MT Højgaard Danmark skal renovere Knud Højgaards Hus

En karakteristisk bygning i centrum af København får nyt liv, når MT Højgaard Danmark renoverer Knud Højgaards Hus på Kultorvet for Knud Højgaards Fond.

MT Højgaard Danmark har indgået en aftale med Knud Højgaards Fond om renovering af Knud Højgaards Hus på Kultorvet – en karakteristisk bygning i hjertet af København, der tidligere blandt andet har rummet Niels Brock Copenhagen Business College og før da Københavns Hovedbibliotek. Fremover bliver huset indrettet til retail i stueetagen og kontorer på 1. til 5. sal.

Knud Højgaards Hus istandsættes med respekt for den oprindelige funkisstil med en rå indretning med blandt andet fritstående søjler og synlig ventilation.

– Vi er meget glade for og stolte over at have fået opgaven med at renovere Knud Højgaards Hus. Det er til dato årets største renoveringsprojekt. Målet er at hæve huset til en helt anden moderne standard, siger seniorprojektchef Morten Steen Steensen fra MT Højgaard Danmark.

Gennemgribende renovering

Bygningen er opført i årene 1955-57 og var efter tidens standarder meget moderne. Blandt andet var de præfabrikeret chok-betonelementer, som bygningen er opført ved hjælp af, noget helt nyt. Efter at have været udsat for vind, vejr og forurening i godt 65 år er betonfacaden dog nu moden til en udskiftning. De nuværende betonfacader bliver derfor fjernet og erstattet med en mere miljøvenlig sandstensfacade.

– Udover at forsyne bygningen med en ny flot og tidssvarende facade i sandsten bliver ejendommen samtidig renset for tidligere tiders brug af diverse miljøskadelige materialer. Hensigten er at gøre stueetagen til et attraktivt handelsmiljø og transformere resten af husets fem etager om til helt moderne kontorer, siger Sten Scheibye, der er formand for Knud Højgaards Fonds bestyrelse.

I dag står bygningen som råhus, strippet for alt tidligere interiør. Med renoveringsprojektet får MT Højgaard Danmark opgaven med at føre bygningen frem til det, der kaldes ”white box” – altså et stort set færdigt byggeri, men hvor beslutningerne om den sidste indretning med fx endelig ruminddeling, farver på væggene og gulvbelægning aftales efterfølgende mellem bygherren og de nye lejere.

Den samlede entreprisesum på renoveringen lyder på ca. 180 mio. kr. Derudover kommer lejemålsindretningen, som MT Højgaard Danmark også forventer at ville byde ind på at udføre.

Bæredygtig renovering

Renoveringen bliver DGNB sølv-certificeret. Det betyder, at byggeriet skal leve op til en række skærpede krav i forhold til almindelige byggenormer inden for blandt andet isolering, grøn energi, indeklima, miljøvenligt materialevalg, affaldssortering samt konvertering af p-pladser til cykelparkering. For eksempel bliver der på byggeriet anvendt fsc-certificeret træ og genbrugstræ.

At renoveringen bliver bæredygtig har været en meget vigtigt faktor i det gode samarbejde, der har været mellem København Kommune og Knud Højgaard Fond i forbindelse med udviklingen af projektet.

– Som en erhvervsdrivende og almen velgørende fond er det vigtigt, at vi også gennem vores erhvervsmæssige aktiviteter støtter op om aktiviteter og projekter, der kan være med til at fremme agendaen om et større fokus på bæredygtighed. Ydermere er det vores vurdering, at fremtidige lejere vil se det som en fordel, at bæredygtighed er taget alvorligt i de ejendomme, de lejer sig ind i, siger Sten Scheibye.

Central placering

Med placeringen midt på Kultorvet, omringet af gågader og små krogede gader i middelalderbyen, forudser Morten Steen Steensen, at der også fremadrettet bliver behov for et tæt samarbejde med Københavns Kommune, når logistik og transport til og fra byggepladsen skal gå op.

– Vi vil gerne tage mest muligt hensyn til naboer og omgivelser i byggeprocessen, så vi kommer til at arbejde med logistikken. Men placeringen er jo også med til at gøre det til et utroligt spændende projekt. Renoveringen kommer til at få stor betydning for bygningens udtryk. Mange københavnere kender bygningen – nogle måske fra deres uddannelsestid – så det er en sjov opgave at få lov til at give bygningen nyt liv. Jeg tror, at det nye udseende på huset kommer til at give hele området et løft, siger han.

Renoveringen af Knud Højgaards Hus er tegnet af Danish Architect Group, bygherrerådgiver er EMCON, og Rambøll er rådgivende ingeniør og arkitekt.

Find Leverandører af Byggematerialer her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.