Plastemballage mindsker madspild – men danskerne er ikke begejstrede

Ville du selv undvære plast, hvis det til gengæld betød mere madspild? De fleste har nok prøvet, at de triste gulerødder ender i skraldespanden frem for på tallerkenen. Men plast forlænger madens levetid og mindsker dermed madspild – til gavn for klimaet og danskernes pengepung.

I dag den 29. september fejres den årlige FN’s Internationale Madspildsdag verden over.

Madspild er en af de helt store CO2-syndere. Langt større end produktionen af den emballage, der skal få madvarerne til at holde længere, da det er kun er omkring 5% procent af en madvares samlede miljøbelastning, som kommer fra emballagen.

Alligevel viser en ny undersøgelse foretaget for Plastindustrien, at 66% af danske forbrugere i nogen grad til meget høj grad vil fravælge plast, selvom det betyder lavere holdbarhed på deres fødevarer.

Selina Juul, Årets Europæer 2020 og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, har arbejdet med at forebygge og mindske madspild i over 12 år. Hun synes, at forbrugere har brug for mere viden, hvad angår plast og madspild:

”Når den svenske forsker fra Karlstads Universitet, Helén Williams siger, at kun 5 % af en fødevares klimapåvirkning kommer fra emballagen, bør vi i højere grad skrue ned for madspildet end for brugen af emballage. Forskere har længe sagt, at det er bedre for miljøet at have emballage på råvarerne, så de holder sig friske længere, end det er at undlade emballagen og så ende med at smide fordærvede fødevarer ud. Også Nordisk Ministerråd har i en rapport fastslået, at optimal emballage er med til at mindske madspild.”

Selina Juul fortsætter:

“Mange forbrugere har i snart mange år set sig sur på plastemballage, og den fylder da også en del i vores affaldspande. Men vi glemmer tit, at det er netop emballagen som er med til at få vores mad til at holde længere. Derfor skal vi alle blive klogere på plastikkens muligheder. Hermed mener jeg bestemt ikke, at vi skal have mere emballage, men vi skal hele tiden udvikle mere intelligent og bæredygtig emballage.”

Plast forebygger madspild

Når det kommer til madopbevaring og forlængelse af madens holdbarhed, så er plast et vigtigt redskab i kampen for at forebygge madspild.

Plast har i mange år været fast inventar i danskernes hjem og særligt i køkkenet, da det kan forlænge holdbarheden af madvarer. Fx holder en agurk sig saftspændt i op til 14 dage med bare 1,5 gram plastemballage – mod kun tre dage uden plast. Et andet eksempel er et salathoved, som med en tynd plastfolie kan holde sig frisk i en lille uges tid efter høsten, men som allerede bliver slatten efter et døgn uden plastemballage.

Plastindustriens undersøgelse viser, at glas er blevet den foretrukne emballage med 34 %, men i mange tilfælde kan miljøaftrykket fra plastprodukter være langt mindre end alternativerne, der kræver flere ressourcer at fremstille og er tungere at transportere.

Plastemballage skal genbruges og genanvendes

Så i stedet for at mindske brugen af plast skal vi fokusere på at ændre vores brug-og-smid-væk kultur, da plast er en alt for værdifuld ressource til at ende i forbrændingsovnen eller naturen.

Derfor arbejder Plastindustrien på at sikre, at plast udnyttes bedst muligt, hvilket betyder, at plastemballagen skal designes, så den kan genbruges og genanvendes.

”Vi tænker rigtigt meget over, hvordan plastemballage bliver gjort nemmere at genbruge og genanvende. Som industri tager vi gerne et stort ansvar for at gøre plastemballagen mere bæredygtig. Blandt andet har vi udarbejdet en populær designguide, som viser, hvordan man kan træffe de grønne valg i designfasen,” siger Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

Hun fortsætter afslutningsvis:

”Bedre design gør det dog ikke alene. Der er også brug for, at indsamlingen, sorteringen og den generelle behandling af vores plastaffald i Danmark bliver forbedret. Vores ønske er, at både industrien og Christiansborg omfavner visionen om, at Danmark skal være testnation for de nyeste sorteringsteknologier som eksempelvis digitale vandmærker.”

Plastindustrien

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger