SEEPEX – Bottrops pumpespecialist præsenterer sig på Beviale Summit

Impulsen til pilsner og korn: med innovativ pumpeteknologi præsenterer SEEPEX sig den 9. og 10. november på Beviale Summit i Nürnberg, fagkongressen for drikkevarebranchen.

Derved bliver der i følge Bottrop virksomheden lagt særlig opmærksomhed på systemløsningen Smart Air Injection (SAI). Dette innovative system bruges til pumpning af malt- og humlemask i bryggerier og destillerier, og forbruger efter udsagn fra den Nordrhein-Westfalske specialist inden for excentersnekkepumper betydeligt mindre trykluft i forhold til konventionelle metoder. SEEPEX-systemet bringer den brugte mask, som er blevet komprimeret til store podninger, til siloen eller opbevaringen ved hjælp af korte pneumatiske pulser med trykluft. Sammenlignet med de trykluftssystemer, der i øjeblikket bruges i branchen, og som arbejder med kontinuerlig lufttilførsel, sluger SEEPEX SAI op til 80 procent mindre energi.

Et mirakelvåben på lange strækninger

Øl tørster i øjeblikket. Bryggerier her i landet og også i udenlandske højborge for den kølige blonde øl oplever moderigtige tendenser med håndværksøl, hippe blandinger og nye mærker. men forbruget af øl falder støt. Mens det højeste niveau i Tyskland i 1976 var 150,7 liter pr. person, var tallet i 2020 kun 90 liter. Frem for alt er de store virksomheder udfordret for at optimere deres produktion. Men nu er der nye opskrifter til at gøre tørstslukkerne billigere. I et traditionsrigt bryggeri i München har SEEPEX for tre år siden installeret et første pilotanlæg med det patentanmeldte SAI-system for at analysere besparelsespotentialet sammenlignet med konventionelle metoder.

Smart Air Injection er allerede succesrig på andre områder og betragtes også som et mirakelvåben på miljøområdet. Her transporteres højviskøse produkter med både medium og højt tørstofindhold pålideligt over lange afstande på op til en kilometer. SEEPEX-systemet er en kombination af produktlevering ved hjælp af en excentersnekkepumpe og pneumatisk tætstrømspumpning. Derved kan tilstopninger, der forekommer i stigende grad i pneumatiske transportsystemer med lavt tryk, også undgås. En høj procesfleksibilitet garanteres ved den problemfri medietransport med et variabelt fugtighedsindhold fra 60 til 85 procent og det med konstant effektivitet. Proceseffektiviteten stiger på grund af de reducerede tider til udkrabning og de dermed hurtigere gennemløbstider. I øvrigt kan systemet også let integreres i eksisterende automatiserings- og kontrolsystemer. SAI er også en renere sag for bryggerier, fordi fjernelse af den granulerede mask er en væsentlig og kompleks del af brygningsprocessen.

Veldoseret lufttilførsel sænker driftsomkostningerne

Masken er rig på indholdsstoffer. Den indeholder protein, maltsukker, sporelementer, enzymer, vitaminer og ballaststoffer. Der produceres ca. 400.000 tons mask hvert år i Europa. Inden for bryggeriet flytter de ofte mange hundreder meter væk til fjerne lagre og siloer ved afslutningen af mæskningsprocessen – fremmet af pneumatiske vådmasktransportørsystemer. Herfra går det videre til anvendelse som kvægfoder, men også som tilsætning til bagværk eller “maskbrød”, der har eksisteret siden middelalderen. Som noget nyt bliver maltmask også brugt til energiproduktion i biogasanlæg eller til produktion af biobrændstoffer. Hidtil er masken blevet transporteret med konventionelle pneumatiske vådmasktransportørsystemer under kontinuerlig tilsætning af trykluft. Store virksomheder genererer op til 150 ton af materialet og et energiforbrug på op til 400 kWh til trykluft. Dr.-ing. Stephan Mottyll, produktmanager hos SEEPEX, har formået at opnå langt mere gunstige værdier på testsporet i München med SAI-pumpesystemet i direkte sammenligning med et konventionelt pneumatisk vådmasktransportsystem. Resultat af pilotforsøget: “Korte og sjældne trykluftimpulser transporterer de lange maskepodninger ubesværet. Nøjagtigt som ved de gode, gamle rørposter. Så sænkes trykluftforbruget let ned til omkring 80 procent. Bryg-gennemløbstiden sænkes let ned til omkring 50 procent. Det forøger proceseffektiviteten. Via de lange pauseintervaller på op til 5 minutter, hvor kun pumpen kører, og de efterfølgende kontrollerede trykluftsimpulser, kunne kunden reducere det samlede luft- og energiforbrug markant.”

Læs også: SEEPEX – Spar tid og penge

Udtrykt i tal aflæses resultatet således: “Analysen viser en besparelse på driftsomkostninger på ca. 11.000 € om året i energiomkostninger til trykluft i sammenligning med det oprindeligt installerede system. Dette er baseret på det markant reducerede luftforbrug på op til 80 procent og det dermed lavere samlede energiforbrug på ca. 75 procent. Denne ekstreme forskel i luftforbrug skyldes de forskellige typer pneumatisk transport: kontinuerlig tryklufttransport kontra diskontinuerlig trykluft, der transporterer store podninger af mask (SAI)”, siger Mottyll.

Teknikken fra Ruhr-området, hvor øllet jo som bekendt skulle flyde i stride strømme, kan altså også snart tappes af store bryggerier…

Den optimale podning fylder næsten hele ledningen

For at undersøge den optimale driftstilstand blev podningslængden på masken – som transporteres pneumatisk med trykluft – varieret i bryggeriet i München. Resume: “Jo længere podningerne er, jo sjældnere bliver luft og dermed mindre samlet luftvolumen brugt. Driftssikkerhed er ikke et problem, da der stadig er nogle barer med trykreserve til rådighed. Et optimalt driftspunkt med hensyn til pålidelighed og effektivitet findes med en podningslængde på flere ti-metere, hvilket svarer til et gennemsnitligt luftforbrug på kun ~ 18 Nm3 / h. Trykluften blæses kun hvert 3:45 minut i et tilstrækkeligt kort tidsinterval, sådan så ledningen er helt tom igen. For korte podninger på kun få meter fører til lavt ledningstryk og en øget luftinjektionsfrekvens, hvilket naturligvis er mindre effektivt ”, siger Mottyll. Ved at øge podningens længde reduceres det gennemsnitlige luftforbrug successivt til et minimum på ca. 18 Nm3 / h. Den luftmængde, der kræves til transporten, svarer næsten til rørvolumen, sådan at der stort set ikke kræves noget overtryk for at skubbe podningerne 20 m til silodækslet.

Gasspjældene på luftinjektionsstrømmen ved den manuelle ventil viser, ifølge Mottyll, yderligere potentiale for at optimere den pneumatiske afgivelsesadfærd, da podningsstrømmen bliver mere støjsvag, og impulskræfterne kan reduceres. Derudover kan det optimale luftforbrug (Nm3 pr. injektion) lettere indstilles.

LÆS også: Webinar – Oplev pumpeteknologiens fremtid med SEEPEX
SEEPEX Nordic A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger