Visionær murer modtager Unidrains talentlegat

Alice Elmerkjær, der er i murelærer hos den miljøbevidste byggevirksomhed Egen Vinding & Datter, er dette års vinder af Unidrains talentlegat. Hun er oprindeligt uddannet antropolog fra universitetet, men har valgt at gå en helt anden vej. Nu håber hun, at hun kan inspirere andre til at sadle om – og til at bygge med bæredygtige byggematerialer.

Det var en overrasket, men glad murerlærling, der mandag den 17. maj modtog et talentlegat på 25.000 kroner af den danske virksomhed Unidrain, som står bag de berømte linjeafløb. Legatet uddeles en gang årligt til en VVS’er eller murer, som udviser stor dygtighed og passion for sit fag.

– Vi har aldrig før haft så mange ansøgere til prisen, og selvom det var et stærkt ansøgerfelt, så var vi slet ikke i tvivl om, hvem der skulle modtage vores talentlegat i år, fortæller Henrik Handschuh, der er administrerende direktør i Unidrain.

Legatmodtageren blev den 31-årige murerlærling Alice Elmerkjær, der er i lære hos virksomheden Egen Vinding & Datter i Ringsted.

Hun blev både glad og overrasket, da Unidrain-holdet bag talentprisen mandag afbrød formiddagskaffen i køkkenet på hendes læreplads for at overrække hende legatet og en blomsterbuket.

–  Hold da op. Der blev jeg virkelig taget med bukserne nede! Tusind tak, udbrød Alice Elmerkær, da hun fik overrakt legatet på 25.000 kroner, og kollegaerne i køkkenet brød ud i klapsalver.

Kvindelig akademiker i en murerverden

At Alice Elmerkjær skulle ende med at tilbringe det meste af sin tid med en murerske i hånden, har ikke altid ligget i kortene.

I 2017 færdiggjorde hun nemlig sin kandidatgrad i antropologi ved Københavns Universitet. Men efter en periode med forskellige akademiske ansættelser og ledighed, overbeviste et praktikforløb som murer hende om, at det var på tide at bygge om.

– Jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg skulle i gang med mureruddannelsen, så snart muligheden bød sig. Jeg elsker mit fag, og for første gang i meget lang tid sover jeg godt om natten, fortæller hun om skiftet fra akademiker til håndværker.

Og skiftet har været markant. På antropologistudiet var størstedelen af de studerende kvinder med tårnhøje gennemsnit fra gymnasiet, mens Alice Elmerkjær nu er den eneste kvinde og akademiker på sit hold på Roskilde Tekniske Skole.

– Jeg var spændt på, hvordan det ville blive. Men jeg er virkelig positivt overrasket. De andre er dedikerede og modne at gå sammen med. Og så er de virkelig søde, siger hun.

At det blev den 31-årige murerlærling fra Roskilde Tekniske Skole, der løb med prisen som årets talent, kom måske bag på den kommende murer. Men ikke på hendes murerfaglærer Casper Hannibal Jensen, som har undervist Alice Elmerkjær på grundforholdet.

– Hvis ikke Alice skulle have den pris, hvem skulle så?, spørger han retorisk, da det går op for ham, at det er en af hans elever, som har vundet konkurrencen.

– Hun er meget dygtig og er meget videbegærlig. Det er en fornøjelse at have hende i klassen, fortæller han.

Pengene skal bruges på app

En af de ting, som den kommende murer interesserer sig mest for ved murerfaget, er spørgsmålet om, hvordan faget kan blive mere bæredygtigt i fremtiden.

I sin ansøgning til talentlegatet lagde Alice Elmerkjær derfor vægt på, at hun arbejder på at udvikle en app, der skal give murere og andre i byggeriet en bedre forståelse for materialer og bæredygtighed. Appen kalder hun indtil videre ”Material Match.” 

– Generelt kunne vi godt bruge mere viden om materialer og bæredygtighed i murerfaget, og vi skal blive bedre til at kigge mod ældre byggeskik. Det kunne fx være, hvornår man med fordel kan benytte kalk i stedet for cement, fortæller hun.

Hun håber, at talentlegatet kan bruges til at finde sparrings- og samarbejdspartnere til den videre udvikling af appen.

– Jeg kunne godt bruge nogle samarbejdspartnere til fx softwareudviklingen, siger hun.

Alice Elmerkjærs visioner om at give sine murerkolleger mere information om bæredygtige materialer var medvirkende til, at hun blev udråbt som vinder af Unidrains talentlegat.

– Alice er på alle måder en rollemodel. Hun har taget et modigt valg og skiftet retning med sin uddannelse, og så har hun klare visioner på murerfagets vegne, når det kommer til bæredygtighed og kvalitet i byggeriet. Det vil vi i Unidrain gerne honorere, lyder det fra Henrik Handschuh.

LÆS også: Unidrain hædrer branchens bedste med talentlegat
Unidrain A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger