Køleteknik

Køleteknik - Den danske kølebranche gennemgår for tiden løbende strukturelle ændringer grundet den stigende globalisering indenfor udvikling og produktion af køleanlæg. Beregningsværktøj til at effektivisere og optimere energiforbruget inden for forskellige køletekniske områder - Formler, formelsamlinger og teknisk viden

Leverandører af og viden om køleteknik:


Dæncker Køleinventar ApS

Fynsvej 9
5400 Bogense
Tlf.: +45 6481 3111
E-mail: info@daencker.dk

www.daencker.dk

Kompetencer: Fryserum, kølerum, fryseanlæg, køleanlæg, kølediske, kølemontrer, køleaggregater, industrikøleskabe, isterningmaskiner, industrifryseskabe, frysehuse, fryseborde, køleskabe til kemi, køleborde, bordkølere, kølesystemer, blæstfrysere, kølehuse, blæstkølere, isknusere, kølemaskiner, skælismaskiner, køleelementer, brudismaskiner, frysereoler, kølereoler, is i fryserum, impulskølere, kølegondoler, køleteknik, frysegondoler, affaldskølere, vandkøleanlæg

Læs mere om Dæncker Køleinventar ApS


RENO A/S

reno ny

Åmarksvej 1,
8250 Egå
Tlf.: +45 70102210
E-mail:  info@reno.dk

www.reno.dk

Kompetencer: Rørsystemer, adsorptionstørrer, trykluftrørsystemer, luftbehandling, mobilkompressorer, skruekompressorer, trykluftsbeholdere, stempelkompressorer, køletørrere, kompressorer, filtrering, Bremsevasker, højtryksrensere, oliefrie kompressorer

Læs mere om RENO A/S


SA-AL Køleteknik ApS

Stavneagervej 8
8250 Egå
Tlf.: 86 22 62 88/ Vagttelefon:86 30 07 26
E-mail: sa@koleteknik.dk

Kolding afd.: Esbjergvej 16 A, 6000 Kolding, Tlf.: 86 30 07 26

Aalborg afd.: Indkildevej 12 B, 9210 Aalborg SØ, Tlf.: 96 34 20 22

www.koleteknik.dk

Kompetencer: Køleanlæg, miljøvenligt CO2-køleanlæg, fryseanlæg, frostrum, kølemontører, varmepumper, køleteknik, klimaanlæg, vandkøleanlæg, varmegenvinding, ismaskiner, køleskabe, fryseskabe, aircondition

Læs mere om SA-AL Køleteknik ApS


Vojens Køleteknik A/S

Tingvejen 42D
​6500 Vojens
Tlf.: 74 54 21 76
E-mail: salg@voko.dk

www.voko.dk

Kompetencer: Køleanlæg, kølerum, kølemontører, frostrum, fryseanlæg, køleteknik, kølesystemer, CO2 kølesystemer

Læs mere om Vojens Køleteknik A/S


Teknologisk Institut – Nye EU ecodesign- og energimærkningsforordninger på vej for salgskølemøbler
I december 2019 blev der publiceret nye EU-forordninger for salgskølemøbler. Forordningerne indfører energimærkning og krav til energiforbrug, og de nye regler træder i kraft den 1. marts 2021.

Forordningerne omhandler flaskekølere, iscremefrysere og kølede automater samt ’Gelato’-iscremefrysere (til kugler til isvafler) og supermarkedskølemøbler, både med indbygget kølesystem (plug-in) og til fjern-kølesystem (remote). Der har ikke tidligere været fælles regler for disse produkter.

- Energimærket angiver, hvilken energiklasse produktet har, hvor A er den bedste, og G er den dårligste energiklasse, fortæller Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut - Kravene for at komme i de bedste energiklasser er meget skrappe, og når ordningen træder i kraft i 2021, vil der formentlig ikke være nogen produkter i de to bedste energiklasser.

Skærpede ecodesign-kriterier

Ecodesign-forordningen beskriver, at man fra den 1. marts 2021 ikke må sælge produkter med meget højt energiforbrug, og at dette krav bliver skærpet yderligere fra den 1. september 2023.

Der er desuden krav til, at man skal kunne adskille komponenter i forbindelse med skrotning af produktet. Man skal også kunne reparere produktet ved at udskifte termostater, startrelæer, printplader, opdatere software, temperatursensorer, lamper og tætningslister, og producenten skal kunne supplere disse reservedele i otte år efter produktionen.

Nye teststandarder
Der er i de senere år udarbejdet en række nye teststandarder for produktgrupperne.

De gældende teststandarder er:

  • Supermarkedskølemøbler: EN23953
  • Flaskekølere: EN16902
  • Iscremefrysere: EN16901
  • Kølede automater: EN50597
  • ’Gelato’-iscremefrysere: EN16838.

Teknologisk Institut har bygget nye testfaciliteter og er således klar til at hjælpe producenter og brugere af salgskølemøbler med at måle energiforbrug og bestemme energiklasse m.m. Instituttet er også klar til at hjælpe myndigheder med at klarlægge, om produkterne lever op til de nye regler.

Der er en række specialprodukter, som er undtaget. Dette gælder bl.a. selve kølesystemet til remote-anlæg (f.eks. condensing unit), anlæg med levende fisk og skaldyr, vandtanke m.v., hjørnekabinetter samt vinkølere og minibarer. Minibarer og vinkøleskabe er reguleret i EU-forordningerne for husholdningskølemøbler.

Dansk produktion af kølemøbler

I Danmark har vi produktion af iscremefrysere hos Elcold i Hobro, flaskekølere hos Vestfrost Solutions i Esbjerg og remote-supermarkedskølemøbler hos Knudsen Køling i Køge. Der er flere aktører, som sælger og installerer produkterne – bl.a. Superkøl, Vibocold, Carrier, Bundgaard, Vojens Køleteknik og mange andre medlemmer af Autoriserede Kølefirmaers Brancheforening (AKB).

Købere og brugere af supermarkedskølemøbler

Supermarkedskølemøblerne bliver selvsagt købt af supermarkedskæder. Flaskekølere bliver hovedsageligt købt af de to store danske bryggerikæder, som også er distributører af produkter fra to store multinationale sodavandsproducenter. Bryggerikæderne opstiller apparaterne gratis i supermarkedet, mod at det er deres egne produkter, som sælges fra kølerne. Nogle supermarkeder/kiosker køber dog deres egne flaskekølere uden om disse firmaer. Et tilsvarende koncept gælder for iscremefrysere.

Supermarkedskølemøbler: plug-in og remote

Begge typer af supermarkedskølemøbler er udbredt i Danmark. Fordelen ved plug-in-kølemøbler er, at de er forholdsvis billige at installere og fleksible at flytte rundt på. Ulemperne er, at den afgivne varme fra kølesystemet afgives inde i supermarkedet og skal fjernes (især om sommeren). Fordelen ved remote-anlæg er, at de afgiver varmen uden for supermarkedet.

Markedskontrol af kølemøbler

Det er de nationale myndigheder, som er ansvarlige for markedskontrol. I Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen. Markedskontrol foretages ved at indkræve dokumentation for de deklarerede værdier for bl.a. energieffektivitet. Markedskontrol kan også foregå ved at indkalde produkter til test.

- Hvis et produkt fejler ved denne test, indkaldes yderligere tre produkter til test, fortæller Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut, - og hvis disse igen fejler, vil produktet ikke være i overensstemmelse med forordningen, hvilket vil blive meddelt til de andre medlemslande.

Forordninger for salgskølemøbler vurderes som gode tiltag

Vurderingen er, at det er godt, at der kommer regler for salgskølemøbler. Alle aktører har ventet på dette, og analyser viser, at der er store potentialer for energibesparelser.

- Det er indtrykket, at de nye teststandarder er præcise og specifikke, hvilket betyder, at der er samme regler for alle, og aktører med gode og energieffektive produkter vil kunne få konkurrencefordele, fortsætter Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut.

Data for salgskølemøbler viser, at de mest energieffektive produkter i dag ligger i energiklasse C og D.

Det vurderes, at implementering af forordningerne vil ”dræbe” mange (og måske alle) åbne kabinetter – det vil sige kabinetter uden glaslåger og -døre. Der har gennem tiden været en stadig diskussion om, at glasdøre og glaslåger i supermarkedskølemøbler vil reducere salget. Tendensen er dog, at flere og flere supermarkedskæder accepterer glasdækning.

Hvis du vil vide mere om de nye regler, er du velkommen til at kontakte Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut - prp@teknologisk.dk, som har hjulpet Energistyrelsen i processen med de nye forordninger.


Tefcold – Kølegigant præsenterer plug-in-kølerum der kan samles på tre kvarter
Den danske kølevirksomhed Tefcold lancerer køle- og fryserum som en selvbyggerløsning til små og mellemstore virksomheder. Kølerummene kan samles på 45 minutter af enhver.

At etablere et køle- eller fryserum har hidtil været en langsommelig proces, der krævede håndværkere og specialinstallationer. Men nu kan personer med blot en anelse fingersnilde samle og installere sit eget køle- eller fryserum på under en time. Den danske kølegigant Tefcold introducerer nemlig modulopbyggede køle- og fryserum på samme måde som et IKEA-møbel. Tefcold leverer moduler til vægge, bund, loft og kølemotoren sammen med en grundig vejledning, og køberen samler kølerummet og sætter nemt et ganske almindeligt stik i væggen.

– Vi har været ude i butikkerne og analyseret på, hvad kunderne mangler. Konklusionen var, at vi har masser af køleprodukter, som vores kunder kan have stående fremme i butikkerne, men mange af de mindre købmænd, supermarkeder og specialbutikker mangler et kølerum som fjernlager på et fornuftigt budget, siger Kaj Stavnager, der er teknisk chef i Tefcold.

Inden lanceringen har Tefcold siret sig, at alle kan lykkes med at samle køle- og fryserummene. To grupper af kvinder og mænd fra deres egen administrationsafdeling uden nogen montørerfaring fik hver deres samlesæt, og 45 minutter senere stod der to funktionsdygtige kølerum.

Let at samle

De modulbaserede køle- og fryserum kan skaleres ved at købe et større samlesæt. Den mindste model har et gulvareal på 140 x 140 centimeter og en ståhøjde på 200 centimeter, mens den største udgave har et gulvareal på 290 x 290 centimeter. Selve køleenheden sidder fuldt monteret i et af vægelementerne, så det kræver ingen køleteknisk viden, og takket være specialdesignede reoler udnyttes rummet optimalt. 

– Vi har forsøgt at gøre det lige så nemt for kunderne, som hvis de køber et hvilket som helst andet køleskab. Og ved at gøre det så simpelt at erhverve sig et kølerum, har vi åbnet op for en masse nye kunder blandt de små og mellemstore virksomheder, som før ville have købt en række køleskabe, forklarer Kaj Stavnager.

Gennemtestet produkt

Selvom fokus har været på at gøre kølerummene så let håndterlige som muligt, har det været essentielt for Tefcold, at der ikke er tale om andenrangsprodukter. Ligesom alle deres andre produkter har køle- og fryserummene været en gennem en grundig testproces i virksomhedens eget testcenter i Viborg.

– Sådan et rum skal jo være tæt, så vi undgår kondens, og det skal være isoleret efter alle kunstens regler, så man opnår en god effekt af energien. Vi har testet, at rummene kan arbejde og holde temperaturen under selv de mest vanskelige vilkår, såsom høj fugtighed og ekstreme temperaturer, siger Kaj Stavnager og fortsætter: – Vi håber, at disse produkter kan være med til at skabe interesse hos nye kunder, men samtidig øge engagementet hos eksisterende kunder, som også kan se meningen med et køle- eller fryserum.


Dantherm lancerer løsning til hurtig og effektiv midlertidig køling
Med stadig længere og varmere somre er behovet for hurtige og effektive midlertidige køleløsninger vokset
Den nye ACT 7 vandkølede airconditioner fra Dantherm sikrer netop dette, hvilket gør den attraktiv at have på lager for udlejningsvirksomheder og eventorganisationer. Uanset om der er behov for nedkøling af et forretningslokale, markedsboder, små lagerbygninger, serverrum eller endda kontorer, hvor det eksisterende aircondition-system er brudt sammen, kan ACT 7 levere effektiv køling inden for få minutter – og der kræves ingen forudgående kendskab til eller undervisning i at arbejde med køleaggregater for at kunne installere enheden. Køling af hele rummet I modsætning til de fleste luftkølede enheder køler ACT 7 hele rummet uden behov for kontinuerlig udsugning. Enheden kræver derfor ikke en stor udsugningskanal. ACT 7 er let at idriftsætte ved blot at forbinde køleslangerne til den udendørs varmeafgivelsesenhed. De to 22 mm fleksible slanger med selvforseglende lynkoblinger trækkes let gennem et lille vindue eller en lille døråbning. Smarte detaljer ACT 7 har mange smarte detaljer, der gør den let at betjene og samtidig øger såvel mobilitet som komfort. Kraftige hjul og løftehåndtag gør den nem at flytte, og den er så kompakt, at den let kommer igennem døre og ind i elevatorer. Luftstrømmens retning og hastighed kan justeres for at sikre bedre styring og komfort. Endvidere gør den særlige højglansmaling enheden let at rengøre. To driftstilstande ACT 7 har to køledriftstilstande: "aircondition" og "recirkulation". I "aircondition"-tilstand holder enhedens elektroniske termostat automatisk en brugerdefineret rumtemperatur på mellem 8 °C og 35 °C. 7kW ydeevne ACT 7 har en kølekapacitet på op til 7 kW. Den kan fungere ved udendørs temperaturer fra 0 °C til 40 °C og ved indendørs temperaturer fra 8° C til 35 °C.

Munters lander dobbelt-ordre til datacenter køling
Munters Group (MTRS), én af verdens førende leverandører af energieffektive luftbehandlings- og klimaløsninger, har netop lukket to europæiske og opsigtsvækkende datacenterordrer til en samlet værdi af ca. MSEK 450.

Munters offentliggjorde i dag, at firmaet har indgået aftale om levering af køleløsninger til to Facebook datacentre i Europa. Den samlede værdi af de to ordre er ca. MSEK450, lidt afhængig af de endelige produktdetaljer og on-site services. Munters har allerede afsluttet leveringen af anlæg til de første 2 etaper af Facebooks projekt i Clonee, Irland og er i øjeblikket i gang med levering af anlæg til Facebooks nye datacenter i Odense. Den nye ordre omfatter levering af Oasis™ Indirekte Evaporative Kølesystemer til fase 3 i Irland og fase 2 i Odense.

Facebooks datacentre er blandt de mest avancerede og energieffektive i verden, og begge de nye datacentre drives 100% af vedvarende energi. Datacentret i Odense har desuden infrastrukturen til at opsamle den varme der genereres af serverne for at genanvende den i det lokale fjernvarmenet, administreret af Fjernevarme Fyn. Når byggeriet er fuldført forventer man at genvinde op til 100.000 MWh/år, svarende til varmeforbruget i næsten 7.000 hjem.

”Vi er stolte over at have vundet den største ordre nogensinde i Munters’ historie – projektet omfatter en kundetilpasset klimaløsning til vor kundes avancerede datacenterfaciliteter. Oasis™ varmevekslerkoncept, bygget op omkring en kerne af polymerrør, blev opfundet og patenteret af Munters for omkring 10 år siden. Vi har siden konstant forfinet og videreudviklet konceptet og opnået endnu højere effektivtet og driftsikkerhed. Munters har været frontløber i et decideret skift i forbindelse med køleteknik til datacentermarkedet, hvor brugen af indirekte evaporative køling vokser i voldsom takt og gradvist afløser den traditionelle kompressorbaserede køleteknik” siger Neil Yule, President Munters Data Center Business Area.


Rittal – Svensk virksomhed forbedrede deres energieffektivitet med mere end 76% med ny køleteknik
Virksomheden SKF har testet en ny køleenhed til deres produktion, med imponerende resultat. Med en mindskning af energiforbruget på 76,5% levede testen helt op til forventningerne

- Det er en betydelig reduktion for en enkelt enhed og alle, som har set resultatet har været imponerede, siger Sofia Ingelsson, energikoordinator hos SKF i Göteborg.

SKF er en af verdens førende leverandører af lejer, tætninger, mekatronik, service og smøresystemer. Den nye køleenhed blev under testen sammenlignet med en tidligere køleenhed fra Rittal, hvor begge blev målt under ens forhold på eltavler, der benyttes i produktionen hos SKF. Testen undersøgte og dokumenterede forandringer i energiforbrug og temperaturfaktorer.

Ny teknik til behovsstyret køling
Køleenheden Blue e+ er konstrueret med en ny inverter- og heat pipe teknik, til klimatisering indenfor automation og elektronik. Teknikken tilbyder en behovsstyret køling, som både sænker energibehov og giver en mere stabil temperatur i indkapslingen.

Omkostningseffektiv teknik
Det var slående, hvor energivenlig den nye køleenhed var. Energieffektiviteten steg med 76,5 %, hvilket i løbet af et år betyder en besparelse på 3.000 kWh, som hurtigt bliver endnu mere, i en stor produktion med mange køleenheder.
– I produktionen fungerer den nye køleenhed præcist som tidligere modeller, blot bedre. Vi er tilfredse med, at vi ikke behøver en større ændring af produktionen. Fordelen for vores del er det lave forbrug, som vi ser i testen. Blue e+ er et fornuftigt valg i forhold til ældre versioner af køleenheder, konstaterer Sofia Ingelsson.

Bedre for komponenterne på mere end et plan
Temperaturstabiliteten viser også betydelig forbedring med markant reducering af temperaturvariationer. Udløbsluften fra Blue e+ har højere temperaturværdi sammenlignet med lignende køleenheder. Det medfører mindsket termisk stress på komponenterne i eltavlerne, hvilket kan være med til at forlænge deres levetid.
– Klimatiseringen er vigtig for os og nu ved vi, at vi kan anvende køleenheden Blue e+ i vores produktion. Hvilket kan blive aktuelt ved indkøb af nyt udstyr, belyser Sofia Ingelsson.