Nyt samarbejde: Bygningers energiforbrug kortlægges af kunstig intelligens

Omstillingen til mere energieffektive bygninger har længe været øverst på dagsordenen hos det danske erhvervslivs. Men fokus har været forkert, mener elinstallationsvirksomheden EL:CON, der med et nyt samarbejde vil gøre opmærksom på energispild i bygninger.

I dag kommer 40 pct. af den globale CO2-udledning fra drift af bygninger. Den grønne omstilling er sat ind overalt i erhvervslivet, men i indsatsen med at trække Danmark i en grønnere retning glemmer mange de lavthængende frugter, der kan høstes ved at geare bygninger til fremtiden gennem smarte løsninger og et minimeret energiforbrug. Det mener elinstallationsvirksomheden EL:CON, der rådgiver virksomheder om energireducerende løsninger ved hjælp af teknologi og digitale services.

Derfor har EL:CON nu indgået et samarbejde med den aarhusianske virksomhed Ento Labs, der hjælper danske virksomheder med at identificere energibesparelser automatisk. Formålet er at indsamle og anvende data intelligent til at sikre en mere bæredygtig bygningsdrift i fremtiden.

“Folk har fået øjnene op for energirenovering, men vi griber det forkert an. Som det foregår nu, er det mange gange en tilfældig proces, hvor udvalgte bygninger gennemgås fysisk. En proces der hurtigt kan blive både dyr og tidskrævende for virksomheden,” siger Bo Overgaard, der er markedschef hos EL:CON, og fortsætter:

“Hvis vi skal minimere bygningsdriftens CO2-udledning, er første skridt at kortlægge sit energiforbrug, klimaaftryk og identificere potentielle forbedringer. Det bør være standard, at alle bygninger har overvågning af energi- og klimaeffektivitet, og det er denne proces, Ento Labs har gjort intelligent og automatiseret.”

Samarbejdet mellem EL:CON og Ento Labs skal hjælpe virksomheder med at løse klimaudfordringer vha. bygningsscreeninger og software designet til at analysere virksomhedernes forbrugsdata. Her går de to samarbejdspartnere automatisk ind og identificerer og rangerer samtlige bygninger, hvorefter forbedringerne foretages, der som oftest tager udgangspunkt i driftsoptimering af eksisterende systemer, så det ikke kræver store investeringer.

Energispild som førsteprioritet
Ifølge Malte Frederiksen, der er salgsdirektør hos Ento Labs, er der mange virksomheder, der ikke har overblik over elforbruget i deres bygning. Potentialet for at minimere CO2-udledning er derfor også stort. Selvom det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, oplever Ento Labs, at de fleste virksomheder kan spare 5-15 pct. alene på at optimere deres egen drift. Alligevel oplever Malte Frederiksen, at de fleste virksomheder ikke har overblik over deres elforbrug:

“Mange virksomheder løber panden mod muren, da de ikke ved, hvor de skal starte, og derfor frygter store omkostninger og engangsbeløb. Vi skal have virksomheder til at indse, at der er utrolig meget at hente alene på at optimere sit forbrug. Det vi forsøger at hjælpe med, er at tage noget komplekst og gøre det simpelt og målbart, så det både reducerer omkostninger, tid og CO2-udledning,” siger Malte Frederiksen, der er salgsdirektør hos Ento Labs.

Se leverandører inden for energirådgivning her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *