Lindab – Vælg coating efter projekt – ikke efter plejer

Valg af coating til tag, facader og tagrender i stål kræver lidt omtanke, fordi det spiller en rolle, om der er tale om en sportshal, svømmehal eller skole. Eller et kontorbyggeri, en industribygning eller en beboelsesejendom.

Men det handler også om beliggenheden og de miljøpåvirkninger, som byggeriet udsættes for afhængig af, om byggeriet er centralt placeret i en storby, ude på åbent land, tæt på havet eller i et tungt industriområde.

Udover anvendelse af byggeriet og de lokale miljøforhold er der en tredje faktor, der skal tænkes ind i valget af coating; nemlig byggeriets påtænkte levetid.

Flere typer af coating

Lindab tilbyder flere typer af coating til tag og facader og to til tagrender:

  • High Build Polyester (HBP)
  • High Build Polyester Mat (HBPM)
  • Polyester
  • Durafrost
  • HPS200 Ultra by TATA Steel

Lindab HBP er en meget slidresistent, struktureret coating, der opnås ved at polymerkerner blandes ind i overfladebelægningen. Coatingen har gode formbare egenskaber.

Lindab HBPM har samme egenskaber som HBP men med en mat overflade, som opnås ved en lav glans. Den lave glans gør den til et populært valg til tag.

Lindab Polyester er en glat polyester coating. Den løsning har været populær i mange år, men vi må konstatere, at den på alle parametre scorer lavere end de øvrige, som giver en mere holdbar og slidstærk overfladebehandling.

Lindab Durafrost er en overflade med frostet look, struktur og mat overflade.

HPS200 Ultra by TATA Steel er en særdelesslidstærk coating med en meget lang holdbarhed. Den er udviklet til tag og facadebyggeri i vanskelige miljøer.

Se mere her:

CoatingHBPHBPMPolyesterDurafrostHPS200 Ultra by TATA Steel
AnvendelseTag facade
tagrender
Tag facade
tagrender
Tag
facade
KliktagTag facade
Hårdhed35N35N20N35N
UV kategoriRuv3Ruv3Ruv2Ruv3Ruv4
KorrosionsklasseRC5RC5RC3RC4RC5
RengøringsvenlighedMeget godMeget godTilfredsstillendeMeget god
Coating tykkelse36 µm36 µm25 µm30 µm200 µm
Primer tykkelse10 µm10 µm6 µm7 µm
Glans40±610 ± 330 ± 65 ± 320 ± 4
GarantiOp til 30 årOp til 30 årOp til 20 årOp til 20 årOp til 40 år

* For flere oplysninger se Lindabs garantibetingelser

Forklaringer til skemaet:
Hårdhed: 35 N betyder, at man skal bruge et tryk på 3,5 kg for at ridse gennem hele coatingen. UV kategori: Angiver, hvor godt overfladen kan holde på glansen/farven. En kategori 2 kan modstå medium sollys, mens en kategori 3 kan modstå stærk sollys og refleksion fra f.eks. vand og sne. Korrosionsklasse: Angiver, hvilket korrosionsområde overfladen er testet til. Rengøringsvenlighed: Angiver, hvor god overfladen er til at modstå skidt og pletter. Coating og primer tykkelse: En tykkelse på 10 µm er lig med 0,01 mm. Glans: Angiver styrken på glansen.

Bæredygtig raps erstatter råolie

Alle Lindabs overfladebehandlinger lever op til de højeste økologiske standarder. Som ved traditionelle polyesterbaserede coatings består Lindabs af opløsningsmidler, pigmenter, bindemidler og additiver. Men brugen af konventionelt fossilt råolie er erstattet af et vedvarende bæredygtigt alternativ; nemlig lokal dyrket rapsolie RME (Raps-Methyl-Ester).

I modsætning til fossil råolie fordamper rapsolien ikke i hærdningsovnen, og der bliver dermed frigjort mindre af den forurenende kuldioxid under hærdningsprocessen. Udover det bæredygtige element giver metoden også en bedre glans og farvebestandighed.

Tester i naturligt miljø

HBP, HBPM, polyester og durafrost bliver alle fire løbende testet i omgivelser, som i den grad kan give udslag på korrosion. Produkterne er nemlig testet på den svenske ø Bohus-Malmøn, som vores produkt- og udviklingsansvarlige jævnligt besøger for at følge de miljømæssige belastninger af den åbne placering i nærkontakt med saltvand og stærk vind.

Vi tester vores produkter og coating i et naturligt, vejrmæssigt hårdt miljø og kan derfor til enhver tid garantere en lang levetid på vores coating.

Funktionalitet og design følges ad

Ud over en lang levetid er der den yderligere fordel ved at overfladebehandle stål, at coatingen findes i mange forskellige farvenuancer. Det åbner for, at bygherre kan give bygningen det rette udtryk i kontrast til omgivelserne eller i tråd med de omgivende farver. Eller måske i præcis samme farve som i en virksomheds logo.

Fordelen er, at man ikke behøver gå på kompromis med hverken funktionalitet eller design. Tværtimod kan funktionalitet og design nu gå hånd i hånd.

Coating sikrer lang levetid

I forbindelse med tagdækning, facader, sandwichpaneler, tagrender og inddækninger i stål er coating en nødvendighed for at sikre byggeriets levetid og bæredygtighed. Hvis man vælger ikke at overfladebehandle, vil korrosion uvægerligt medføre skader, og det vil være nødvendigt at udskifte komponenter. Resultatet er både øgede omkostninger og et øget ressourceforbrug.

Men ved at beskytte og forstærke stålet med en coating får man et mere modstandsdygtigt og bæredygtigt byggeri, der lever længere.

LÆS også: Nem styring af behovsstyret ventilationssystem med Lindab Operate
Lindab's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *