CNC Onsite har udviklet en præcisionsmaskine til fræsning af vindmølleflanger med diameter op til 10 meter

Præcise flangeforbindelser i monopæle, overgangsstykker og tårne fra “Goliath”, et nyt flangefræsende værktøj fra danske “CNC Onsite” – vedligeholdelsesomkostninger, pålidelighed og levetid forbedres  

Leverandører af CNC-fræsemaskiner

De stigende dimensioner af vindmøller, der opererer i mere barske offshore-miljøer, skaber tekniske udfordringer for store flangeforbindelser, der forbinder vindmølletårne med deres fundamenter. For at forhindre, at boltene løsner sig – et problem, der ofte er forbundet med betydelige reparationsomkostninger og nedetid – skal flangerne være plane med millimeters nøjagtighed. 

“Goliath”, som i efteråret 2022 lanceres af den danske ekspert i mobile bearbejdningsmaskiner CNC Onsite, kan fræse flanger på monopæle, overgangsstykker og tårne med en diameter på op til 10 meter og stadig opnå en nøjagtighed på to millimeter. 

Brug for løsflanger?

Store flanger er en kritisk mekanisk forbindelse i vindmøllekonstruktionen, og det er teknisk kompliceret at montere dem pålideligt, da de to flangeoverflader skal passe præcist sammen, når de bliver fastgjort med bolte. Under produktionen af de store komponenter svejses flangerne til strukturen – en proces der ofte resulterer i at flangerne vrides og bliver skæve. . Ved mindre skævheder er overfladerne traditionelt blevet korrigeret manuelt, men med de større flanger er dette ikke en effektiv proces. Goliath opnår effektivt fine tolerancer ved præcist at fræse flangerne, der skaber flader med den nødvendige strukturelle pasform.  

Bladt Industry vil indarbejde præcisionsflangefræsning  

Med offshore-kravene, der driver stadigt voksende møller, fortsætter vindmølleindustrien med at integrere leverandørernes teknologi i deres fremstillingsprocesser. Som en mangeårig leverandør af fundamenter og overgangsstykker er Bladt Industries et eksempel på denne tendens. 

“Vi udvikler hele tiden vores produktion for at sikre, at vi kan levere de rigtige produkter med de rigtige tolerancer, som industrien kræver. Med større flanger vil integrationen af Goliath i vores fremstillingsproces give os mulighed for fortsat at gøre netop dette”, siger Klaus Munck Ramussen, Senior Vice President, Bladt Industries. 

“Vi er stolte af at støtte vindindustriens udvikling, og ved at sikre tolerancerne bidrager vi til at sikre integriteten af disse store konstruktioner og dermed produktionen af grøn strøm i mange år”, tilføjer han. 

CNC Onsite har anvendt sin lange erfaring med udvikling og drift af flangefræsemaskiner på Goliath, hvilket har gjort den stivere, stærkere og mere præcis end de tidligere maskiner. 

“At opnå en global planhed på et par millimeter på en flange med en diameter på fire til fem meter kan være udfordrende nok, men at opnå det samme resultat på nutidens flanger på over otte meter er simpelthen ikke muligt med tidligere metoder”, forklarer Søren Kellenberger, salgsdirektør hos CNC Onsite. 

“Når den er i drift til efteråret, vil det ikke overraske os, hvis vi kan opnå endnu bedre tolerancer,” siger Søren Kellenberger. 

Planhed kan påvirke bolte 

Ved at opnå den bedst mulige pasform mellem vindmølletårnets flange og dets fundament reduceres nødvendigheden af løbende efterspænding af bolte og den dermed forbundne downtime. Dette kan potentielt også  føre til længere levetid for vindmøllen. 

“Forkert boltspænding er problematisk og derfor har industrien længe stræbt efter vedligeholdelsesfri boltforbindelser. Dette kræver to kriterier: tilstrækkeligt flade flanger og korrekt tilspændte bolte”, forklarer Kellenberger. 

“I dag har producenterne adgang til pålidelige boltspændingsmetoder. Men hvis flangerne er skæve til at begynde med, kan boltene imidlertid stadig blive udmattet og endda knække, hvilket kan føre til havari af møllen”, tilføjer Kellenberger. 

Med Goliath er der nu en løsning på markedet, der leverer præcis flangeplanhed, hvilket sammen med præcis boltspænding vil være med til at sikre konstruktionernes integritet og dermed reducere vedligeholdelsesomkostningerne. 

En havvindmølle, der står stille, kan koste mere end 8 000 EUR om dagen, hvortil kommer transport- og arbejdsomkostninger. Vedligeholdelse i en vindmølles levetid kan udgøre op til en fjerdedel af alle omkostninger.  

Flangefræsningsløsninger til mange diametre 

Ud over Goliath tilbyder CNC Onsite en række interne flangefræsningsmaskiner, der dækker diametre fra 1,8 til 10 meter. 

“Goliath arbejder automatisk ved hjælp af forprogrammerede parametre. Goliath kan arbejde både horisontalt og vertikalt, og kan klare funktioner på store flanger som f.eks. dobbelt-tiltede  flanger og parallelitetskrav på flangefladerne”, siger Kellenberger. 

“Goliath-maskinen kan klare de mange nye komplekse flangekonstruktioner, hvilket gør den til det nok mest avancerede og præcise flangefræsningsværktøj på markedet”, tilføjer Kellenberger. 

CNC Onsite anvendte sine 10 års erfaring med in-situ-flangeudbedringer onshore og offshore til at udvikle Goliath. 

Find Leverandører der tilbyder CNC fræsning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger