Kølemidler / kølemiddel

Kølemidler, stoffer med et passende lavt kogepunkt og øvrige egenskaber bl.a. med hensyn til sikkerhed og miljøpåvirkning, der gør kølemidler velegnet som arbejdsstoffer i køleanlæg. Kølemidler er en væske (eller et fluid om man vil) der bevæger sig rundt i et kølekredsløb, henholdsvis som gas og væske. Beregningsværktøj til at effektivisere og optimere energiforbruget inden for forskellige køletekniske områder - Formler, formelsamlinger og teknisk viden

Leverandører af og viden om Kølemidler:


Baldersbækvej 38
2635 Ishøj
Tlf.: 43 52 25 24
E-mail: fksvejs@fksvejs.dk

www.fksvejs.dk

Kompetencer: Industrigas, Kølemidler, Svejsemaskiner, Svejseapparater, Reparation af svejsemaskiner, Generatorer, Elektroder, Reservedele, CO2 tråde, Svejseelektroder, Svejsegasser

Læs mere om FK Svejseudstyr


LH Laboratorie Service A/S

Lyngsiesvej 14B
8210 Aarhus
Tlf.: 86 92 37 71
E-mail: info@lhlab.dk

www.lhlab.dk

Kompetencer: Klimaskabe, kummefrysere, skabsfrysere, plasmafrysere, blodbankskøl, køleinkubatorer, rysteinkubatorer, racks, fryseæsker, centrifuger

Læs mere om LH Laboratorie Service A/S


SA-AL Køleteknik ApS

Stavneagervej 8
8250 Egå
Tlf.: 86 22 62 88/ Vagttelefon:86 30 07 26
E-mail: sa@koleteknik.dk

Kolding afd.: Esbjergvej 16 A, 6000 Kolding, Tlf.: 86 30 07 26

Aalborg afd.: Indkildevej 12 B, 9210 Aalborg SØ, Tlf.: 96 34 20 22

www.koleteknik.dk

Kompetencer: Køleanlæg, miljøvenligt CO2-køleanlæg, fryseanlæg, frostrum, kølemontører, varmepumper, køleteknik, klimaanlæg, vandkøleanlæg, varmegenvinding, ismaskiner, køleskabe, fryseskabe, aircondition

Læs mere om SA-AL Køleteknik ApS


SELMATEC A/S

Industriskellet 7
3540 Lynge
Tlf.: 48 18 90 33
E-mail: post@selmatec.dk

www.fusi.dk

Kompetencer: Arbejdsborde, Grenreoler, Hyldereoler, Industrivægge , Kølemidler, Lagerindretning, Lagerinventar, Lagerløsninger, Lagerreoler, Smøremidler, Værkstedsvogne

Læs mere om SELMATEC A/S


Mere viden om Kølemidler:

Visse naturligt forekommende stoffer som ammoniak, kuldioxid og nogle af de lavere kulbrinter har været anvendt som kølemidler siden fremkomsten af de første større køleanlæg til industrien.

Det er nødvendigt at tilføre kølemidler friktionsnedsættende additiver for at nedsætte friktionen mellem værktøj og materiale. Ved smøring opnås en mere glat metaloverflade, mindre slid og dermed længere levetid for værktøjer samt mulighed for at øge skærehastigheden. En stor del af den smørende funktion opnås gennem kølemidlets hovedbestanddel.


Buhl & Bønsøe – Endnu en nyhed fra Testo: den intelligente kølemiddelvægt testo 560i


10.maj 2022


Måleopgaver inden for kølebranchen bliver nu endnu nemmere.

Buhl & Bønsøe udvider sit produktudvalg indenfor kølebranchen. Den nye trådløse kølemiddelvægt testo 560i fra verdens markedsleder inden for måleteknologi revolutionerer påfyldningen af køleanlæg og varmepumper. Med kombinationen af vægten, den intelligente ventil, den digitale manifold fra testo og testo Smart App, påfyldes køleanlæg og varmepumper automatisk og dermed hurtigere og mere præcist end nogensinde før. Dette sparer ikke kun klima- og køleteknikere for værdifuld tid til at fuldføre andre opgaver. Samtidig sikrer det også, at anlægget er fyldt med den nøjagtige mængde kølemiddel, der er angivet, og dermed kører fejlfrit. Dette er muligt på grund af den automatiske Bluetooth-forbindelse af vægten og ventilen med Testo´s digitale manifold (nuværende generation, testo 557s/550s/550i og forgængerserien testo 557/550), samt med testo Smart App til smartphone eller tablet. Vægten har desuden en høj robusthed.

Fuldautomatisk påfyldning efter målværdi

Den nye testo 560i kølemiddelvægt med intelligent ventil og patenteret algoritme gør opladning af kølesystemer og varmepumper nemmere og mere præcis end nogensinde før. Forskellige målparametre kan specificeres: Overophedning, underkøling eller vægten af kølemidlet. Du vælger blot den rette menu i Testo-manifolden eller testo Smart-appen og indtaster målværdien – derefter klarer vægten med ventil resten. Fordelene: Sparer tid til at udføre andre opgaver, samt fejlfri og præcis påfyldning af systemet.

Vægten og ventilen forbindes automatisk via Bluetooth til Testo-manifolden eller til smartphone-appen. Manifolden og appen viser alle målte værdier med det samme i historikken eller i tabelform. Alle måledata gemmes i appen til dokumentation og rapportgenerering. Den trådløse tilslutning af vægten og ventilen til manifolden og appen har en rækkevidde på op til 30 meter med fuld fleksibilitet.

Kompakte dimensioner, lav vægt og det smarte bærehåndtag gør vægten praktisk. Andre praktiske funktioner: 3D-hjørner letter præcis placering af den normalt tunge kølemiddelflaske med det samme. Den noprede gummioverflade sikrer et sikkert greb om flasken, og den lange batterilevetid på vægten og ventilen muliggør utallige påfyldninger. Derudover er vægten også ideel til udendørs brug på grund af dens høje robusthed, samt støvbeskyttelse.

Vægten er kompatibel med den nuværende generation af Testo manifold, testo 557s/550s/550i og testo Smart App. Vægten kan også bruges via appen sammen med den tidligere generation af Testo manifold (testo 557/550).

testo 560i fås i det praktiske sæt med intelligent ventil, batterier og skuldertaske.

Kontakt:
Thomas Severin
Ekstern salgskonsulent
tse@buhl-bonsoe.dk
Telefon: 20 67 15 38


Danfoss – Multi-kølemiddel og A2L godkendte condensing units fra Danfoss til installationer med ultralavt GWP
Lanceringen af de nye Optyma™ condensing units og MTZ/NTZ kompressorer - som følger efter kvalificeringen af ventiler og rørkomponenter i 2020 - betyder, at Danfoss nu har den mest omfattende portefølje af A2L godkendte køleløsninger, som er kompatible med kølemidlerne R1234yf, R454C og R455A.

Med tiltagende strengere krav til reduktion af det globale opvarmningspotentiale (GWP) for køleanlæg har kølebranchens fagfolk mulighed for at påbegynde den grønne omstilling i dag ved at skifte til A2L kølemidler med et GWP-niveau under 150.

Forandring kan som bekendt tage tid, og derfor ønsker vi hos Danfoss at vejlede dig i kølemiddelomstillingen med den nyeste viden om de tiltagende krav – ligesom vi leverer produkter, der er A2L-kompatible og sikre at installere.


GasDetect – Ammoniak-detektering (NH3 / R-717) er afgørende for et sikkert arbejdsmiljø
Med intet drivhus- (GWP) og ozonudtømningspotentiale (ODP) betragtes ammoniak som et af de mest omkostningseffektive, energieffektive og naturlige kølemidler til industriel køling. Imidlertid er ammoniak klassificeret som et B2L- kølemiddel, hvilket betyder, at det er giftigt og brandfarligt. Derfor er detektering af ammoniakgas afgørende for sikkerheden på stedet.

Har du fokus på ammoniaksikkerhed?

Toksicitet

Sikkerhed er altafgørende for ammoniakkølesystemer. Ammoniak er ætsende, og eksplosion vil resultere i en kemisk forbrænding. Da ammoniak er ekstremt hygroskopisk (hurtigt absorberer fugt), vandrer det let til fugtige områder af kroppen – såsom øjne, næse, hals og lunger. Selv lave niveauer af ammoniakgas er skadelige, hvorfor streng overholdelse af grænseværdier er nødvendig.

Koncentration / tidEffekt
0-25 ppmLav lugtgrænse for de fleste mennesker, let irritation af øjne og vejrtrækningskanaler.
25 ppm TWA8 timers TWA (NIOSH)
35 ppm STEL15 minutters periode
50 ppm TWA8 timers TWA (OSHA), synlig øjen- og halsirritation.
50-100 ppmHævede øjenlåg, svimmelhed, kvalme/opkastning og irriteret hals.
300 ppm IDLHUmiddelbar fare for liv og sundhed.

TWA: Udtryk for en 8 timers arbejdsdag.
STEL: Udtryk for kortvarig eksponering i 15 minutter.
IDLH: Umiddelbart farligt for helbredet.

Antændelighed

Ammoniak betragtes som brandfarlig mellem koncentrationer på cirka 15-28 procentvolumen i luft. Derfor anbefales det at have to alarmniveauer på for tidlig varsling.

  • Ved lavt alarmniveau 15.000 ppm (10 procent nedre eksponeringsgrænse (LEL)) alarm og mekanisk ventilation skal aktiveres.
  • Ved højt alarmniveau skal 30.000 ppm (20 procent LEL) skal kølesystem automatisk stoppes.

Ammoniakdetektorer øger effektivt sikkerheden

Bacharach tilbyder en bred vifte af løsninger inden for detektering af gasser herunder ammoniak. Disse innovative løsninger er designet til kølemiljøer ved ekstreme temperaturer. Bacharachs multi-zone aspireret system leverer brancheførende lækagepåvisning på lavt niveau, og MGS-400 og MGS-550 diffusionssystemer tilbyder enestående lavtemperatursydelse ned til minus 40ºF / C.

Beslutningen om, hvilket system der passer til dig, afhænger af det samlede antal detektorer og ammoniakniveauer, du vil registrere, prøvetagningsfrekvens og integration med BMS/CTS-kontrolsystemer.

 Multi-zoneMGS-400-serienMGS-550-serien
Integration med BMS / CTS-kontrolsystemModbus, BACnet, LonWork og analog kommunikationModbus, digital og analog kommunikationModbus, digital og analog kommunikation
Temperaturzone / applikationLav og mediumLav og mediumLav og medium
Sensing MediumInfrarødElektrokemisk (EC), Katalytisk (CAT)Elektrokemisk (EC), Katalytisk (CAT) eller Semi Conductor (afhængigt af PPM-alarmområde)
Fjernplacering af sensorer / prøvepunkterOp til 360 meter fra monitorMGS-460: 5 meter fra sender MGS-410 med MGS-402: 1.000 meter fra sender5 meter fra sender
Sensorens typiske levetidOp til 10 årOp til 7 årOp til 7 år
Vedligeholdelse (funktionstest / kalibrering)ÅrligtÅrligtÅrligt
Sensor Hot SwapIkke relevantPlug and play-præ-kalibrerede sensormoduler til hurtig, enkel sensorudskiftningPlug and play-præ-kalibrerede sensormoduler til hurtig, enkel sensorudskiftning
Sensorkanaler4-1612
Sensorrækkevidde25-10.000 ppm på én sensor0-100 PPM
0-300 PPM
0-1.000 PPM
0-10.000 PPM
0-100% LEL
0-100 PPM
0-500 PPM 0-1000
PPM
0-10.000 PPM
0-100% LEL
BrugergrænsefladeStor grafisk LCD-skærm og indbyggede kontrollerInterface til mobilapp med Bluetooth-forbindelseIndbyggede kontroller og LCD-skærm

Kontakt erfarne specialister

GasDetect A/S er specialist I gasdetektering. Hos os finder du et stort udvalg af detektorer fra Bacharach – særligt velegnet ved risiko for ammoniaklækage. Vores erfarne teknikere står klar til at rådgive dig om netop den løsning, der matcher dine ønsker, behov og krav.


Advansor – Ny serie af webinarer om CO2
Advansor lancerer en række webinarer om trends, udfordringer og løsninger med CO2.

CO2 bliver mere og mere populært som et naturligt kølemiddel til køleanlæg, men afhængig af hvor anlægget skal installeres, plads og det omgivende klima kan der være forskellige udfordringer og optimale løsninger.

Advansor lancerer derfor 3 forskellige webinarer – et målrettet køling til supermarkeder, et om industrielle applikationer og endnu et specielt om CO2 installationer i varmt klima.
Alle webinarer er baseret konkrete kundeeksempler fra hele Europa som for eksempel løsninger til detailbutikker som Carrefour eller distributionscentre som TransGourmet.

Webinarerne findes på 9 forskellige sprog og kører fra midten af januar til midten af marts. Det er gratis, og tilmelding sker på advansor.dk.


ZET-CHEMIE Danmark – Følgende er i dag kommet fra VSI (Forbund for Tyske industrismøremidler)
Når man arbejder med Olie/Kølesmøremidler, er det vigtigt at passe på sine hænder.

Pga. COVID-19 er man meget opmærksom på at væske hænder og på at bruge håndsprit. Begge af disse tiltag kan individuelt føre til dehydrering af huden, hvilket over længere tid kan udvikle sig til eksem. Kombinationen af håndvask med sæbe og efterfølgende brug af desinfektionsmiddel fremskynder således denne proces.

Sættes huden efterfølgende i kontakt med olie/kølesmøremidler risikerer man yderligere skade af huden, pga. det manglende fedtlag på huden.

For at modvirke dette, anbefaler vi ZET-CHEMIE Danmark følgende:

  1. Sørg for at creme dine hænder ind i en hudvenlig fedtende creme flere gange dagligt.
  2. Smør din hænder ind i Pre wa sens emulsion, hvis du arbejder med kølesmøremidler.
  3. Smør dine hænder ind i Pre wa sens Olie, hvis du arbejder med olie.
  4. Brug handsker.

HB Products A/S – Semi Flooded Operation & Zero Superheat
Med den øgede fokus på anvendelse af naturlige kølemidler har HB Products A/S udviklet en ny løsning, som kan kontrollere alle typer af fordamper- / varmepumpesystemer
Løsningen er tilgængelig og kan fås i flere varianter, for eksempel i en udgave, hvor ekspansionsventilen kan kobles direkte til sensoren. Det fungerer dermed som et ”closed loop” kontrolsystem. • ”Semi Flooded” fordamper drift sikrer en optimal ”heat transfer” ved alle belastninger • Øget fordamper temperatur & sugetryk • Lavere temperatur på højtrykssiden • Optimal ydelse i alle miljøer og ved alle belastningsniveauer • Kompressorbeskyttelse

Panasonic sætter den globale opvarmning på køl og lancerer nye, energibesparende løsninger
Med endnu en varmerekord i maj måned i år har det aldrig været vigtigere at sætte global opvarmning på dagsordenen
Den japanske virksomhed, Panasonic Heating & Cooling, vil gerne tage sin del af ansvaret. I 2018 vil de derfor skifte alle deres varme- og køleløsninger, som indeholder mindre end 3 kg kølemiddel, og fremover bruge det miljøvenlig kølemiddel R32. I kampen for miljøet satser Panasonic stort på det miljøvenlige kølemiddel R32, som ikke har nogen indvirkning på ozonlaget, og som i sammenligning med kølemidlet R410A har en 75% lavere påvirkning på global opvarmning. Som en del af denne udskiftning til mindre miljøbelastende løsninger, introducerer Panasonic nu en opgraderet serie af PACi køleanlæg til kommercielle bygninger, som bruger R32. Med R32 PACi-serien tilbyder Panasonic en mere fremtidssikret og miljøvenlig løsning til deres kunder – så kunderne er sikre på, at deres produkter lever op til de kommende miljøkrav fra EU. Samtidig er der også store besparelser at hente for virksomhedsejere, som skifter til en R32-løsning, da de nye løsninger har en højere energieffektivitetsydelse på hele 10%. For at gøre det lettere for slutbrugeren at betjene deres klimanlæg har Panasonic i den nye R32 PACi-serie gjort det til standardfunktion, at løsningerne kan betjenes via smartphone. Det sker gennem appen datanavi, som giver brugeren eller den driftsansvarlige et overblik over energiforbruget, og som giver besked, når der er behov for vedligeholdelse eller service. Det gør det nemt at overskue, hvordan man fx kan spare på forbruget eller øge effektiviteten. Desuden kan man via appen også finde manualer, installationsoplysninger og få hjælp ved fejlmeldinger. Det sparer ikke kun tid i hverdagen, men reducerer også udgifter til vedligeholdelse. Tomas Bærholm, markedschef for Panasonic Heating and Cooling Danmark, glæder sig over at kunne tilbyde en ny række løsninger, der både kommer distributører, kunder og miljøet til gavn: ”I Panasonic vil vi gerne gøre vores for at komme den globale opvarmning til livs, samtidig med at vi sikrer vores kunder de bedste løsninger på markedet. Den nye R32 PACi-serie er et stort skridt på vejen derhen, og vi er rigtig glade for, at vi kan gøre en forskel for både vores kunder og for miljøet,” siger Thomas Bærholm. Overblik over de nye produkter i Panasonics R32 PCAi-serie: R32 udendørsenheder: STD-serie (PZ) 100 / 125 / 140 R32 indendørsenheder: 4-vejs kassette (PU2), Loft (PT2), Ventilation (PF2), Vægmonteret (PK2) De nye R32 PACi indendørsenheder er kompatible med både R410 og R32 udendørsenheden, hvilket gør det muligt for virksomheder gradvist at indfase de nye løsninger ved at starte med indendørsenhederne. R32 PACi udendørsenheder er ikke kompatible med R410 indendørsenheder. Den nye R32 PACi-serie er i handlen fra maj 2018. Udskiftningen til R32 og datanavi for hele PACi-serien forventes gennemført senere dette år.

OK – KP Komponenter høster fordele ved skift af køle-og smøremiddel
KP Komponenter i Spjald har konverteret sine 130 maskiner og tre centralanlæg til et køle- og smøremiddel fra Rhenus, som forhandles af energiselskabet OK

Man kan allerede nu konstatere, at maskinerne er renere, og man oplever lavere forbrug til efterfyldning.

KP Komponenter fremstiller som underleverandør komplekse emner, som kræver særlig knowhow og specialisering. Særligt komponenter til hydraulikbranchen er virksomheden kendt for at bearbejde. I øjeblikket oplever man stor efterspørgsel, og det er nødvendigt at løbe stærkt for at følge med. Derfor var det en lettelse, da den nye leverandør af køle-og smøremidler kunne stå for projekteringen af skiftet.

KP Komponenter er konverteret til et køle- og smøremiddel fra Rhenus Lub, som energiselskabet OK er leverandør af i Danmark. Ind til videre har det nye køle- og smøremiddel betydet lavere efterfyldningskoncentration, og samtidig kan man se på maskinerne, at de er renere end før, og emnerne er lettere at efterbearbejde.

Samarbejdet startede med en business case, som gik ud på at finde besparelser ved et skift af køle- og smøremiddel.

"Business casen gik ud på, at vi skulle reducere forbruget til efterfyldning med 20 procent, og samtidig forbedre miljøprofilen på køle- og smøremidlet. Da vi kørte testforløbet med på det mindste af vores centralanlæg, viste det sig, at vi brugte 1/3 del mindre til at vedligeholde samme produktion," siger Peter Larsen, strategisk indkøber hos KP Komponenter. Så man mærker allerede nu fordelene ved at anvende køle- og smøremidlet fra Rhenus.
 
Projekt ud over det sædvanlige
Forud for konverteringen, skulle anlæg og maskiner tømmes og rengøres, og det projekt har OK styret og gennemført.

"Ud over vores egne medarbejdere, har vi haft eksterne medarbejdere, slamsugere og KPK's produktionsplanlægning," siger Lars Primdahl, Key Account Manager hos OK.
På den måde kunne arbejdet klares over relativt kort tid, så det gik mindst muligt ud over produktionen.

"En af vores største udfordringer er arbejdsmængden, som er rigtig stor i øjeblikket. Derfor var det en kæmpe fordel, at OK gik ind og tog projektstyringen, sammen med vores vedligeholdelsesafdeling og produktionen. I det hele taget er det en kæmpe fordel at have en leverandør og samarbejdspartner, som kan tage en opgave og bære den videre, samt give den nødvendige professionelle rådgivning."

Samarbejdet har også udmøntet sig i, at OK har hjulpet med at løse udfordringen med at dosere køle-og smøremidlet i den rette mængde.
 
Der har været flere fordele ved rengøringen og skiftet til Rhenus.

"Vi oplever, at maskinerne er betydeligt mere rene, og det var faktisk noget af det, vi ledte efter. Maskinrum og ruder er rene, og emnerne er heller ikke så fedtede, som de var tidligere," siger Peter Larsen.

Samtidig med, at det nye køle- og smøremiddel ikke er så fedtet længere, er der en bedre lugt i maskinhallerne.
 
Samme set up i USA
KP Komponenter har også bearbejdningsfabrik i South Carolina og Sverige, og det var en vigtig del af skiftet til OK og Rhenus, at set uppet også kunne implementeres i USA.

"Strategisk er det besluttet, at vi skal have samme set up, det betyder blandt andet, at vi har de samme maskiner og kører på de samme produkter begge steder. Det gør os mere fleksible i forhold til bearbejdningen af emner og i forhold til vores kunder," siger Peter Larsen og fortsætter: "Vandkvaliteten i USA er meget anderledes end herhjemme, og det var vi opmærksomme på."
Sammen med en tekniker fra Rhenus brugte Lars Primdahl et par dage hos KP Components i USA for at besigtige forholdene i produktionen der. Planen for fabrikken i USA er, at man skal have samme set up i forhold til installation af et centralanlæg, der installeres i fjerde kvartal 2018, som i fremtiden skal betjene maskinerne.
 
"Det betyder meget for os, at OK kan løfte udfordringerne, og det viser, at samarbejdet fungerer, og udfordringerne bliver løst," siger Peter Larsen.
 
Både OK og KP Komponenter er enige om, at et tæt samarbejde fremover er positivt, så man sammen kan optimere og øge produktionen.


Klimadan – Nu falder prisen pr. installeret kW på store varmepumper
Ny lovgivning sidestiller nu HFO kølemidlet med naturlige kølemidler. Kølemidlet har mange fordele, og derfor er Klimadan glad for at kunne integrere varmepumper med HFO kølemidlet i større energiløsninger

Danmark har gennem en årrække været foregangsland på mange felter inden for både energiområdet og det miljøpolitiske område og dette specielt i en tid hvor kølemidler var forurenende. Dette har bl.a. resulteret i, at Danmark har nogle specielle begrænsninger på fyldningsmængder på maksimum 10 kg i kølekredse i bl.a. varmepumper.

Udviklingen af bedre kølemidler, kaldet HFO, har nu givet varmepumpe producenter adgang til syntetiske kølemidler med en GWP værdi (Global Warming Potential) på omkring 0.

Fra 1. juli 2017 er der sket en ændring i lovgivningen, således at der nu ikke længere skal søges dispensation til anlæg med syntetiske kølemidler med GWP under 5 med en fyldning over 10 kg. Det er godt nyt for mange erhvervs- og industrivirksomheder samt forsyningssektoren, som nu får mulighed for varme- og køleløsninger med et alternativt kølemiddel i forhold til de kendte naturlige kølemidler, som f.eks. ammoniak, CO2 eller propan.

Salgschef Søren Jensen glæder sig over udviklingen og udtaler: ’Varmepumper med HFO arbejder med et meget lavere tryk end maskiner med naturlige kølemidler, og derfor er prisen på maskinen helt simpelt billigere pr. kW både i indkøb, installation og drift. Hertil kommer, at der med HFO maskinerne kan produceres en fremløbstemperatur på hele 85 grader.’

Hos Klimadan er man glade for, at kunne tilbyde vores erhvervs- og industri kunder, inklusiv forsyningssektoren, varmepumper til miljøvenlig opvarmning, køling og varmegenvinding. Det er varmepumper fra Carrier baseret på HFO kølemidlet, og produktprogrammet dækker løsninger i flere MW.

Søren Jensen fortsætter: ”Der er ingen tvivl om at løsninger med HFO dækker et hul i markedet, hvor vi nu med en regelændring, får mulighed for at fremme den grønne omstilling, med varmepumper med kølekredse ud over 10 kg.”

Varmepumperne er udviklet og produceret af Carrier, som er en verdensopspændende industrikoncern med mange års erfaring med varme- og køleløsninger. Varmepumperne er standardprodukter, hvilket betyder at det er et solidt og gennemtestet produkt med en høj effektivitet med høje COP værdier.

www.klimadan.dk


Panasonic – Ny grøn løsning med stor fleksibilitet
Panasonic lancerer Free Multi System med det miljøvenlige kølemiddel R32. Som navnet antyder giver systemet masser af frihed. Op til fem indendørsenheder kan tilsluttes en enkelt udendørsenhed. Free Multi System er derfor ikke bare en grønnere, men også yderst fleksibel varme-køleløsning

Den nye Free Multi System serie bruger kølemidlet R32. Det er langt bedre for miljøet end kølemidlet R410A, som de fleste varmepumper bruger i dag. Med en GWP værdi (Global Warming Potential) på 1980 har R410A næsten fire gange så stor indvirkning på den globale opvarmning som R32, hvis GWP værdi kun er 550.

Den grønne profil betyder dog ikke, at brugeren skal gå på kompromis med effektivitet, eller at omkostningerne løber løbsk. Med energimærkningen A+++ ved køling og A++ ved opvarmning er Free Multi System nemlig utrolig energieffektiv, hvilket er med til at mindske omkostningerne ved opvarmning og nedkøling.

Det nye sortiment er samtidig enormt fleksibelt. Free Multi System kan håndtere indendørsenheder på op til 10 kW, og udendørsenhederne kan tilsluttes op til fem indendørsenheder ad gangen, for eksempel TZ-serien, tagmonterede kassetter og kanalbatterier. Denne fleksibilitet giver besparelser for både private hjem og mindre erhverv, og det stopper ikke her.

Systemet bruger nemlig 30 procent mindre kølemiddel, hvilket også er med til at reducere brugerens omkostninger. Dertil kommer, at enhederne kan styres separat via telefon eller internet. På den måde kan brugerne kontrollere temperaturen i hvert enkelt rum. Det betyder, at der kan spares på energiforbruget, da enheder kan slås fra, hvis de ikke er i brug.

Free Multi System er nem at installere. Serien passer med de fleste rørledninger, som bruger kølemiddel R32 og R410A.

Den nye Free Multi System serie med R32 lanceres i efteråret 2017.

Kolde facts:
Op til fem indendørs enheder kan kombineres med en enkel udendørsenhed
Miljøvenligt kølemiddel R32
Kræver 30 procent mindre kølemiddel
Lavere omkostninger og større besparelser
Høj energimærkning A+++ (køling) og A++ (varme)
Uafhængig kontrol af hver enhed via telefon eller internet (fx via Modbud, KNX og BACnet eller integreret med VRF-styresystem.)


Advansor – CO2 som en erstatning for miljøskadelige kølemidler i fiskeindustrien
Et estimat siger, at der er 4,7 millioner små og mellemstore fiskefartøjer i verden, og at ca.80% bruger R22 til køl og frys af deres fangst.

Med støtte fra MUDP, har Teknologisk Institut i samarbejde med Advansor og en række andre leverandører samt ”Fiskeskolen” og UNIDO arbejdet målrettet på at udvikle en energieffektiv og miljøvenlig løsning baseret på CO2.

Supermarkederne har længe vist vejen, og skifter til løsninger baseret på CO2, som har vist sig både miljøvenlige og rentable, - derfor er forventningerne i det nye segment også høje blandt både leverandører af teknologien og deres kunder.

Lars Reinholdt fra DTI siger ”Vi ønsker at hjælpe med at redde verden med standardløsninger, der er så billige og effektive, at det betaler sig med en løsning baseret på CO2, og som ingen skadelig indvirkning har på miljøet”


Panasonic – Er dit kølemiddel grønt?
En ny type miljøvenligt kølemiddel til varmepumper har set dagens lys. Det hedder R32 og gør din varmepumpe mere energieffektiv. Det opfylder kommende krav fra EU og nedbringer den globale opvarmning. Kig derfor producenterne i sømmene næste gang, du køber en varmepumpe.

R32 er langt mere miljøvenligt end kølemidlet R410A, som de fleste varmepumper bruger i dag. Helt konkret har R32 kun en tredjedel så meget indvirkning på den globale opvarmning som R410A. Kølemidlers indvirkning på den globale indvirkning opgøres i GWP (global warming potential). Tallet for R32 er 675, mens det er 2.090 for R410A. Og så har kølemidlet kun én komponent. Det betyder, at væsken er lettere at genanvende.

Boost din varmepumpe

Der er også penge at spare ved at vælge en varmepumpe med det nye kølemiddel. R32 koster mindre og er 10 procent mere energieffektivt end R410A, da både COP og EER er højere. Det betyder helt konkret, at kølefunktionen på din varmepumpe bliver billigere. COP angiver hvor meget varme, du får for den mængde strøm, der bruges, mens EER viser forholdet mellem den mængde afkølede luft, du får ind i huset og den mængde strøm, der bruges.

Drivhusgasser skal udfases

EU har besluttet, at der frem mod 2030 skal skæres i udledningen af drivhusgasser, så udslippet reduceres med 21 procent i 2030 set i forhold til gennemsnittet i perioden fra 2009-2012. Det betyder ikke, at andre kølemidler end R32 bliver forbudt, men det giver producenter og forbrugere et ekstra incitament til at vælge miljørigtige alternativer. Nogle produkter vil desuden blive ulovlige, hvis de har en for stor GWP-værdi i forhold til det tilladte


Forsyningssystemer til håndtering af væsker
EGATEC A/S har udviklet forsyningssystemer, hvor det er muligt at transportere styring af væsker som motorolie, kølemidler og lignende

EGATEC A/S har udviklet forsyningssystemer, hvor blandt andet styring af væsker som motorolie, kølemidler og lignende er muligt at transportere. Dette er muligt ved hjælp af et kompakt og integreret forsyningssystem, som også kan håndtere udpumpning af selv brugte væsker, med brug af kraftige kemikalieresistente membranpumper.

EGATEC tilbyder også et komplet tanksystem med lagring af nye og brugte væsker, hvis dette ønskes.

Denne type pumpe- og forsyningssystemer egner sig specielt godt til større motorværksteder, vedligeholdelse af tog, og andet tungindustri med brug af væsker.

Det er desuden muligt at integrere et online guide system. Dette muliggør en nem, enkel og fejlfri betjening, hvor dispenseringsmængder på de rigtige steder styres.

For mere information kontakt venligst:
Peder Zoega Beiskjær
Tlf.: 61 61 10 62
Mail: pzb@egatec.dk