EMC-test

En EMC-test sikrer at du har dokumenteret dit produkts elektro magnetiske udstråling samt robusthed. EMC testen er helt central i forhold til at få CE-mærket dit produkt eller opnå anden typegodkendelser. De fleste EMC-test er anerkendte internationalt og kan dermed anvendes overalt til at sikre en nem proces for godkendelsen. EMC-test - EU har et direktiv for EMC, benævnt 2004 108 EU, hvor det blandt andet hedder, at der skal forefindes en EMC testrapport-  På denne side finder du leverandører der tilbyder EMC-test

Leverandører af og viden om EMC-test:


Bolls Aps

Ved Gadekæret 11F
3660 Stenløse
Tlf. +45 48 18 35 66
E-mail: info@bolls.dk

www.bolls.dk

Kompetencer: EMC, Elsikkerhed, Maskinsikkerhed, Miljø prøvninger, Internationale godkendelser, Kvalitetsstyring, Vibrationstest, Lasersikkerhed, Lysmålinger

Læs mere om Bolls Aps


CB Svendsen A/S

Kirke Værløsevej 22-24
3500 Værløse
Tel: 44 48 52 86
E-mail: cbs@cb-svendsen.dk

www.cb-svendsen.dk

Kompetencer: EMC, 3d print, elektronikudvikling, elektronik produktionserigrafi

Læs mere om CB Svendsen A/S


DESITEK A/S

Sunekær 8
5471 Søndersø
Tlf +45 63893210
E-mail: desitek@desitek.dk

www.desitek.dk

Kompetencer: Lynbeskyttelse, EMC, Overspændingsbeskyttelse

Læs mere om Desitek A/S


EKTOS A/S

Farvervej 35
8800 Viborg
Tlf.: +45 7070 1499
E-mail: info@ektos.net

www.ektos.dk

Kompetencer: Printkort, Printlayout, Printmontage, Printplader, Printproduktion, Apparatmontage (box-build), CE-mærkning, Elektronikproduktion, Elektronikprøvning, Elektronikudvikling, EMC, EMC-test, PCB, Prototyper, SMD montage

Læs mere om EKTOS A/S


Etteplan Denmark A/S

Hørkær 28, 1
2730 Herlev
Tlf.: 70 20 34 70
E-mail: johnny.jensen@etteplan.com

web

Kompetencer: Elektronikudvikling, CAD, CAM, CAE, engineering, embeddede systemer, test og testlaboratorier, software, digitalisering, produktudvikling

Læs mere om Etteplan Denmark A/S


Case fra Force – Sparer tid ved at trække på ekspertviden om standarder
LB Altimeters ønskede bevis for, at deres produkter overholder gældende MIL-standarder. FORCE Technology's fagspecialister hjalp med test og viden om standarderne, som gav LB Altimeters den nødvendige dokumentation.

LB Altimeters, som har udviklet højdemålere siden 1976, sætter en ære i, at deres produkter er af meget høj kvalitet. De seneste klimatiske-, mekaniske og EMC-tests foretaget af FORCE Technology har givet LB Altimeters’ salg et ekstra skub fremad.

”De tests, vi har fået lavet hos FORCE Technology, har betydet, at vi kan gå videre i dialogen med nogle kunder, som har fået testrapporterne. De har sagt, at rapporterne besvarer deres spørgsmål, så nu kan vi begynde at lægge nye ordrer ind. Det er helt specifikt, hvad de her rapporter gør for os,” siger Jacob Nielsen, Udviklingsdirektør hos LB Altimeters.

Læs hele casen


N4L Caltech har netop afleveret et nyt 67KVA system til IEC test/EMC
I forbindelse med lanceringen af den nye opdaterede EMC test Software (IEC-Soft) fra Newtons4th -
- der er den eneste producent af EMC test systemer i verden med eget UKAS 17025 kalibrerings laboratorium onsite i deres hovedkvarter. Fik Caltech endnu engang æren af at levere et fuldt funktionsdygtigt N4L IEC61000 EMC test system på fulde 67 kVA til en lykkelig kunde, som allerede er oppe at køre og laver flere kvalitative test med den nye opdaterede test SW (IEC-Soft). Newtons4th har realset denne nye og opdaterede EMC test software for Flicker and Harmonics som er udbygget med flere funktioner og opdaterede test i overensstemmelse med standarden. Derudover er der releaset nye firmware til både N4L effektanalysatorer og AC sources. Alle disse opdateringer er vi Caltech som forhandler jo selvfølgelig behjælpelige med at implementere hos vores nuværende og fremtidige kunder. Følgende EMC testfunktioner er nu inkluderede i seneste IEC-Soft.
 • Added IEC61000-4-14: Single phase Voltage Fluctuation and Immunity Testing.
 • Added IEC61000-4-17: Single phase Ripple on DC Input Power Port Immunity Testing.
 • Added IEC61000-4-28: Single phase Variation of Power Frequency Immunity Testing.
 • Added IEC61000-4-29: Single phase Voltage Dips, Interruptions and Variations on DC input.
 • Added IEC61000-4-34: Single phase Voltage Dips, Interruption and Immunity Testing (>16A).
 • Added IEC61000-4-13: 3 Phase Harmonics and Interharmonics low frequency immunity testing.
 • Added IEC61000-4-14: 3 Phase Voltage Fluctuation and Immunity Testing.
 • Added IEC61000-4-17: 3 Phase Ripple on DC Input Power Port Immunity Testing.
 • Added IEC61000-4-28: 3 Phase Variation of Power Frequency Immunity Testing.
 • Added IEC61000-4-29: 3 Phase Voltage Dips, Interruptions and Variations on DC input.
 • Added IEC61000-4-34: 3 Phase Voltage Dips, Interruption and Immunity Testing (>16A).
IEC-Soft har fået en hel del opdateringer ifølge nedenstående.
 • PDF Export option now included for all test modes.
 • Improved Export speeds to Excel for Flicker and Harmonic tests.
 • External shunt options updated to include the LEM6. Individual scale factors and shunt values can now be entered for 3-phase tests.
 • If a flicker test is stopped during the test, the test data can now be exported to Excel or PDF.
 • Arrows have been added to the top of Harmonic graphs to indicate if there is a limit above the area currently viewed on the graph.
Proposed updates to IEC Standards:
 • In this version of IECSoft we have included the following Standards that are awaiting Stability dates by the IEC, the standards available in previous versions of IECSoft remain the prevailing standards until further notice from the IEC:
 • Added IEC61000-3-2:2018: Harmonic Testing
 • Added IEC61000-3-3:2017: Flicker Testing
 • Added IEC61000-3-11:2017: Flicker Testing >16A
 • The user can now test their DUT to see how it would perform against the requirements of the updated Standard should the changes be confirmed by the IEC Committee.
Og skulle du have en ældre bench Power Analysator stående som har udtjent sine dage, så er der mulighed for at opdatere til det nyeste på markedet ved at lave en Trade in med dit gamle udstyr. Kontakt os for at finde ud af mere om mulighederne for et Trade In. PPA55xx er markedets mest præcise Power Analysator og den eneste effektanalysator som leveres med akkrediteret kalibreringscertifikat som standard, vel at mærke indenfor hele sit arbejdsområde.

FORCE – Ny Standard – Kan din elektronik klare spændingen?
Det danske elnet leverer en spænding, der for det meste er stabil og uden forstyrrelser. Men hvad nu hvis strømmen en dag forsvinder?

Af Per Thåstrup Jensen

Ny standard for EMC-test fokuserer på netop dette. Sådan tester vi elektronikprodukter, der skal CE-mærkes, for spændingsudfald fra elnettet.

Det danske elnet leverer en spænding, der for det meste er fuldstændig stabil og uden forstyrrelser. De fleste private hjem oplever kun sjældent, at man skal genindstille vækkeur og køleskab, fordi strømmen har været borte. Alt elektronisk udstyr testes med et lille udpluk af spændingsudfald i forbindelse med CE-mærkning, som en slags minimumsafklaring af funktionen, hvis nu strømmen en dag forsvinder.

Skarpe pulsflanker i nyeste standard

EMC-test med henblik på CE-mærkning indeholder en række tests med spændingsvariation og spændingsudfald. Teststandarden hedder EN/IEC 61000-4-11, og den nyeste version er netop udkommet i 2019. I standarden er det præciseret, at netop udfald fra fuld spænding og til 0 V skal ske med en meget stejl flanke. Stige-/faldtiden ved udfald og genindkobling skal være mellem 1 μs og 5 μs. Peak strøm fra testgeneratoren skal ikke være mindre end 500 A. Det er skrappe krav for testudstyret og har for selv moderne testudstyr betydet, at generatoren er nødt til at indeholde en speciel halvleder switch for at kunne levere så stor og hurtig en strømpuls.

Standarden indeholder et helt afsnit med argumentation for, at de skarpe flanker jo netop optræder, hvis et apparat pludselig kortslutter netspændingen, så den falder brat til 0 V. I den situation er nettets impedans meget lav, hvilket er lig med stor rådighedsstrøm. I Figur 1 ses et eksempel på brat spændingsfald (faldtiden ser ud til at være 1 ms eller kortere), hvorimod forløbet, når spændingen bliver normal, ser ud til at være mere roligt.

Inputfiltret tømmes for energi

Når elektronik testes med netudfald, så mister strømforsyningen en del af sin evne til at fastholde konstant spænding. Moderne switched mode forsyninger kan sagtens følge med nedad i spænding, men på et tidspunkt er det ikke længere muligt stadig at levere korrekt udgangsspænding, når indgangsspændingen mangler. Det kan betyde reset eller stop i elektronikken. Hvis spændingen har været nul i et stykke tid, kan reservoirkondensatorer i strømforsyningen nå at tømmes helt for energi, og så skal disse fyldes op igen, før strømforsyningen atter bliver normal.

Når strømmen kommer igen

De fleste kredsløb kan mærke, når netspændingen forsvinder og kan nå at gemme vitale data eller bringe sig i en sikker tilstand. Men kombinationen af udfaldsspænding og udfaldets varighed bør testes, så man kender spændingsovervågningens reaktionsmønster. Derfor bør udviklerne teste langt flere kombinationer af spænding og varighed end det minimum, som produktstandarderne kræver.

Produktstandarderne angiver normalt Performance Criterium C for spændingsudfald. Det betyder, at det er acceptabelt, at elektronikken skal genstartes af en operatør efter et udfald. Men det er selvfølgelig mere fordelagtigt for en bruger, hvis elektronikken kan komme til sig selv uden behov for indgreb udefra.

Figur 1: Trefaset spændingsudfald til cirka 17 % af nominel værdi målt på dansk elnet. Udfaldet varer cirka 75 ms eller cirka 3,5 perioder af netfrekvensen (50 Hz). Derefter vender spændingen tilbage til normal.


EKTOS og UL indgår aftale
UL har indledt samarbejde med EKTOS som underleverandør af EMC tests i Danmark og Sverige.

På den måde får UL og UL’s kunder adgang til et lokalt EMC lab med matchende kompetencer indenfor multimedie, medicinske og industri-produkter. På samme måde får EKTOS og EKTOS’s kunder adgang til et lokalt safety lab med mulighed for global certificering. Sammen kan vi nu tilbyde komplet lokal test og certificering for markedsadgang i EU, Nordamerika og det meste af verden.

Besøg EKTOS og UL i april

For at markere aftalen inviterer vi sammen med UL til åbent hus – først hos EKTOS i Københavns Sydhavn og dernæst hos UL i Ballerup.

Datoer:

Onsdag d. 10. april 2019 – EKTOS Testing & Reliability Services

Thursday 11 April 2019 – UL International Demko

Dagsorden:

16.30 Registrering og kaffe

17.00 Velkomst

17.10 Præsentation om UL og testfunktionerne

17.30 Præsentation om EKTOS og testfunktionerne

17.50 Spørgsmål og svar

18.00 Rundvisning af laboratoriet

18.30 Forfriskninger og networking med UL og EKTOS holdene

Tilmelding kan ske på www.ektos.dk