Eaton – Mere ekstremt vejr: Sådan sikrer virksomheder sig

Klimaforandringerne øger risikoen for hyppigere og kraftigere tordenvejr

Klimaforandringerne øger risikoen for hyppigere og kraftigere tordenvejr. Derfor har det aldrig været mere aktuelt for private og offentlige virksomheder at beskytte bygninger og kritisk infrastruktur mod skader fra lynnedslag, advarer Christian Gessø Larsen fra power management-virksomheden Eaton.

Højsæsonen for lynnedslag er netop overstået, og selvom virksomheden og det elektriske udstyr har klaret sig uden skader, peger alt på, at fremtidens tordenvejr bliver endnu voldsommere. Alene i august 2024 blev der registreret 1.177 lynnedslag i Danmark – det er en markant stigning sammenlignet med hele 2023, hvor der i alt blev registreret 8.777 lynnedslag.

Det er blot en forsmag på, hvad vi kan forvente i fremtiden, og det stiller anderledes krav til, hvordan virksomheder beskytter bygninger og kritisk infrastruktur mod skader fra lyn end tidligere.

Ekstremvejr kræver forholdsregler
Lynnedslag udgør ikke kun en risiko for mennesker, men kan også forårsage omfattende og bekostelige skader på moderne kontorbygninger, produktionsvirksomheder, hospitaler og kritisk infrastruktur. Et lynnedslag kan nå op på 100 millioner volt – det er cirka 435.000 gange så høj spænding som i en almindelig 230 volt stikkontakt.

Ifølge Christian Gessø Larsen, Application Engineer hos Eaton, bør virksomheder derfor tage forholdsregler for at sikre sig mod fremtidens ekstremvejr:

“Lyn kan forårsage alvorlige skader på fastmonteret udstyr som for eksempel køleanlæg, alarm- og varmesystemer. Virksomheder bør derfor installere lynafledere, der leder lynets energi sikkert ned i jorden, samt beskyttelse mod transiente overspændinger, for at beskytte elektroniske apparater,” siger Christian Gessø Larsen, Application Engineer hos Eaton.

Lyn rejser gennem nettet

En anden grund til at opgradere bygningens elektriske udstyr mod lynnedslag er, at det ikke kun er lokale tordenvejr, der er en trussel. Lyn, der rammer op til flere kilometer væk, kan også forårsage skader. Og fejl i forsyningsnetværket forårsaget af træer eller grene, der falder ned over ledninger i tordenvejr, er også en reel trussel.

Christian Gessø Larsen fremhæver, at overspændinger fra lynnedslag kan rejse gennem elnettet og ramme bygningers installationer – også længe efter at uvejret er ovre. Og det kan have ubehagelige og dyre konsekvenser i form af brandskade, elektronikskade og driftsstop.

LÆS også: Eaton – Hvad er transientbeskyttelse og hvorfor er det så vigtigt?
Eaton's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger