Relæer

En kontaktor eller et relæ er en elektromagnetisk betjent afbryder. Opbygning og virkemåde er principielt ens for en kontaktor og et relæ. Begge komponenter består af følgende hoveddele; jernkerne, anker, spole og kontaktsystem.

Leverandører af og viden om relæer:


Dovitech A/S

Blokken 59
3460 Birkerød
Tlf.: +45 7025 2650
E-mail: Info@dovitech.dk

www.dovitech.dk

Kompetencer: Afskærmning, Blæsere, EMC dæmpning, Endestop, Lågekontakter, Magneter, Magnetfolie, Maskinsikkerhed, Mumetal, Måletransformatorer, Nanokrystallin, Relæer, Sikkerhedsrelæer, Sikkerhedslysgitre, Spoler, Spændingssensorer, Strømsensorer, Sølvbånd, Transformere, Ædelmetal

Læs mere om Dovitech A/S


Flamkontroll Skandinavisk Försäljning AB

Åkervägen 3
149 45 NYNÄSHAMN, Sverige
Tlf.: +46 8 520 205 00
E-mail: info@flamkontroll.se

www.flamkontroll.se

Kompetencer: Gasmålere, gasfiltre, gasdetektorer, gasbrændere, gasdistribution, kugleventiler, magnetventiler, dobbel magnetventiler, regulatorer, trykvagter, manometre, spjæld, overvågningsrelæer, slanger, gaskoblinger, biogas, Atex, infrarød varme

Læs mere om Flamkontroll Skandinavisk Försäljning AB


Leuze electronic Scandinavia ApS

Gydevang 39-41
3450 Allerød
Telefon: 48173200
E-mail: leuze.dk@leuze.com

www.leuze.dk

kompetencer: stregkodelæsere, sensorer, scannere, sikkerhedsrelæer, sikkerhedskontakter, kontakter, trykkontakter

Læs mere om Leuze electronic Scandinavia ApS


Schmersal Danmark A/S

Lautruphøj 1-3
2750 Ballerup
Tlf.: 70 20 90 27
E-mail: info-dk@schmersal.com

www.schmersal.dk

Kompetencer: Maskinsikkerhed, Automation, Automatik, Elektronisk styring og automatik, Relæer, Sikkerhedsrelæer, Elevatorteknik, nøglebrydere, sikkerhedssensorer, optisk beskyttelse, optiske lysgitre og sikkerheds-PLC

Læs mere om Schmersal Danmark A/S


Schneider Electric Danmark A/S


Lautrupvang 1
2750 Ballerup
Tlf.: 88 30 20 00

www.schneider-electric.dk

Kompetencer: Alarmanlæg, Antenneanlæg, Batterier, Belysning, El - og elforsynings produkter, El anlæg, El- og styretavler, El-installation, Elektriske isolationssystemer, Elektromotorer, Generatorer, Elektronikmontage, Elektronikudvikling, Elforsyningsprodukter, Energibesparelser, Energiprojekter, Energisektor - service og vedligehold, EX-udstyr, Flugtvejsarmaturer, Frekvensomformere, Installationsmateriel, Invertere, Ladere, Omformere, strømforsyninger, Kabel- og rørgennemføringer, Kabelrør, Kabelskabe, Kabinetter, Kabler, Koblingskabe, Luftledningsmateriel, Målere, måleinstrumenter, Montage, Muffer, Projektering af energianlæg, Relæer, Samtaleanlæg, Sikkerhedsbelysning, Sikringer, Styringer, Teknisk dokumentation, Tele og svagstrøm, Transformere, Transformerstationer

Læs mere om Schneider Electric Danmark A/S


TME - Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

ul. Ustronna 41
93-350 Łódź, POLAND

web

Kompetencer: elektroniske komponenter, elektronikkomponenter, laboratorium strømforsyninger, Halvledere, Indlejrede og IoT Systems, Stik, Sikringer, Afbrydere og omskiftere, Lyd Kilder, Relæer og kontaktorer, Transformere og ferritkerner, Ventilatorer, køle- og varmesystemer, Ledninger og kabler, Mekanik, Kabinetter, Automatisering, Pneumatik, Arbejdspladsudstyr, Robotter og prototypefremstilling, elektroniske komponenter distributør

Læs mere om TME – Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.


Tormatic AS

Skreppestadveien 24
3261 Larvik
Norge
Tlf.: +47 33 16 50 20
E-mail: info@tormatic.no

www.tormatic.no

Kompetencer: Dataloggere, Temperaturkalibrator, Trykmåling, Tryktransmittere, Strømforsyning (power supply), Trådløs kommunikation i Ex-områder, Sikkerhedsrelæer, Antenner, Radiomodemer, Signalomformere, Fjernbetjening (remote I/O), Overspændingsbeskyttelse, Trykafbrydere, Trykfølere, Tryktransmittere, Tryktransducere, Telemetri loggere, Kalibreringsudstyr, Tørblokkalibrator, Temperaturbad, Trykkalibrator, Loopkalibrator, Trykindikator, Trykregulering. Kalibreringsinstrumenter, Manometre, Niveaumålere, Flowmålere, Flowswitch

Læs mere om Tormatic AS


Viborg Elektro

Læsøvej 13
8800 Viborg
Tlf. 86621344
E-mail: viborgelektro@mail.dk

www.viborgelektro.dk

Kompetencer: Elektromotorer, Frekvensomformer, Gear, Golfvogn reparation, Lejer, Pumper, Relæer

Læs mere om Viborg Elektro


Mere viden om relæer:

En af styringsteknikkens vigtigste komponenter er relæet. Et relæ er en elektromekanisk komponent, som ved hjælp af en strøm er i stand til at slutte et eller flere adskilte elektriske kredsløb. Relæer kan opdeles i seks hovedkategorier:
- Kontaktorer
- Styrerelæer
- Stikbensrelæer (sokkelrelæer)
- Printrelæer
- Elektroniske relæer
- Softstartere.
Generelt for alle relæer er, at deres funktion er baseret på elektromagnetisme. Hvis der påtrykkes en spænding på klemmerne A1 og A2, vil der gå en strøm gennem den spole, som er viklet omkring jernkernen. Herved bliver jernkernen magnetisk, og den vil tiltrække åget, som ligeledes er udført i jern. Fjederen, som holder åget borte fra jernkernen, vil da blive overvundet, og åget vipper mod højre. Herved vil de to kontakter komme i berøring med hinanden, og der vil nu være etableret en elektrisk forbindelse mellem klemmerne X1 og X2. I praksis er relæet bygget meget mere kompakt. Langt de fleste relæer har mere end en kontakt, så der er mulighed for at slutte flere strømkredse, når relæet aktiveres. Nogle af relækontakterne er sluttekontakter, og nogle er brydekontakter.


Eaton – Ny generation af kontrolrelæer giver fleksibilitet og understøtter IIoT


23.sep 2020


Eatons nyeste serie af kontrolrelæer, easyE4, er lette at tilpasse til specifikke behov og byder blandt andet på nye programmeringsmuligheder, flere programmeringssprog og forbedret visualisering.

Der er mange nyskabelser på vej i elbranchen. Kontrolrelæer – en samlebetegnelse som indbefatter en række intelligente, små funktionsmoduler og automatiserings- og styringssystemer – er i mange år blevet anvendt på tværs af brancher som en vigtig del af sikringen af verdens el-systemer. Eaton lancerer nu den næste generation af kontrolrelæer, easyE4, som byder på en lang række opdateringer og tilpasninger, der gør implementeringen af styringsopgaver nemmere, mere praktisk og hurtigere, hvilket i sidste ende sparer branchens professionelle værdifuld tid og gør dem til det optimale valg til en lang række anvendelser. Tilpasningerne og opdateringerne indbefatter blandt andet:

 • Flere ind- og udgange
  De nye modeller byder på flere ind- og udgange, over 188 I/O-kontakter og flere programmeringssprog. De kan nu også tilsluttes lokalt til både digitale og analoge indgange og udgange. Det gør det muligt for programmører at blive mere uafhængige af el-ledningsdiagrammer og giver større fleksibilitet.
 • Banebrydende programmering
  Det er enkelt at håndtere de nye enheder, da alle programmer kan importeres, hvilket blandt andet muliggør oprettelse af interrupt-funktioner og FB’er (funktionsblokke). Producenter og programmører kan således fortsat anvende struktureret tekst (ST) og EDP-sprog direkte på enheden. Det er også muligt at implementere et nyt ladder-diagram, som giver helt nye muligheder inden for programmering.
 • Netværksudvikling og IoT
  En af de vigtigste funktioner til små og intelligente automationssystemer er kommunikationsmulighederne. Til easyE4 kan både Ethernet og Modbus TCP bruges til programmering og netværk. Ved kommunikation mellem individuelle enheder spejler easyE4 den lille easy800-controller, men erstatter Easy-Net med Ethernet-protokol.
 • Forbedringer af visualiseringen
  Takket være de seneste teknologiske fremskridt, fungerer små styreenheder nu også som visualiseringsenheder. EasyE4 går nu skridtet videre og omfatter forskellige andre visualiseringsforbedringer, herunder flersprogsfunktioner, korresponderende skiftekontakter samt mulighed for at bruge farver, når elementerne i en maskestruktur designes. Displayet giver brugerne mulighed for at visualisere indholdet i tre forskellige monokrome baggrundsfarver og kan endda vise flerfarvede displays via en smartphone eller tablet.

Eaton – Nyeste generation af kontrolrelæer giver større fleksibilitet ved kontrolopgaver


22.jun 2019


Eaton opgraderer de eksisterende easy500-, easy700- og easy800-serier med en ny og forbedret generation af kontrolrelæerne: easyE4, som vil blive præsenteret under årets SPS IPC Drives-messe i november i Nürnberg

Eatons kontrolrelæer henvender sig til alle erhverv, som er på udkig efter måder at implementere kontrolopgaver med et minimalt ressourceforbrug. Det kunne fx være blikkenslagere, der arbejder på bygningsinstallationer eller automatiseringsingeniører, der arbejder på anordninger til maskinbyggeri.

Fleksibel anvendelse

Kraftig hardware, fleksible udvidelser og omfattende kommunikationsmuligheder gør det muligt at anvende "easy"-kontrolrelæer på tværs af en lang række forskellige markeder og formål.

Hver easyE4-enhed har fire digitale udgange, fire analoge/digitale indgange med 12-bit opløsning og fire hurtige digitale indgange. Det sikrer maksimal fleksibilitet, og kan fx anvendes til at implementere højtydende modforanstaltninger, afbryde input eller bruge et DCF77-radiosignal. EasyE4-enheder kan kombineres med både blandet veksel-, jævn- og universalstrømsdrift.

Herudover kan hver baseenhed udvides med op til 188 I/O'er med hjælp fra en række udvidelsesmoduler. Udvidelsesmodulerne forbindes på forsiden via den nye easyConnector, som både gør installering og demontering nemmere. Der er kun 14 konfigurationer af baseenheden og udvidelsesmodulerne, hvilket holder udgifterne til indkøb og lagerføring på et minimum.

I baseenheden er der installeret et MicroSD-kort, som gør det let at implementere programopdateringer og vedligeholdelsesfunktioner. Kortet gør det også muligt at brugertilpasse kontrolrelæet, at dokumentere maskintilstande under driften samt at indstille et startprogram, som aktiveres, når kontrolrelæet tænder.

En integreret løsning

EasyE4 har en integreret Ethernet-grænseflade og kan derfor forbindes til enhver almindelig LAN/WLAN-router, repeater eller dLan-system. Det er også muligt at benytte IIoT-netværk.

Information fra kontrolrelæet kan enten vises på HTML-5-baserede websider eller bruges til visualisering af den integrerede "easy"-webserver. Brugere kan oprette deres egne dashboards og få adgang til easyE4 fra deres smartphone, tablet og laptop. Alle skærme kan også forbindes direkte via Ethernet, fx ved at anvende ModBus TPC-protokollen. Desuden kan op til 80 easyE4-enheder kommunikere i et enkelt netværk via Ethernet-grænsefladen og den integrerede NET-netværksfunktion.

Besøg easyForum for at finde eksempler på anvendelse og for at komme i kontakt med eksisterende easy-brugere www.easy-forum.net.


Schneider Electric – Nye sikkerhedsrelæer med stærk funktionalitet og enkel implementering


27.maj 2019


Schneider Electric introducerer Preventa XPSU: En ny serie universal-sikkerhedssrelæer, som forenkler og effektiviserer tavlebyggerens arbejde - og har avanceret funktion til kommunikation med PLC, nemt og enkelt

Tavlebyggere har nu et ekstra stærkt kort på hånden til at implementere optimal sikkerhed i fortrådede applikationer. Schneider Electric introducerer en helt ny serie universal-sikkerhedsrelæer, Preventa XPSU, som blandt andet skiller sig ud med funktionalitet, som normalt er forbeholdt store og komplekse applikationer med sikkerhedscontrollere.

Preventa XPSU vil på sigt erstatte den tidligere produktserie XPS og er placeret mellem de helt små, simple sikkerhedsrelæer og de avancerede sikkerhedscontrollere, som bruges i komplekse applikationer.

"Det helt unikke ved Preventa XPSU er, at relæet har en dedikeret puls-udgang, som forbindes direkte til en PLC med en enkelt ledning. Dermed kan Preventa XPSU sende diagnosetelegrammer til PLC'en, som kan læses på fx et HMI-panel," forklarer Søren Nørgård Andersen, produktchef for industri i Schneider Electric Danmark.

Færdige funktionsblokke
Alt efter variant kan Preventa XPSU sende flere end 40 forskellige meddelelser til PLC'en, og Schneider Electric har udviklet færdige funktionsblokke, som gør opsætning af kommunikation mellem PLC og Preventa XPSU lynhurtig.

"Resultatet er, at man med et Preventa XPSU sikkerhedsrelæ får avanceret funktionalitet - vel at mærke uden den kompleksitet med feltbus, som hidtil har været en forudsætning for at få diagnose fra sikkerhedsapplikationen ind i PLC'en," siger Søren Nørgård Andersen.

Forenkler arbejdet
Den nye Preventa XPSU-serie bidrager også til at forenkle og effektivisere tavlebyggeres arbejde ved at gøre det nemmere at vælge det rigtige sikkerhedsrelæ til den aktuelle opgave, og samtidig lette lagerhåndteringen.

"Preventa XPSU er et universalrelæ med flere forskellige funktioner. Det har gjort det muligt for os at forenkle sortimentet, så tavlebyggerne ikke behøver lagerføre et stort antal forskellige relæer," siger Søren Nørgård Andersen.

Valg af funktion sker ved hjælp af en drejeknap på fronten, som kan betjenes med finger eller skruetrækker. Desuden er det muligt at forsegle drejeknappen med et medfølgende cover.

Nem og hurtig tilslutning
Sortimentet består syv forskellige relæer, som hver findes i fire varianter: Til 24V AC/DC eller 48-240V AC/DC og med fjederklemmer eller skrueterminaler.

Preventa XPSU kan monteres på DIN-skinne eller direkte på væg. Tilslutning af kabler klares nemt og hurtigt, fordi fjederklemmer eller skrueterminaler kan tages af enheden, mens ledningerne monteres, og derefter klikkes på igen.

Udvidelse sker også nemt, idet et udvidelsesmodul blot skal klikkes fast på siden af Preventa XPSU uden behov for yderligere fortrådning.


Phoenix Contact – Koblingsrelæer til sikkerhedsrelateret kobling
De senere år er sikkerhedsrelateret kobling blevet stadig mere vigtigt inden for procesteknologi.

Derfor tilbyder Phoenix Contact et koblingsrelæ, som er udviklet specifikt til dette område, og som kan anvendes i henhold til SIL 3.

Koblingsrelæet er udviklet særligt til fejlsikre controllere inden for procesteknologi. Derfor opfyldes alle krav til anvendelse i applikationer op til SIL 3 i henhold til IEC 61508. Enheden har seks interne kontakter, som er koblet parallelt såvel som i serie. På denne måde er der taget højde for både den påkrævede sikkerhed samt den nødvendige rådighed.

Konstant diagnose udgør en udfordring for planlæggere og ingeniører. Generelt slutter controller diagnose ved det anvendte koblingsmodul. For mange brugere er dette ofte ikke tilstrækkeligt. Til det formål muliggør PSR-PC50 relæets belastningsovervågning gnidningsløs diagnose fra controller til aktuator. Ledningsbrud såvel som kortslutning i belastningens spændingsforsyning og i diagnosens forsyningsspænding overvåges. Hvis der opstår en fejl under normal drift, vil det i alle standard sikkerhedssystemer blive rapporteret via den eksisterende styreledning tilbage til den tilhørende digitale udgang. På den måde elimineres behovet for yderligere installation og andre digitale indgange til aktuator status.


Faseovervågningsrelæer til områder med høje temperaturer
Det nye overvågningsrelæ EMD-SL-PH-690 fra Phoenix Contact overvåger de elektriske parametre for fasefølge og fejl såvel som underspændinger i applikationer op til omgivelsestemperaturer på 70o C.

Den kan anvendes i 3-fasede netværk på 690 V AC takket være det høje overvågnings- og måleområde. Med en samlet bredde på bare 22,5 mm kommer overvågningsrelæet i et smalt, pladsbesparende hus. Relæet er UL-godkendt og kan anvendes i hele verden, særligt i USA og Canada.

Overvågningsrelæet blev udviklet, fordi omgående afsløring af afvigelser i systemets parametre er afgørende i områder med høje omgivende temperaturer for at sikre den krævede systemeffektivitet og -pålidelighed


Kontrol- og koblingsfunktioner i et meget kompakt produkt
Det nye programmerbare logik relæsystem, PLC logic, fra Phoenix Contact er særligt egnet til små automationsopgaver. Det kombinerer styrkerne fra eksisterende relæteknologi med logikfunktioner i et enkelt produkt.

Det modulære design med stikbare relæer, muliggør fleksibel montage afhængigt af opgaven. Stikbare koblingselementer sikrer høj rådighed for maskine og system takket være mulighed for hurtig udskiftning ved service.

Systemet består af logikmoduler, PLC-interface relæsystemet og Logic+ softwaren. For at starte systemet op monteres logikmodulet påotte relæmoduler. Et kompakt 50 mm bredt logikmodul kan behandle 16 indgangs/udgangssignaler. Basemodulet kan udvides med op til to add-on moduler til mere komplekse applikationer, hvilket gør det muligt at håndtere op til 48 indgangs/udgangssignaler.

Programmering sker med den meget intuitive Logic+ software, som ikke kræver forudgående erfaring med programmering.

For yderligere information kontakt Product Manager Brian Lumby, blumby@phoenixcontact.dk

eller ring til os på 36 77 44 11.