Bolte

Bolte er en type mekanisk fastgørelsesmiddel, der bruges i byggeri og industri til at forbinde og sikre materialer og komponenter sammen. Bolte består typisk af en lang cylinderformet stang med gevind langs dens længde og en flad eller formet hoved i den ene ende. Bolte er normalt lavet af stærke materialer som stål eller rustfrit stål for at sikre styrke og holdbarhed.

Bolte er cylindriske stålstænger med hoved i den ene ende og et gevind beregnet for en møtrik i den anden ende. Hovedet kan være fire- eller sekskantet, eller det kan være kalotformet. De fremstilles af stål, som eventuelt sejhærdes, mens møtrikkerne i reglen er af blødt stål.

Boltforbindelser bør spændes hårdt, idet stramme forbindelser bedst overfører såvel træk- som forskydningsspændinger. Til samling af tømmerkonstruktioner kan nærmest hovedet have et firkantet skaftstykke, stammen, som hindrer, at de drejer sig under tilspændingen. Boltsamlinger udmærker sig ved nemt at kunne adskilles i modsætning til søm-, nitte- og svejsesamlinger.

Leverandører af Bolte:

A/S Scanmarc

Høgevej 2-4
6705 Esbjerg Ø
Tlf.: 46 73 01 00
E-mail mail@scanmarc.dk

www.scanmarc.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

BC Technic ApS

BC-Technic

Brundevej 9
6230 Rødekro
Tlf.: +45 2943 8015
E-mail: sales@bctechnic.dk

www.bctechnic.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

NOS A/S

Overholm 7, Hatting
8700 Horsens
Tlf.: 7669 7070
E-mail: sales@nos-as.dk

www.nos-as.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Nord-Lock ApS

Gydevang 39-41
3450 Allerød
Tlf.: 21 78 66 99
Email: info@nord-lock.dk

www.nord-lock.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

OFFSHORE Equipment & Services

Fiskerihavnsgade 10
6700 Esbjerg
Tlf.: +45 79 30 60 90
E-mail: sales@o-es.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

PcP Danmark A/S

Sverigesvej 2-4
7480 Vildbjerg
Tlf.: 97 13 12 00
E-mail: salg@pcp-corp.dk

web

Se hele vores produktprogram og profil her

SBK Viborg A/S

Mariendalsvej 16B
8800  Viborg
Tlf.: 8844 7040
E-mail: Viborg@sbk-belt.dk

www.sbk-belt.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Simpson Strong-Tie A/S

Hedegårdsvej 11
8300 Odder
Tlf.: 87817400
E-mail: info@strongtie.dk

www.strongtie.dk

Se hele vores produktprogram og profil her

Tantaline CVD ApS

Nordborgvej 81
6430 Nordborg
Tlf.: 70 200 679/ Mobil 28 920 029

web

Se hele vores produktprogram og profil her

Würth Industri Danmark A/S

Merkurvej 5
6000 Kolding
Tlf.: 73 20 73 20
E-mail: salg@wuerthindustri.dk

www.wuerthindustri.dk

Se hele vores produktprogram og profil her


Mere viden om Bolte:

Inden for byggeri og industri bruges bolte til forskellige formål, herunder:

  1. Konstruktion og samling: bruges til at forbinde strukturelle elementer som bjælker, søjler, stålrammer og trærammer sammen. De skaber stærke og stabile forbindelser, der kan modstå belastninger og bevare strukturel integritet.
  2. Maskinbygning: bruges til at montere maskindele sammen og sikre dem i position. Dette kan omfatte montering af motorer, transmissioner, gearkasser, pumper og andre bevægelige dele.
  3. Fastgørelse af komponenter: Bolte bruges til at fastgøre og sikre komponenter og udstyr som rørledninger, ventilationskanaler, elektriske kabinetter og mekaniske armaturer. De sikrer, at disse elementer er korrekt forbundet og i den rigtige position.
  4. Reparation og vedligeholdelse: bruges også i reparation og vedligeholdelse af bygnings- og industrielle strukturer. De kan bruges til at erstatte beskadigede eller slidte bolte eller til at fastgøre og forstærke eksisterende forbindelser.

Bolte findes i forskellige størrelser, længder, gevindtyper og hovedformer for at imødekomme forskellige applikationer og krav. For at fastgøre en bolt til et materiale kræves normalt en møtrik, der skrues på gevindet på den modsatte side af bolten. Sammen udgør bolten og møtrikken et fastgørelsessystem, der skaber en sikker og pålidelig forbindelse.

Det er vigtigt at bruge de korrekte typer og størrelser i henhold til specifikationerne og kravene for den pågældende applikation. Overholdelse af de relevante standarder og retningslinjer sikrer, at bolte bruges på en sikker og effektiv måde.

Boltberegninger. Kontrolberegning af valgt boltdimension- find programmet her - Formler, formelsamlinger og teknisk viden


Hans Følsgaard – NYT Bolt-Check-system




Reducerede reparationsomkostninger, øget pålidelighed, support af langsigtet overvågning og flere vigtige fordele såsom nøjagtig tilspænding/korrekt boltspænding, der er svært at opnå, men altafgørende for sikkerheden og produktets pålidelighed

Måling og opretholdelse af den korrekte tilspænding af boltesamlinger for at opfylde de eksakte behov i vindmøllebranchen øger sikkerheden og pålideligheden og minimerer risikoen for fejl og nedetid. Under anvendelse af disse kriterier har R&D A/S, der er dansk ekspert i ingeniørvidenskab inden for vindbranchen, udviklet Bolt-Check-løsningen, der udfører en nøjagtig måling af boltspænding ved hjælp af ultralydssensorer og softwareanalyse. Den patenterede Bolt-Check-løsning, der for nylig blev godkendt af den udfordrende uafhængige certificeringsproces DNV-GL til boltopspændingsverifikation, kan også udføre digital sporing af de enkelte bolte gennem deres levetid, hvilket gør det nemmere at sikre, at hver bolt bevarer sin optimale spænding.

Selv om korrekt boltspænding er altafgørende for sikkerheden og produktets pålidelighed, er den svær at opnå ved hjælp af de traditionelle moment- og tilspændingsmetoder. Og efterhånden som vindmøllerne fortsat bliver større, er det vigtigere end nogensinde at bevare integriteten af boltesamlingerne i disse konstruktioner, der skal kunne modstå større centrifugal- og bøjningskræfter samt stress og vibrationer.

En vindmølle består af tusindvis af bolte i forskellige størrelser, der holder konstruktionerne sammen, ofte indbyrdes afhængigt. Korrekt bolt-spænding er derfor afgørende, da én løs bolt kan udløse en dominoeffekt, der i værste tilfælde kan resultere i havari af hele vindmøllen.

Bolt-Check-systemet måler længden af bolten, efterhånden som den bliver længere som reaktion på påførelsen af belastning – moment eller spænding. Disse værdier konverteres til nøjagtig klemmekraft. Under bolttilspændingsprocessen ved monteringsniveauet observerer operatøren dataene live på skærmen og stopper med at påføre belastning, når den ønskede spænding er nået. Når vindmøllen er sat i drift, er det muligt at udføre måling af boltspændingen uden at skulle løsne boltene. Grunden til dette er, at systemet bruger ultralydsmåling og måling af mekanisk længde samt information om materialeegenskaberne for det pågældende boltbatch. Kombinationen af disse tre værdier gør det muligt at måle og beregne den faktiske klemmekraft.

Bolt-Check-systemerne har en nøjagtighed inden for fem procent og tilbyder en overlegen fordel fremfor traditionelle moment- og tilspændingsmetoder, hvor fejltolerancen kan være op til 30 procent. Sammenlignet med eksisterende måleløsninger kan Bolt-Check implementeres til en brøkdel af prisen og bruges direkte på standardbolte.

“Vi lagde mærke til, at vores ingeniører ofte blev tilkaldt for at udføre kerneårsagsanalyse i forbindelse med løse eller ødelagte bolte. Vi begyndte at analysere denne problemstilling og fandt ud af, at den klemmebelastning, der blev opnået ved det påførte moment eller spænding, ofte viste sig at være utilstrækkelig. Så vi besluttede os for at finde en løsning på dette, og det er sådan, Bolt-Check blev udviklet,” siger Søren Schmidt Kellenberger, Sales Director, Technology & Solutions, R&D A/S.

Bolt-Check-systemet er ikke alene meget nøjagtigt – det har også en konkurrencedygtig pris sammenlignet med andre sensorbaserede systemer. Fordelene for vindmøllebranchen er vidtgående og omfatter reducerede installations- og vedligeholdelsesomkostninger og, selvfølgelig, tilkaldegebyrer og nedetidsomkostninger, der kan være betydelige, især i offshoresektoren. Reduceret risiko for overordnet vindmøllehavari giver i sidste ende ro i sindet hos vindmølleproducenterne,” tilføjer Kellenberger.

Hver bolt er unikt mærket

Bolt-Check-systemet kan bruges, når der monteres nye bolte og ved evaluering af eksisterende bolte som en del af bestemmelsen af levetiden for vindmøller. Som en del af det komplette Bolt-Check-system tilføjes der et unikt sporbarhedsmærke til hver bolt, hvilket understøtter præfejlsdiagnose og sporbarhed, herunder placeringen af hver bolt samt dens service- og vedligeholdelsestidsplan. Der kræves ingen forudgående behandling af boltene.

Patent tildelt

I september 2020 blev R&D A/S tildelt et patent for sin innovation Bolt Tension Measuring Device and Method (Enhed og metode til boltspændingsmåling). Selv om brugen af ultralyd til måling af afstand ikke er noget nyt, kan Bolt-Check bruges til at bestemme den faktiske klemmekraft i eksisterende boltesamlinger, uden at løsne boltene – noget, der ikke er muligt med andre systemer. Dette betyder ikke kun, at der spares et trin i processen, men det gør det også hurtigere at bruge.

DNV-GL-produktcertifikat

I slutningen af sidste år fik Bolt-Check-systemet DNV-GL-produktcertifikatet, hvilket gør det muligt at bruge Bolt-Check-løsningen til service- og vedligeholdelsesinspektioner som et alternativ til moment- eller tilspændingsværktøjer. Certifikatet giver uafhængig verifikation af, at Bolt-Check overholder de stringente standarder for vindmølleværktøjer og -tjenester. Alle DNV-GL-typecertificeringstjenester akkrediteres af det tyske akkrediteringsorgan DAkkS.


BC Technic – EN -15048 – Bolte




Bolte til CE-mærket stål

Strukturelle bolte fra BC-Technic

BC Technic naturligvis tilbyde SB Bolte (SB = Strukturel Boltning) iht. EN 15048 / EN 1090, CE-mærkede i både 8.8 stålstyrke og flere rustfri-syrefaste hårdheder.

Krav til SB bolte Iht. EN 15048:

  • Møtrikker og bolte skal pakkes og leveres i den originale og uåbnede boks.
  • Møtrikker og bolte i en enkelt forbindelse skal stamme fra en og samme fabrikant.
  • Overfladebehandlinger på møtrikker og bolte må kun anvendes under fabrikantens tilsyn.

Standard skal mærkes med:

  • CE-mærkinng
  • Lot/Batch nummer
  • Reference til EN 15048-1
  • “SB” mærkning
  • Identifikationsnummer for den autoriserede myndighed og fabrikanten
  • Dimension
  • Stålklasse afmærkning 8.8, og møtrik i gevindstørrelse 8 og 10
  • Produktbetegnelse (ISO-standard for bolte ISO 4014 eller 4017 og møtrikker ISO 4032)

Møtrikker og bolte skal mærkes med:

  • Stålklasse afmærkning 8.8, og møtrik i 8 og 10
  • Særlig mærkning “SB” (Strukturelle bolte)
  • Identifikationsmærke af fabrikantens montage

Leverandører af maskinbolte

Hvor bruges EN 15048?:

Typisk i ikke-forspændte boltkonstruktioner.

Bemærk

Med et CE-mærke overholder produktet anerkendte harmoniserede standarder. Brugbarheden er således i overensstemmelse med byggevareforskrifterne. 

Yderligere information skriv sales@bctechnic.dk  tlf. +45 6915 68 16



Cookie-indstillinger