Lemvigh-Müller – Udfordrende stålkonstruktion blev løst med skræddersyede profiler

Særligt lange og forvalsede HEA-stålprofiler specialfremstillet via samarbejdspartnere i Lemvigh-Müllers netværk gjorde et krævende halbyggeri lettere og hurtigere.

Da smede- og konstruktionsvirksomheden Nordisk Staal fik til opgave at bygge en ny hal til stålvalseværket NLMK DanSteel i Frederiksværk, var der tre ufravigelige krav:

  • Bygningen skal danne ramme om et effektivt og sikkert produktionsmiljø
  • Den skal udgøre den bærende konstruktion i et krananlæg med høj løftekapacitet
  • Byggeprocessen skal være rationel og må ikke forstyrre den daglige drift

Heldigvis er kreativitet og evne til at tænke ud af boksen dybt forankret i Nordisk Staal, hvor de cirka 50 ansatte blandt andet udvikler og konstruerer avancerede produktionsanlæg og infrastrukturløsninger til kunder i ind- og udland.

Flyttede det muliges grænser

Derfor opstod der også hurtigt en ide, som – hvis den var mulig – ville forenklede både smedearbejdet hjemme i virksomheden og monteringsarbejdet på byggepladsen. Men det krævede, at den normale grænse for længden af det valgte stålprofil kunne flyttes – og flyttes et godt stykke.

Nordisk Staal havde nemlig brug for en længde på hele 18,6 meter mod den normalt højeste standardlængde på 15,1 meter for den valgte HEA 280-profil i kvaliteten S355J2. Det ville gøre det muligt at spænde over den 32 meter brede og 16 meter høje hal med en spærkonstruktion med blot en enkelt boltsamling udført på byggepladsen.

Fremstillede særligt lange profiler

Profiler i den længde er langt fra almindelige, men i kraft af et tæt samarbejde mellem Lemvigh-Müller og tyske Stahlwerk Thüringen blev det muligt at få fremstillet de særligt lange profiler.

Nu kunne alt have været klar til bestilling, produktion og ekspedition – hvis der altså ikke lige var opstået endnu en ide undervejs i forløbet: Hvad nu hvis de ekstra lange profiler også kunne leveres færdigvalset i den bueform, der er et afgørende element i den valgte spærkonstruktion. Så kunne Nordisk Staals egne smede gå direkte i gang med svejsearbejdet, så de færdige spær hurtigt kunne blive klar til overfladebehandling og montering.

Specialister på efterforskningsarbejde

Det ønske satte Lemvigh-Müllers stålspecialister på et nyt efterforskningsarbejde, men via deres omfattende netværk lykkedes det at finde en samarbejdspartner, der kunne udføre den krævende bearbejdning. Tilbage stod blot at koordinere produktion, bearbejdning og logistik, så Nordisk Staals smede kunne komme i gang med deres del af opgaven

Virksomhedens kvalitetschef, Jens Faarkrog (billedet), forudser, at det ikke bliver sidste gang, Nordisk Staal går til Lemvigh-Müller med særlige ønsker til dimensioner og bearbejdning. 

”Det har været en kæmpefordel i konstruktionsarbejdet at have mulighed for at arbejde med længere profiler, der er valset på forhånd. Vi sparer arbejdsgange, både i værkstedet og på byggepladsen, men også i forhold til logistik har det gjort os i stand til at løse opgaven hurtigere og mere effektivt. Jeg er overbevist om, at vi kommer til at benytte os mere den mulighed i fremtiden,” siger han.

Stålkunder vil have værdiskabende løsninger

Hos Lemvigh-Müller oplever Peder Pedersen, afdelingschef for stålsalg i Østdanmark, en stigende efterspørgsel på kundespecifikke stålprodukter.

”Kunderne efterspørger værdiskabende løsninger, hovedsagelig i form af specifikke dimensioner og længdemål, samt velfungerende logistik. Det næste, vi kigger ind i på det område, er præfabrikeret forarbejdning, som kan gøre kundernes egen håndtering og bearbejdning endnu lettere. Den tendens tror jeg vil udvikle sig yderligere i fremtiden,” siger han.

Se leverandører af stålkonstruktioner her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger