Vælg den rigtige elhøvl

Man bruger en elhøvl, når man skal skrælle tråspåner af træ. Det er et praktisk stykke værktøj, der på mange måder minder om den gammeldags, manuelle høvl, men der er alligevel forskel på dem. Man skal nemlig ikke bruge de samme kræfter, når man fører den hen over træet. Elhøvle er sat fast på en roterende tromle, hvilket gør, at jernet rammer træet med stor fart. Man kan dermed høvle langt mere træ end med en manuel, hvilket effektiviserer arbejdet.

En elhøvl gør arbejdet nemmere

Hvis man står og skal bruge en høvl, så kan det være svært at vælge mellem de forskellige elhøvle på markedet. Det vigtigste er, at man overvejer, hvad den skal bruges til. Der er nemlig stor forskel på, om man skal høvle metal eller træ. Man skal nemlig bruge to helt forskellige modeller til de forskellige materialer. Høvlen er helt uundværlig, når det kommer til snedkerarbejde, og netop derfor bliver der hele tiden arbejdet på at forbedre den. Der laves hele tiden justeringer og ændringer, så derfor kan det godt betale sig at kigge på de nyeste modeller af elhøvle, hvis man vil være med på moden. Selvom der laves ændringer og justeringer, så er der dog mange ting, der går igen fra de helt klassiske høvle, der blev brugt førhen.

Kend risici og forholdsregler ved elhøvle

Inden man anskaffer sig en elhøvl, skal man være sikker på at kende til de risici, der er, når man bruger sådan noget værktøj. Man kan læse alle forholdsreglerne og risici i brugsvejledningen, der følger med. Der er dog nogle fokuspunkter, som man skal være opmærksom på, når man håndterer elhøvle. Inden man begynder at høvle, skal man f.eks. justere dybden. Man kan gøre det ved hjælp af det forreste håndtag på elhøvlen, som enten drejes med eller mod uret. Hvis overfladen på træet bliver bølget, så er dybden for stor. Det kan også betyde, at man arbejder for hurtigt. Når man efterlader høvlen uden opsyn, skal dybden drejes mod uret og stå på nul mm. Inden man starter med at arbejde med træet, skal man sikre sig, at træmaterialet er klar. Det vil sige, at det skal være spændt fast, så det ikke smutter, når man starter med at høvle. I nogle tilfælde kan man få elhøvle med én eller flere spånudkast, hvor der kan tilsluttes en støvsuger, så man hurtigt kommer af med spånrester.

LÆS også: Maskinmestre er afgørende for Danmarks grønne omstilling
Vælg den rigtige elhøvl's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger