Propelpumper
Propelpumper – Effektive Vandpumper til Store Vandmængder
Propelpumper, også kendt som propelvandpumper eller propellervandpumper, er en type pumpe, der bruger et propel- eller skruehjul til at flytte vand eller andre væsker. Disse pumper er ofte brugt til at pumpe store mængder vand over lange afstande med relativt lavt tryk. De er særligt effektive i applikationer, hvor der kræves en kontinuerlig strøm af væske, såsom vandforsyning til landbrug, industrielle processer, vandingssystemer og vandbehandlingsanlæg.
En propelpumpe er en type centrifugalpumpe, der bruger en roterende propel (også kendt som en impeller) til at skabe tryk og flytte væske gennem rør eller kanaler. Den er designet til at håndtere store mængder væske og er ofte brugt i industrielle og kommercielle applikationer, såsom vandforsyningssystemer, kraftværker, vandbehandling og spildevandsanlæg.
Leverandører af Propelpumper:
IRON Pump A/S
Generatorvej 10
2860 Søborg
Tlf.: 44 91 67 88
E-mail: https://ironpump.com/contact
KW Pumper, WÜNSCHE A/S
Kirke Værløsevej 26A
3500 Værløse
Tlf.: 48 18 40 98
E-mail: kontakt@kwpumper.dk
Lykkegaard A/S
Nyborgvej 35
5863 Ferritslev Fyn
Tlf.: 65 98 13 16
Email: lm@lykkegaard-as.dk
PlusFlow Skandinavien
Tlf.: 23 29 92 98
E-mail: michael@plusflow.dk
SEEPEX Nordic A/S
Industrivej 46A
4000 Roskilde
Tlf.: 49 19 22 00
E-mail: info.nordic@seepex.com
Vogelsang A/S
Industriparken 2
6880 Tarm
Tlf.: 97 37 27 77
E-mail: info@vogelsang-as.dk
WINTEC - Big Steel Solutions
Risbjergvej 28
7330 Brande
Tlf.: 97181977
E-mail: wintec@wintec.dk
Mere viden:
Her er nogle vigtige karakteristika og anvendelser:
- Propel- eller skruehjul: Propelpumper bruger et propel- eller skruehjul til at trække væsken ind i pumpen og skubbe den gennem en rørledning eller et rørsystem. Dette skaber en kontinuerlig strøm af væske med relativt lavt tryk.
- Effektivitet: Propelpumper er kendt for deres høje effektivitet, især når de arbejder med store flowhastigheder. De kan pumpe store mængder væske med minimal energiforbrug.
- Lang rækkevidde: På grund af deres design kan propelpumper pumpe vand over lange afstande med minimalt tryktab. Dette gør dem velegnede til vandforsyningssystemer, der kræver transport af vand over store områder eller højder.
- Anvendelser: Propelpumper anvendes bredt i forskellige applikationer, herunder landbrugsvanding, vandforsyning til byer og samfund, industrielle processer, vandbehandlingsanlæg og spildevandsbehandling.
Propelpumperne findes i forskellige størrelser og konfigurationer afhængigt af specifikke krav til flow, tryk og væskeegenskaber. De spiller en afgørende rolle i at opretholde en pålidelig og effektiv vandforsyning. Det sker i mange samfund og industrier rundt omkring i verden.
Lykkegaard-pumper skal hjælpe med CO2-opsamling ved Asnæs-værket
Lykkegaard-pumper skal hjælpe med CO2-opsamling ved Asnæs-værket
Vi har netop testet tre helt nye pumper, der skal hjælpe med at pumpe vand i det kølesystem, der bliver bygget ved Asnæs-værkets nye CO2-indvindingsprojekt. Projektet, et såkaldt CCS-projekt, Carbon capture and storage. Her bliver CO2 indfanget og opbevaret. Planen er, at det siden skal sendes til Norge.
Ørsted forventer at kunne opsamle 280.000 tons C02 om året fra Asnæsværket.
De tre pumper fra Lykkegaard er af typen LMPump SALT og med en propeldiameter på 600 mm, kan de hver pumpe 1100 liter vand i sekundet ved en løftehøjde på én meter. De er fremstillet af HDPE og Duplex, da de skal arbejde med saltvand (havvand), som bliver brugt i forbindelse med CO2-opsamlingsprocessen.
Det er første gang, Lykkegaard er med i så stort et klimaprojekt og vi glæder os til at følge det, når Ørsted efter planen starter pumperne op i første halvdel af 2025.
Til testen her på fabrikken havde vi besøg af både ingeniører og den maskinmester, som kommer til at håndtere pumperne i hverdagen på Asnæsværket.
Gæsterne var med til at funktionsteste pumperne og tjekke, at alt er som de skal være.
Lykkegaard A/S – Den største fræsede propel til dato!
Propellen skal i en ny pumpe til afvanding ved Kolindsund
2000 liter i sekundet. 850 mm i diameter. ca 70 kg.
Det er nogle af tallene for dén propel, som netop er blevet færdig fra vores fem-aksede bearbejdningscenter.
Den skal bruges til én af de pumper, vi er i gang med at bygge til Kolindsund på Djursland.
Her skal den hjælpe med at pumpe vand væk fra markerne omkring i det område, som ville være Danmarks største sø, hvis det ikke blev drænet.
Da området ligger under havets overflade skal der altid pumpes vand væk - men i perioder hvor det regner meget er der virkelig pres på pumperne. Det er også derfor vi er oppe i en størrelse, hvor en enkelt pumpe kommer til at flytte over 2000 liter i sekundet.
Propellen er ca 850 mm i diameter og er fræset i fem stykker. De fire propelblade er udfræsede hver for sig og navet for sig. Derefter er de sat sammen til én propel. Den bliver fræset i flere stykker for at optimere både håndteringen og materialeforbrug.
Propellen er af aluminium og kommer alligevel op og vejer omkring 70 kilo, som den ligger der og er færdig. Så man tager ikke lige og løfter den med de bare næver.
Pumpen skal op og arbejde i Kolindsund, som de seneste år har oplevet stigende udfordringer med at kunne pumpe store vandmængder væk. Særligt i efterårs- og vintermånederne sidste år stod store dele af markerne i området under vand.
Gammelt pumperør får nyt liv i 52-årig Lykkegaardpumpe
Gammelt pumperør får nyt liv i 52-årig Lykkegaardpumpe
Hurtig reparation blev muliggjort af genbrug af en brugt pumpedel fra en anden pumpe
Der er meget vand på markerne lige nu. Derfor hastede det også for en landmand på Lolland at få repareret sin 52-årige Lykkegaard-pumpe, da den gik i stykker først på året.
Pumpen har ikke været oppe af pumpehuset i 38 år. Men den har hidtil kørt upåklageligt – altså lige indtil nu.
Størstedelen af pumpen kunne efter reparation sagtens genbruges. Men den ene del af røret var tæret igennem og den havde brug for en ny propel.
Propellen er skiftet til en helt ny, som blev fræset efter tegningerne af den gamle.
Men den del af røret, som skulle skiftes, kunne vi erstatte både hurtigere og billigere for landmanden (og for klimaet) ved at bruge en rørdel fra én af de pumper, som vi tidligere har demonteret.
Vi gemmer nemlig de dele, som er intakte og kan genbruges. Og det blev landmandens held. Godt nok er røret rødt, og de pumper, vi sender ud i dag er jo som bekendt sorte. Men der var ikke tid til at vi malede det over – og når vandet fosser og skal pumpes væk, er det jo heller ikke farven på pumperøret, der er afgørende.
Så nu har røret fået et nyt liv i en aldrende pumpe på Lolland.
Nyheder og Indlæg om Propelpumper
Seneste om Propelpumper