DBI – Vild solcellerekord sætter spot på brandrisiko

dansk brandsikring

NIS2: Hvad med forsyningskæden – har du styr på den?

Over halvdelen af danskernes elforbrug kom den 21. april fra solceller. Men jo flere solceller vi sætter op, desto flere brande vil vi se, siger DBI’s ekspert i solcellebrande, Jens Steemann Kristensen.

Fredag den 21. april 2023 var ikke bare en flot solskinsdag, der fik danskerne ud på terrasser og altaner. I timen mellem 13 og 14 slog de danske solcelleanlæg nemlig rekord med hele 2.222 producerede MWh, hvilket dækkede 54 % af elforbruget i Danmark. Set over hele døgnet slog 21. april også rekord, idet 21 % af strømmen i kontakterne kom fra solceller.

Rekorden hænger ikke kun sammen med, at vejret viste sig fra sin allerbedste side, den er også afledt af, at Danmark de seneste år har udbygget solcellekapaciteten markant. Danmark installerede således i 2021 720 MW solceller, så den samlede kapacitet steg med 44 % og nåede op på 2.344 MW.

– Men jo mere solcellestrøm, der kommer i stikkontakten, desto flere brande i solceller kommer vi til at se, siger DBI’s Jens Steeman Kristensen, der har skrevet ph.d. om solcellerelaterede brande.

Større brandspredning med solceller

Senest udbrød der 7. maj brand i et solcellebelagt tag på Gedved Skole ved Horsens. Brandteknikerne har endnu ikke konkluderet, om branden opstod i solcellerne, men sikkert er det, at solcellerne har medvirket til, at branden spredte sig.

Læs hele artiklen her

LÆS også: DBI – Droneteknologi til europæiske skovbrande skal anvendes til danske hedebrande
Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger