Støbegods

Støbegods er som oftest halvfabrikata, og kan støbes i forskellige metaller, ligesom støbegods kan anvendes til en lang række produkter, så som gear- og pumpehuse

Leverandører af og viden om Støbegods:


A/S Metalcentret

Ejby Industrivej 100
2600 Glostrup
Tlf.: (+45) 43 63 21 22
E-mail: mail@metalcentret.dk

www.metalcentret.dk

Kompetencer: Aluminium, Bronze, Kobber, Messing, Rustfrit stål, Nysølv, Bly, Zink

Læs mere om A/S Metalcentret


MC Uldall Maskinfabrik

Læs mere om MC Uldall Maskinfabrik


Mere viden om støbegods:

Den danske støberibranche fremstiller primært støbegods ved sandstøbning. Den væsentlige ulempe ved metoden er de store ressourcer der bruges på rensning og bearbejdning af støbefejl på materialets overflade. Konsortiets formål er at udvikle nye vandbaserede sværter der garanterer en stærk forbedret støbekvalitet. Sværterne baseres på den nyeste sol-gel teknologi, der tillader indlejringen af forskellige funktionaliteter. Desuden sikres det at sværten trænger bedre og længere ind i støbeformene og kernerne. Dermed lukkes porerne flere lag ind i sandmaterialet og forhindre metalpenetration hvormed overfladefejl elimineres.

Elektrodesvejsning er en meget simpel form for lysbuesvejsning og derfor den svejsemetode du oftest ser anvendt øde eller svært fremkommelige steder, hvor det er besværligt at slæbe andre typer svejseværker med sig. Det eneste det kræver er et svejseværk og en elektrode lavet til formålet. Man bruger ikke gas eller andre former for tilsatsmaterialer, kun svejseværk og elektrode. Selve elektroden er belagt med et materiale der smelter under svejsning og virker som beskyttelse mod atmosfærisk luft. Efter svejsning vil dette materiale sidde tilbage som slagger, som skal bankes af med en slaggehammer. Fordelen ved elektrodesvejsning er netop mobiliteten og det faktum at man kan købe elektroder lavet til stort set alle slags forskellige materialer. Det er derfor muligt at svejse både støbegods og mange typer legeringer, det kræver dog at man ved hvad man svejser og køber en elektrode lavet til formålet.


FAMILIE-STØBNING PÅ KULTURTORVET
Alt for få kender bygningsstruktør uddannelsen, derfor arrangerer Byggeriets Uddannelser og EUC Sjælland i samarbejde med tv-vært og hobby-håndværker Thomas Uhrskov en anderledes event på Kulturtorvet lørdag den 3. sep.

Der er lagt op til et usædvanligt stort gør-det-selv-værksted, når Thomas Uhrskov smækker 64 kvadratmeter telte og en betonkanon op på Kulturtorvet. I løbet af dagen får alle mulighed for gratis at støbe store og mindre elementer i beton:

Sofaborde, skamler, lamper, træningsudstyr, knager, krukker og andet.

Manden bag eventen, tv-værten Thomas Uhrskov, siger om baggrunden:

  • Beton er et fantastisk materiale med et stort kreativt potentiale. Derfor ærgrer det mig, at struktøruddannelsen nærmest er ukendt for de fleste. Danmark mangler struktør-lærlinge, og det vil jeg gerne hjælpe med at ændre på.
  • Arbejdet som bygningsstruktør er godt lønnet, der er masser af jobs og uddannelsen giver rig mulighed for at videreuddanne sig. Struktører bliver ofte kaldt "superhåndværkere" for struktører lærer at mestre de fleste håndværksdiscipliner. De kan det hele.

Eventen er åben for alle - og der er gang i værkstedet mellem klokken 10 og 16 om lørdagen.
Beton, støbeforme og værktøj er på pladsen, men folk inviteres også til at tage egne støbeforme med: Især glas med skruelåg fra eksempelvis marmelade, syltede agurker, sild eller andet kan let omdannes til finurlige og smukke lamper.

De støbte effekter bliver bragt til hærdning på EUC Sjælland, Campusbuen 31, 4600 Køge, hvor de kan afhentes den følgende torsdag.


Jernstøberi har opnået markante besparelser gennem digitalisering
Sabro A/S, som producerer støbegods hovedsageligt til offshore- og subsea-industrien, implementerede for to år siden en samlet digital løsning med henblik på at systematisere vedligeholdelse af maskiner og sikre den bedst mulige planlægning. Nu har virksomheden opgjort resultaterne deraf, og det viser sig at have medført markante besparelser på indkøb af reservedele.

I Hornslet har Sabro A/S travlt med at følge med den store efterspørgsel på støbegods til især offshore-industrien, og det er altafgørende, at produktionen holdes i gang. Derfor valgte Sabro for to år siden at alliere sig med den tekniske servicepartner CBRE Intego, der har udviklet en app-baseret løsning til at strukturere vedligeholdsopgaver med henblik på at forebygge unødige og dyre nedbrud – og allerede nu ser virksomheden gevinsterne heraf.

En helt ny opgørelse fra Sabro viser nemlig, at virksomheden efter blot to år har haft en markant besparelse på indkøb af reservedele samt højnet oppetiden betydeligt – og derudover har virksomheden nedbragt mængden af overarbejde og dyre følgevirkninger af nedetid.

- Vi benyttede os i mange år af gule post-its til at holde styr på vedligehold af maskiner, og når en maskine brød sammen, fik vi den repareret. Men det betød også, at det eksempelvis kunne gå i glemmebogen at få rengjort eller skiftet olie på en maskine – og den slags manglende vedligehold kan føre til, at maskinen potentielt set står stille i flere dage, mens reservedelene bliver hentet hjem, fortæller Torben Andersen, som er produktionsleder hos Sabro, og fortsætter:

- Det er meget omkostningstungt at have produktionen til at stå stille og skulle købe nye reservedele fremfor at vedligeholde. Det er derfor vigtigt for os at have en smart løsning, hvor vi kan samle alle oplysninger om vedligehold og gøre det nemmere at planlægge vedligeholdelsesopgaverne for den enkelte.

Flere muligheder på sigt

Med løsningen har Sabro fået en app, der er baseret på de nyeste teknologier, og som hver enkelt medarbejder nemt kan tilgå med deres telefon, mens der i øvrigt også er en skærm med systemet på lokationen.

- Med appen har Sabro også fået en platform til at indsamle historik på maskinerne. Derudover er det smarte ved appen, at den kan anvendes til at registrere data om maskinernes vedligehold – og den data kan bruges til at vejlede i optimering af komponentens levetid samt oplyse om kommende vedligeholdsopgaver, så det bliver gjort i tide – og det er klart mere fordelagtigt end at vente til, at maskinen bryder sammen, forklarer salgschef i CBRE Intego, Torben Pedersen.

Omtrent halvdelen af virksomhedens produktionsapparat er indtil videre registreret i systemet, og det er planen, at de øvrige maskiner ligeledes skal implementeres på sigt. Og på længere sigt forventer Torben Andersen, at man i virksomheden vil benytte data fra appen til at vurdere, hvornår en maskine rent investeringsmæssigt skal udskiftes fremfor at blive repareret:

- Der er et uudnyttet potentiale i appen, som vi gerne vil bringe i spil på lidt længere sigt. Det drejer sig om at bruge data og historik på de enkelte maskiner til også at træffe beslutninger om, hvornår det ikke kan betale sig at skifte reservedele på en maskine længere, men hvor vi i stedet bør se os om efter en ny maskine, siger han afsluttende.


Tyrolit – En diamantklinge specielt udviklet til støberier
Tyrolit Premium *** Focur SA er en diamantklinge, der anvendes i stedet for en skæreskive, og den er specielt udviklet til bearbejdning af støbegods

En udfordring som mange støberier har med skæreskiver er, at skæredybden forsvinder efter kort tids bearbejdning, hvilket betyder, at man skal skifte skive flere gange under arbejdet. Men dette råder Tyrolit Premium *** Focur SA bod på, da diamantklingen ikke mister diameter ved slitage. Klingen har desuden op til 25 gange så lang levetid som en almindelig skæreskive.

"Tyrolit Premium *** Focur SA løser problemet med skæredybden, hvor man ikke kan komme igennem med en almindelig skæreskive på støbegods, fordi den slides ned. Brugeren slipper dermed for en masse skift af skiver og kan desuden genbruge klingen som metalskrot, når den er slidt op", siger Produktchef hos Tyrolit, Göran Nyberg.
En anden stor fordel er, at klingen afgiver betydeligt mindre støv sammenlignet med andre skæreskiver, hvilket giver et bedre arbejdsmiljø.

Tyrolit Premium *** Focur SA fås fra størrelse 125 mm til 230 mm til vinkelslibere og fra 300 mm til 600 mm til stationære skæremaskiner og har et karakteristisk design i sort med gulddetaljer.

Tyrolit Premium *** Focur SA fungerer også ganske udmærket til brugere i bådbranchen, som bearbejder plast og glasfiber samt til byggebranchen, hvor der arbejdes i fiberbeton.
Focur SA fås også som slibeskive med diamanter til slibning og fasning af kanter i støbegods.

For yderligere information kontakt venligst: Tyrolit A/S


Nye fræsestiftere til stål og støbegods
PFERD lancerer hårdmetal fræsestifterne STEEL.

- STEEL er kendetegnet ved optimal afstemning af tandform, tandantal, spiralvinkel og rundløbsnøjagtighed. Den innovative og specielt udviklede tandgeometri giver en aggressiv bearbejdning, store spåner og en ekstrem høj spånydelse samt god spånafgang gennem hele standtiden. De nye HM fræsestiftere STEEL er ideelle til bearbejdning af stål og støbegods og giver en jævn og stabil arbejdsproces.