Smooth Robotics – Svejsere er en mangelvare

HI nyt – Smooth Robotics – Svejsere er en mangelvare

Dansk firma har fundet en løsning i verdensklasse

Alene i EU er der brug for yderligere 300.000 svejsere i industrien. Derfor kigger flere mod robotter, der kan afhjælpe udfordringen. Den efterspørgsel har skabt en dansk succes-virksomhed.

Manglen på uddannede svejsere bare vokser og vokser. Både i Danmark og i resten af EU. Store investeringer i infrastruktur for vedvarende energi har alle brug for svejsere, men flere forlader arbejdsmarkedet, end der kommer ind, og derfor er der intet, som tyder på, at udviklingen vender.

Hvor danske virksomheder tidligere kunne se mod nabolandene efter arbejdskraft, er det i dag stadig vanskeligere. For overalt i EU er der brug for svejsere, så der i dag mangler omkring 300.000 af slagsen, anslår European Welding Federation. En ny undersøgelse fra COWI viser, at der alene i Danmark vil være behov for yderligere 10.000 smede frem mod 2030 som følge af den ambitiøse grønne omstilling.

Hos danske Smooth Robotics har man længe været klar over den udvikling. Og det var derfor, virksomheden i 2017 blev stiftet med en ide om at kunne udvikle en løsning, der lod svejsere programmere en robot, så den kan gentage handlingerne igen og igen – uden at blive træt og uden at lave fejl.

”Manglen på svejsere bliver mere og mere udtalt og det gælder rigtig mange steder rundt om. Jeg vidste, at automatisering har rigtig mange fordele. Så jeg ville have et produkt til dem, som var let at bruge. Og som byggede på deres egen viden som svejsere,” siger Erik Mønster, administrerende direktør i Smooth Robotics.

De første produkter kom på markedet i 2019 og i 2021 lancerede Smooth Robotics softwareløsningen SmoothTool, der tillader svejseren at programmere robotten med nogle ganske få tryk. En løsning, der allerede er solgt til kunder i mere end 35 lande.

Den intuitive tankegang har været afgørende for Ahmad Gheit, der er ledende software-udvikler hos Smooth Robotics:

”Vi har simpelthen fjernet kompleksiteten ved en robot og lader svejseren med sin kunnen programmere robotten med sine handlinger,” siger han. Robotten, der programmeres, er en såkaldt cobot, en kollaborativ robot, fra den danske gigant Universal Robots.

”Svejseren skal være god til sit håndværk. Så hjælper vores program med at gøre cobotten lige så god som svejseren,” siger Ahmad Gheit.

Den helt store fordel ved løsningen er, at svejseren kan bruge præcis det svejseapparat, han normalt benytter sig af og montere den på cobotten, for SmoothTool-programmet er kompatibel med stort set alle strømkilder. På den måde kan alle de faglærte svejsere bruge præcis den svejseløsning, der passer. Og det giver endnu større incitament til at bruge cobotten.

Det mærker de hos danske Alusteel. I den familieejede fremstillingsvirksomhed med lidt over 50 ansatte er stifter Mads Milling begejstret for løsningen, der frigør en masse ressourcer – og giver god økonomisk mening.

”Det er som at have tre mand på arbejde, når en svejser står sammen med cobotten. De er faktisk kolleger og det er virkelig let for svejseren at sætte robotten i gang, og så lave sine egne ting ved siden af. For os er det langt mere attraktivt at få flere cobots end store industrisvejsere. De store robotter kræver mere forarbejde og er dyrere i drift. Omvendt giver de små og alsidige cobots mening og vi får mulighed for at tage flere ordrer ind i en tid, hvor det kan være svært at finde arbejdskraft,” siger Mads Milling.

Det tætte samarbejde med slutbrugerne er essentielt for videreudviklingen af SmoothTool, der er kernen i Smooth Robotics. Og som eksklusivt er bygget op om cobots fra Universal Robots. Ikke som følge af en tilfældighed, men et helt bevidst valg fra virksomhedens grundlæggelse.

”Vi vidste med det samme, at det skulle være med udgangspunkt i Universal Robots’ produkter. Det var det, der gav mening. Der er så store muligheder for at udvikle produkter til deres cobots,” siger Erik Mønster.

Samarbejdet med UR kom hurtigt i stand og i 2021 blev Smooth Robotics certificeret som UR+ partner. Et partnerskab, der grundlæggende bygger på forståelsen af, at Universal Robots er gode til at konstruere robotter, mens partnerne er gode til at opfinde applikationer, der passer til – og at det tilsammen giver en variation og funktionalitet, ingen havde klaret på egen hånd.

Netop åbenheden er da også noget af det, Erik Mønster sætter mest pris på – og fornemmelsen er, at det også går den anden vej.

”Vi er konstant opdaterede med de nye tiltag, der kommer fra Universal Robots, så vores produkter med det samme arbejder sammen med nye modeller. Omvendt kan vi give helt unikke indsigter i de oplevelser, slutbrugerne har. Vi ved, hvad kunderne efterspørger og den viden deler vi med Universal Robots.” siger Erik Mønster.

Smooth Robotics ApS's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger