Specialudviklet mursten inviterer Møns Klint til Københavns nye ø

En helt særlig mursten kommer til at præge facaden på Kronløbsøen, som skyder op af vandet i Københavns Nordhavn. Når det storstilede byggeprojekt efter planen står klar i 2023, prydes det nemlig med mursten inspireret af klinterne på naturskønne Møn. Murstenen, der er døbt Kronløb, er skabt i tæt samarbejde mellem projektets aktører.

Det er ikke hver dag, Danmark bliver en ø rigere, men med etableringen af Kronløbsøen mellem Sundkaj og Fortkaj i hovedstadens nye bydel Nordhavn er landets ø nummer 432 tilføjet til listen.

Forvandlingen af havnemiljøet er i fuld gang, og den spritnye ø kommer ikke bare til at byde på underjordisk parkeringshus med boliger og erhverv ovenover. Kronløbsøens bygninger bliver beklædt med en specialudviklet mursten skabt med inspiration fra Møns Klint, der kommer til at pryde facader og altaner.

Murstenen, der er leveret af teglvirksomheden Egernsund Wienerberger, er blevet til i tæt samarbejde mellem leverandøren og bygherre, arkitekter og totalentreprenør. Den har fået navnet Kronløb efter projektet, som By & Havn, PensionDanmark og Nordkranen står bag.

Naturen afspejler sig i arkitekturen

Det er Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cobe, der har slået stregerne til det bemærkelsesværdige projekt, og for allerede tre år siden begyndte man at søge efter den helt rigtige mursten til facaden:

– Med en unik placering som en ny ø i Københavns havn skal Kronløbsøen have en særlig identitet. Når vi tager noget af havnen, er vi forpligtet til at give tilbage i form af arkitektonisk kvalitet og liv. Her spiller materialer som murstenen Kronløb en stor rolle. Stenens kvalitet, udtryk og stoflighed bidrager til at realisere den særlige identitet, siger Thomas Scheel, partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Med naturens klinter som referenceramme kommer facaden til at rumme et farvespil baseret på hvide og lysegrå nuancer med blågrønne undertoner:

– Inspirationen bag Kronløbsøens facadeudtryk er de vandrette kalkaflejringer, man ser i Møns Klint. Den nye lyse og smalle teglsten er en klar reference til naturens aflejringer og bidrager til at realisere den arkitektoniske vision, siger Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af Cobe.

Kronløbsøen opføres som monolit

Med en facade, der leder tankerne hen på det klintrige Møn, er byggeriet opført som en såkaldt monolit. Det fortæller Jakob Søbroe, der er Commercial Manager hos totalentreprenøren NCC Danmark:

– Det er især helheden, som gør Kronløbsøen enestående, og den måde arkitektur, terræn, broforbindelser og tværgående stier kommer til at forenes og gå op i en højere enhed. Når det færdige byggeri betragtes i sin helhed, skal man få fornemmelsen af at kigge ind på en klint. Det sætter dermed prikken over i’et, at mursten og mørtel matcher og blender sammen i facaden. Dertil skal byggeriet passe ind i omgivelserne i Nordhavns eksklusive havnemiljø.

Dermed er der omtanke bag enhver detalje i byggeriet – og det gælder også den nye mursten:

– Med Kronløb har vi udviklet en håndstrøgen mursten, som er karakteriseret ved en meget rustik overflade. Murstenen til Kronløbsøen er udført i Flensborgformat, og den er derfor lang, smal og elegant i sit udtryk, hvilket ikke er set så ofte, forklarer Janus Steenberg, arkitekt- & entreprenørrådgiver hos Egernsund Wienerberger.

Intensiv udviklingsproces giver pote

Det færdige byggeri kommer til at bestå af 11.500 kvadratmeter mursten, hvilket løber op i 932.000 mursten samlet set, som er resultatet af halvandet års intensiv udvikling:

– Det er ikke hver dag, vi udvikler en mursten til et specifikt projekt, og derfor ligger der enormt meget tanke og proces bag Kronløb. Vi har i løbet af de halvandet år, hvor vi har arbejdet intensivt på at udvikle murstenen, løbende finjusteret på mange forskellige aspekter, så vi er endt ud med den helt rette farve, struktur og form, fortæller Janus Steenberg og afrunder:

– Idet udviklingen af murstenen er foregået i tæt samarbejde og med et fælles mål for øje, har processen haft en særlig aura og umage over sig, og det vil forhåbentligt afspejle sig i det færdige projekt.

Find Leverandører af Byggematerialer her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *