Banebrydende stålprodukt skal hjælpe ambitiøs maskinfabrik i mål med klimaambitionerne

Banebrydende stålprodukt skal hjælpe ambitiøs maskinfabrik i mål med klimaambitionerne

Hos Haarup Maskinfabrik ved Silkeborg skubber man i disse år til rammerne for, hvordan en produktions- og fremstillingsvirksomhed kan drives. Virksomheden reducerede sidste år sit årlige CO2-forbrug med over 400 tons, og nu skal det innovative genbrugsstål SSAB Zero™ være med til at nedsætte klimaftrykket yderligere. Stålproduktet er markedets første stål uden egentlige fossile CO2-udledninger i produktionen.

Find Leverandører af Stål her

4.500 kvadratmeter solpaneler på taget, 953 kWh batterikapacitet, elektrisk bil- og maskinpark og varmepumper i hele produktionen. Hos Haarup Maskinfabrik er transformationen til en mere fossilfri forretning i fuld gang.

Siden 2016 er virksomheden, der producerer blandeanlæg til betonindustrien, lykkedes med at omlægge sin energiforsyning i en sådan grad, at det sidste år resulterede i en CO2-reducering på 420 tons – men arbejdet er ikke slut.

Nu skal det innovative genbrugsstål SSAB Zero™ være med til at gøre produktionen mindre klimabelastende. Produktet er baseret på genanvendt stålskrot og fossilfri energi, og udleder derfor praktisk talt ikke fossile CO2-emissioner under produktionen.

– Vi er ikke et grønt firma, men vi vil gerne gøre, hvad vi kan for at reducere vores klimaudledninger så hurtig som muligt. Vi har allerede lavet en total energiomstilling, så vi ikke længere bruger fossil energi på vores egen matrikel – scope 1 og 2. Nu er vi gået i gang med at reducere vores udledninger fra det, som vi køber ind – scope 3 upstream. Her er vores forbrug af stål i produktionen den største kilde til udledninger. Vi vil gerne nå en 60% reduktion af udledninger inden 2028, fortæller direktør og ejer af Haarup Maskinfabrik, Hans Christensen.

Haarup Maskinfabrik er blandt de første kunder, der har fået mulighed for at anvende SSAB Zero™ i Danmark og vil efter planen indlemme fossilfrit stål i produktionen inden for få år.

Vi gør det først og fremmest for vores egen skyld, så vi kan nå vores reduktionsmål. I første omgang har vi købt 2,5 tons Zero™-plader, som er indgået i vores produktion for at teste det af. I 2024 kommer det så mere ind i produktionen. Vi er partner i SSABs program for fossilfri stål, og vi ser frem til at modtage vores første fossilfri stål. Indtil da vil vi bruge så meget af Zero™-stålet som muligt, hvor det giver mening, også selv om det koster en smule mere, lyder det fra Hans Christensen.

Fremtiden i stålbranchen er fossilfri – og interessen er stor

Det er den svenske stålkoncern SSAB, der står bag det innovative genbrugsstål. Som datterselskab af SSAB-koncernen er Tibnor den første og eneste leverandør af det banebrydende genbrugsstål i Danmark.

Hos Tibnor oplever man generelt stigende efterspørgsel på stålprodukter med markant mindre CO2-aftryk – fx SSAB Zero™.

Fordelen ved et produkt som SSAB Zero™ er, at det besidder samme høje kvalitet og ydeevne som traditionelt stål, men med praktisk talt ingen udledning fra fossile brændstoffer i produktionen. Det giver vores kunder mulighed for at bruge et mindre klimabelastende stålprodukt i deres produktion uden at det påvirker kvaliteten af deres egne produkter, forklarer ekstern sælger hos Tibnor, Kim Hinge. Han uddyber:

 – Den omfattende fremstillingsproces af SSAB Zero™ betyder, at produktet er dyrere at producere og det har derfor en højere kostpris. Men her er Haarup Maskinfabrik et godt eksempel på, at flere virksomheder efterhånden er villige til at betale ekstra for at anvende produkter, der kan hjælpe med at nå reduceringsmålene.

I 2026 forventer SSAB at kunne præsentere 100% fossilfrit stål, der er produceret ved hjælp af en særlig teknologi med fossilfri brintgas og vand som restprodukt.

Faktaboks: Hvad er SSAB Zero™?
SSAB Zero™ er fremstillet af genanvendt stålskrot og produceres med fossilfri el og biogas. Resultatet er et stål, der praktisk talt ikke producerer fossile kuldioxidemissioner. SSAB Zero™ blev lanceret i 2023 og vil i første omgang tilbydes i Danmark udelukkende gennem Tibnor i produktkategorierne stålplader og hulprofiler i form af SSAB Zero 355 MCD, SSAB Zero S650MC samt SSAB Zero KKR S355J2H/S420MH.

Find Leverandører af Metaller her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger