Siemens – Gør store bygninger til en del af elnettet

Danmark er blandt de lande i verden med allerfærrest strømafbrud og allerhøjest forsyningssikkerhed. Konventionelle kraftværker er aktuelt med til at sikre elnettets balance, men snart kan et grønt og billigt alternativ se lyset. Det sker ved at bringe store bygninger ind i billedet under betegnelsen virtuelle kraftværker.

Vejen til grøn omstilling er flersporet. Ud over produktion af vedvarende energi er energirenovering og virtuelle kraftværker to hovedspor, der kan sætte turbo på udviklingen og gøre de ambitiøse klimamål realistiske at nå.

Mens energirenovering som begreb er almindelig kendt, lyder virtuelle kraftværker næsten som science fiction. I virkeligheden er det blot den faglige term for at lade store bygninger indgå i elnettet som en intelligent og fleksibel energiforbruger.

“Der er behov for politisk opmærksomhed og opdateret lovgivning, hvis vi vil være i front på dette område. Finland er for længst frontløber med gode resultater til følge, så for alle politikere, ordførere og andre aktører med interesse i at gøre Danmark grøn, vil jeg opfordre til at sætte sig grundigt ind i de nye muligheder ved virtuelle kraftværker,” opfordrer Jesper Skou, der er divisionsdirektør i Siemens.

Betaling for fleksibilitet

Simpelt forklaret er virtuelle kraftværker store bygninger med digitalt styret energiforbrug, der gør dem i stand til at tilpasse sig elnettet ved at skrue op eller ned for strømmen.

Det kan være indkøbscentre, kontordomiciler, offentlige institutioner og lignende. Koblet på elnettet kan energiforbruget til for eksempel ventilation, varme og køling med specialdesignet software blive reguleret op og ned alt efter energinettets samlede kapacitet og behov.

“I de perioder hvor elnettet er overbelastet, fordi mange trækker på det, kan de virtuelle kraftværker gå ind og nedjustere deres forbrug i sekunder eller minutter. Det kan ikke mærkes i bygningerne, men det har en kæmpe effekt for balancen i det samlede elnet,” forklarer Jesper Skou og fortsætter:

“Set med grønne briller er løsningen optimal, for det mest klimaoptimerende er et mindre energiforbrug koblet med komplet udnyttelse af vindmøllestrømmen. Men også set med økonomiske briller er virtuelle kraftværker attraktive. Private og offentlige bygningsejere sparer ikke blot – de modtager også betaling for fleksibiliteten fra energiudbyderen”.

Konkret er det Energinet, der med ansvaret for balancen i elnettet betaler bygningsejeren for fleksibiliteten, mens en virksomhed som Siemens kan tilbyde de digitale løsninger, der gør virtuelle kraftværker muligt. Imidlertid er der en række strukturelle udfordringer.

LÆS også: Siemens – Hurtig og fleksibel forsyning i din styretavle
Siemens A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.