Robotter skal bane vej for succesfulde månelandinger

autonom mobil robot

Robotter skal bane vej for succesfulde månelandinger – Foto: Teknologisk Institut

Teknologisk Institut har udviklet et nyt koncept med autonome, mobile robotter, der kan spille en afgørende rolle i fremtidens rummissioner. Målet er at gøre månelandinger både sikrere og mere succesfulde ved at løse nogle af de største udfordringer, rummet byder på.

Selvom det er over et halvt århundrede siden, mennesket første gang satte sin fod på månen, er en sikker månelanding stadig en kompleks opgave.

Foruden udfordringer som kommunikationsforsinkelser, ekstreme temperatursvingninger og fraværet af en atmosfære, er månens ujævne og uforudsigelige overflade en stor risiko for rumfartøjer. At finde og forberede stabile landingssteder er derfor essentielt for succesfulde missioner.

Robotter forbereder månelandinger

For at tackle disse udfordringer arbejder Teknologisk Instituts Space Robotics Lab på at udvikle avancerede autonome robotter, som kan sendes til månen, før mennesker følger efter. Robotterne vil blandt andet kunne kortlægge terrænet, analysere dets sammensætning og forberede sikre landingspladser.

–”Robotter bliver et helt centralt element i at udforske månen – og universet i det hele taget – men hvis vi i første omgang skal have mennesker tilbage på månen, så vil det give god mening at sende terrængående robotter i forvejen. De kan både klargøre en landingsplads og udforske, hvad terrænerne faktisk består af, inden vi sender mennesker til månen,” siger Kristian Skaarup, der er Director – Defence and Space Robotics på Teknologisk Institut.

Ved at reducere risikoen for fatale fejl og øge succesraten for månemissioner kan robotterne ikke blot forbedre sikkerheden, men også gøre rummissioner mere omkostningseffektive. Teknologien kan derfor få en central rolle i fremtidens rum(ud)forskning.

Robust teknologi til ekstreme miljøer

Månens overflade er kendt for sine ekstreme udfordringer. Den består af klippeblokke, kratere og blødt månestøv, hvor selv små ujævnheder kan få katastrofale konsekvenser. De mange mislykkede landingsforsøg i de seneste år – fra blandt andet Indien, Israel og Japan – understreger, hvor vigtigt det er med teknologi, der kan navigere og arbejde sikkert i det barske terræn.

Teknologisk Instituts robotter skal derfor kunne udføre opgaver som planering af overfladen og sikring af stabile landingsområder. Deres funktionalitet og pålidelighed er afgørende for at kunne imødekomme disse udfordringer.

Når teknologi skal kunne fungere i rummet med stråling, tryk og voldsomme temperatursvingninger, skal det være robust og driftssikkert udover det sædvanlige. Man sender ikke lige en servicetekniker 384.405 kilometer afsted for at nulstille og genstarte en robot. Det skal virke hver gang,” forklarer Kristian Skaarup.

Hvis teknologien viser sig at være driftssikker under rummissioner, kan den også finde anvendelse i krævende industrielle miljøer på Jorden, hvor pålidelighed og holdbarhed er altafgørende.

Er du nysgerrig på at se Teknologisk Instituts rumrobotter i aktion? Så har du mulighed for at opleve dem til ROBOTBRAG 2025, der finder sted den 8. maj i Odense. Her kan du få et førstehåndsindtryk af fremtidens teknologi, der kan bringe os tættere på sikre og succesfulde månelandinger.

Udviklingen af de autonome robotter er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Læs mere her

LÆS også: Længere liv til hårde hvidevarer skal mindske ressourcespild
Teknologisk Institut's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger