vej, fortæller Casper Mathiasen, som er produktionsdirektør i Unicon, og fortsætter:

– Helt konkret erstatter vi op mod 20% af de jomfruelige råmaterialer i alle betoner i passivmiljøklasse. Og i alle ikke-konstruktive betoner kan vi erstatte med 100% genbrugt beton. Naturligvis uden at vi forringer kvaliteten af betonen. Ved at gøre genbrugsbeton til en hyldevare er vores ambition at skubbe hele byggebranchen i en grønnere og mere ressourceeffektiv retning.

Anvendelsen af genbrugsbeton i standardbetoner har været udrullet i Jylland siden marts, da initiativet startede som et pilotprojekt i samarbejde med Aarhus Kommune. Efter gode testresultater og tilbagemeldinger fra kunder udbredes initiativet altså nu til resten af landet.

Unicon har gennem årene bidraget til en række udviklingsprojekter inden for genbrugsbeton. Heriblandt med projekter som Sydhavns Genbrugscenter, der satte nye standarder for anvendelsen af genbrugsbeton i den danske byggesektor, og blandt andet derfor modtog projektet også Bæredygtig Beton Prisen i 2019.

Se Leverandører af Beton

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger