Venstre-delegation på besøg hos Holbæks innovative plastvirksomhed

BEWiSynbra i Holbæk fik fredag d. 23. oktober besøg af flere fremtrædende Venstre-folk; Jacob Jensen (MF, miljøordfører), Sten Knuth (MF fra Holbæk) og Camilla Hove Lund (gruppeformand og borgmesterkandidat), som ville høre mere om virksomhedens innovative løsninger inden for genanvendelse af EPS, også kendt som Flamingo. BEWiSynbra er indstillet til Plastindustriens Plastpris for udviklingen af EPS, som består af 100% genanvendt EPS materiale.

Tre sjællandske Venstre-politikere besøgte fredag d. 23. oktober 2020 BEWiSynbras fabrik i Holbæk. Virksomheden producerer bl.a. fødevarekasser, emballage og isolering til maskindele i EPS (ekspanderet polystyren) – også kendt under varemærket Flamingo.

Venstre-folkene havde inviteret sig selv på besøg, da de havde hørt, at Holbæk-virksomheden var indstillet til Plastindustrien Plastpris 2020 for udviklingen af Recycled Inside, der er et EPS produkt produceret af 100% genanvendt EPS indsamlet fra bl.a. danske genbrugspladser.

I Venstre arbejder vi for den grønne omstilling, bæredygtighed, teknologiudvikling som skal gå hånd i hånd med investeringer der omlægger traditionel produktion til grøn omstilling,” siger Stén Knuth, som er valgt til Folketinget fra Holbæk-kredsen, og han fortsætter: ”Alt det bliver vi præsenteret for ved besøget på BEWiSynbra i Holbæk.  Det er stærkt og det er den vej Danmark skal arbejde, så vi hele tiden er foran på udviklingen men også på den grønne omstilling og bæredygtighed.

Besøget var initieret af Camilla Hove Lund, der er gruppeformand for Venstre i Holbæk og borgmesterkandidat for partiet. Hun havde inviteret folketingsmedlemmerne med. Hun siger om besøget:

”Vi har en ambition om, at Holbæk skal fastholde og tiltrække virksomheder, som lægger sig i førertrøjen i den grønne omstilling, så vi kan skabe bæredygtige arbejdspladser. Her er det spændende at høre om BEWiSynbra, som indgår i tæt samarbejde med en række andre lokale virksomheder om løsninger, der reducerer vores CO2-udledning og samtidig sikrer vækst i lokalsamfundet. Den slags virksomheder skal vi lære af i Holbæk og resten af Danmark.” 

I Danmark har BEWiSynbra Denmark 8 fabrikker med 240 medarbejdere. Ud over fabrikken i Holbæk har BEWiSynbra Denmark også produktion i Maribo og Holeby på Lolland, og fire fabrikker i Jylland, som producer emballage og produktkomponenter (BEWi Styropack) og Isoleringsprodukter (BEWi Styrolit). Derudover har virksomheden genanvendelsesvirksomheden BEWiSynbra Circular i Thisted, som omdanner brugt EPS til nye råvarer.

Kan genanvende langt mere EPS

BEWiSynbra har en ambition om at genanvende 60.000 tons EPS i 2021. Den største udfordring for virksomheden er dog at få fat i den brugte EPS. Karl Erik Olesen, der er adm. Direktør i BEWiSynbra Danmark fortalte de tre Venstre-politikere, at man har en ambition om at en tredjedel af alle råvarer i koncernen allerede i 2021 er produceret af genanvendt EPS.

Vi kan nemt genanvende al den EPS, som vi kan få fingrene i. Den brugte EPS kan presses, så det kun fylder en halvtredsende-del, men vi har to udfordringer for at nå vores mål,” fortalte Karl Erik Olesen.

Vi aftager allerede brugt EPS fra en lang række danske genbrugspladser, men desværre er det ikke alle kommunerne, som sorterer den brugte EPS. De sender den i stedet til forbrænding. Der skal vi have alle kommuner til at sende EPS’en til genanvendelse. Derudover registreres brugt EPS ikke, så det er kompliceret at finde de brugte mængder,” forklarede Karl Erik Olesen.

I Holbæk Kommune kan man aflevere brugt EPS på genbrugspladsen, hvor det så bliver sendt til genanvendelse. Det samme gør sig gældende i alle Holbæks nabokommuner og i en række andre kommuner i Danmark. Det er dog kun en tredjedel, som p.t. indsamler EPS, til genanvendelse, mens yderligere en tredjedel har meldt ud, at de er på vej med indsamling af EPS’en.

Beregninger i en rapport fra analysevirksomheden COWi og Aarhus Universitet, som er udgivet af Miljø- og Fødevareministeriet, viser, at der er ikke bare er store miljø- og klimagevinster ved særskilt indsamling af EPS i kommunerne, der er faktisk også god økonomi i øget genanvendelse af EPS for de kommunale affaldsselskaber. 

Den anden udfordring for genanvendelsen af EPS er lidt mere kompliceret. Al affald i Danmark bliver registreret i affaldsregistret, så man kan se, hvad der sker med det. Men brugt EPS bliver ikke registreret som EPS. Derfor ved man ikke, hvor meget EPS affald der er, og det er mere kompliceret for BEWiSynbra at finde EPS, de kan genanvende.

EPS er nemt at genanvende, vi skal bare vide hvor det er og få det hen til vores genanvendelsesfabrik, så skal vi nok klare resten,” siger Karl Erik Olesen.

BEWiSynbra har derfor sammen med resten af virksomhederne i EPS-branchen bedt politikerne om at oprette to nye affaldskoder; en til ren, hvid EPS-emballage og en til EPS byggeaffald. Det vurderer branchen nemlig vil gøre det langt nemmere at øge genanvendelsen af EPS.

“Hvis vi skal sikre en global klimaomstilling skal vi have fokus på, at vi i Danmark kan eksportere bæredygtige løsninger og teknologi til resten a verden,” siger det tredje delegationsmedlem, Jacob Jensen, Venstres miljøordfører.

“Derfor er vi meget optaget af, at de grønne virksomheder har gode rammebetingelser. Ellers kan de ikke udvikle løsninger, som kan eksporteres og sikre klimavenlige arbejdspladser her i Danmark,” fortsætter Jacob Jensen og afslutter;

“Vi skal altid lytte til virksomheder, når de fortæller om regler, der forhindrer den grønne omstilling. Og vi skal særligt lytte, når det ikke er forbundet med væsentlige omkostninger at give dem bedre muligheder for at skabe klimavenlige løsninger. Her har BEWiSynbra og resten af EPS-branchen bestemt peget på nogle knapper som det er nemt at skrue på, hvis vi vil den grønne omstilling.” 

Find leverandører inden for plast her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger