igus – Letvægts- og smørefri iglidur glidelejer får katamaraner til at flyve

iFLY15 sports sejlbåden vandt sølv manus prisen i 2019 – 582 bidrag til prisen for polymere glidelejer 2021

Sejlbåde der løfter sig helt fri af vandet som var det magi. Lyder som en drøm, men er en realitet. iFLY15 sports katamaran fra CEC Catamarans GmbH får sejleren til at flyve over vandet. For det automatiske flyvestyresystem benyttede udviklerne den smørefri, letvægts og korrosionsfri igus glidelejeteknologi. Et innovativt projekt der vandt sølv manus prisen i 2019. Vinderne af dette års pris for bedste anvendelse af glidelejeteknologi blev valgt af en jury blandt mere end 580 bidrag den 9. marts 2021.

Den økovenlige og bæredygtige, rent vinddrevne, iFLY15 flyvende sejlbåd når hastigheder på over 50 km/t på vandet. Det gør den hurtigere end mange motorbåde. For at kunne opnå disse hastigheder, skulle der frem for alt benyttes komponenter med lav vægt og lang levetid. Komponenterne skulle modstå et bredt udvalg af miljøpåvirkninger, som fugt, kraftige temperaturudsving, stødbelastninger fra drivgods og meget mere. Fraværet af smøremidler er specielt vigtigt: på den ene side skal lejerne være vedligeholdelsesfri, da vedligeholdelse er praktisk taget ikke-eksisterende i hverdagen. På den anden side, vil smøremidler binde støv og sand og skade føringsaksler på langt sigt. For det avancerede flyvestyresystem benytter udviklerne derfor igubal lejebukke med lejer i, blandt andet, de mekaniske scannere. Vedligeholdelsesfri drylin W lineærføringer er anvendt for glideleje i flyvestyresystemet. Alle aksellejer i mekanismer er cylindriske iglidur J glidelejer, der også fungerer korrosionsfrit og ikke har problemer rmed snavs og støv, på grund af fraværet af smøremidler. I juli 2021 vil iFLY15 forsøge at sætte en ny verdensrekord: den hurtigste tur over Den Engelske Kanal. Afstanden blev afviklet med succes i det første forsøg i september 2019, men meget lidt vind på de sidste 20 mil forhindrede en ny rekord.

10. manus pris: juryen valgte vinderne den 9. marts
Med deres udvikling af iFLY15, vandt CEC Catamarans sølv manus prisen i 2019. manus konkurrencen afholdes hvert andet år af igus, specialisten i højtydende polymerer, og belønner spændende og unikke projekter med polymere glidelejer. For dette års 10. jubilæum, blev der modtaget mere end 580 bidrag fra brugere i hele verden. Den 9. marts valgtes vinderne af manus prisen 2021 af en jury bestående af Prof. Dr.-Ing. Wolfgang Boos, CEO for WBA Aachener Werkzeugbau Akademie GmbH, Prof. emer. Dr.-Ing. Dr.h.c. Klaus Friedrich fra Institut für Verbundwerkstoffe GmbH, Paul J. Heney, Chefredaktør for WTWH Media, Prof. Dr.-Ing. Peter Krug, Underviser på Institut for automobilteknik på TH Köln, Hubertus von Monschaw, Global direktør Hannover Messe på Deutsche Messe AG og Tobias Vogel, CEO iglidur glidelejer og drylin lineær teknologi hos igus GmbH. Dette års leder er Werner Götz, Chefredaktør på Industrieanzeiger.

LÆS også: Vedligeholdelsesfri knivsægruller udvider igus online sortiment
Igus ApS's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *