Udvikling af trapezgevind – ny igus standard opnår 82 procent effektivitet

Harmoniserede føringsskruer og smørefri føringsskruemøtrikker forlænger levetiden med 30 procent

Selv afprøvede og testede strukturer har potentiale til forbedring. Et eksempel er det klassiske trapezgevind, som igus har forbedret. Takket være et særligt geometrisk samspil mellem føringsskruemøtrikken, som ikke kræver smøring eller vedligeholdelse, og metalføringsskruen, lover dryspin teknologien lang levetid, forbedret effektivitet, lavt slid og mindre bevægelsesstøj. Nu er dryspin føringsskrueteknologi tilgængelig i otte nye dimensioner.


Trapezgevind har været maskintekniske klassikere i årtier. Maskinelementerne omdanner roterende bevægelse til lineær bevægelse – i applikationer som vindues- og dørdrev, formatjusteringer i produktionsanlæg og laboratorieteknologi. Men næsten alle klassikere har potentiale for forbedringer. “Vi har tacklet en markedsstandard og er i stand til at sige, at vi kan gøre det endnu bedre”, siger Thorben Hendricks, leder af forretningsenheden for dryspin føringsskruedrev hos igus. Specialisten i motion plastics benytter et optimeret samspil mellem metalføringsskruen og plastføringsskruens geometrier.

30 procent længere levetid, 82 procent effektivitet
Hos igus er møtrikkens gevindflanker større end dem på klassiske trapezgevind, ligesom bredden på føringsskruen. Dette er en lille ændring, men det har store konsekvenser: Øget gevindflanke resulterer i, at der bruges mere højtydende plast til kraftoverførsel. Det betyder mere materiale, der er tribologisk optimeret for friktion og slid. “Asymmetrien har gjort det muligt for os at forlænge levetiden, så den nu er cirka 30 procent længere end for symmetriske trapezgevind”, siger Hendricks. Optimering af flankevinklen øger også mængden af den tilførte energi, der rent faktisk kan anvendes. Vi har fladet flankevinklerne på føringsskruemøtrikken og føringsskruen. Det giver os en effektivitet over gennemsnittet – op til 82 procent ved høje stigninger.”

Føringsskruer fungerer næsten lydløst og med lav vibration
Den nye dryspin gevindteknologi er dog ikke kun holdbar og effektiv, men også mere støjsvag end mange konventionelle trapezgevind. Dette skyldes, at tandflankerne ikke er kantede, men afrundede, hvilket reducerer kontaktarealet mellem føringsskruemøtrik og føringsskrue. Det medfører mindre vibrationer, som kan tage form af raslen eller knirken. Hendricks bemærker: “De afrundede tandflanker tillader føringsskruerne at bevæge sig uden vibrationer og næsten lydløst. Føringsskruens fremstillingstolerance er mere snæver end den, der er specificeret i DIN 103 7e, hvilket sikrer en mere præcis driftsadfærd og muliggør meget højere hastigheder i applikationen.”

Otte dimensioner tilføjet til sortimentet af dryspin føringsskrueteknologi
igus begyndte at etablere sin egen føringsskrueteknologi på markedet i 2013, i første omgang som et alternativ til højstigningsgevind. Nu er der otte nye dimensioner – harmoniserede føringsskruer og føringsskruemøtrikker, inklusive dimensioner med lave stigninger, der muliggør hurtig en-til-en udskiftning af installerede trapezgevind. De nye føringsskruer fås med stigninger på 6,35×6,35 RH, 8×40 RH, 10×3 LH, 12×25 LH, 14×4 RH, 16×5 RH, 18×4 RH og 20×10 RH. Føringsskruerne er fremstillet af rustfrit stål eller aluminium; materialet for føringsskruemøtrikker kan vælges blandt syv højtydende plastmaterialer og flere geometrier – fra et cylindrisk design med flange eller skruenøgleflader til en version med fjederforspænding.

LÆS også: Slidbestandig og smørefri – nyt igus stangmateriale til fødevarer, kontinuerlig drift og høj mediemodstand
Igus ApS's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.