Lenze – Engineering med virtuel tvilling

Virtual reality i maskin- og system engineering: Højopløselige VR-briller giver alle nye computerspil et særligt kick. Lenze bruger stadigt oftere denne teknologi som et ekstremt effektivt engineering- og træningsværktøj. Med virtual reality er det lettere at håndtere den stadig stigende kompleksitet i automationssammenhænge, idet programmører og konstruktører kan opleve deres applikationer gennem en digital tvilling.

I maskinens konstruktions- og engineering fase er det forholdsvis enkelt at forstå kombinationsmulighederne af motorer og gear baseret på geometri og dimensioner. Men sofistikerede software applikationer og robotløsninger er så komplekse, at de langt overstiger den menneskelige forståelse. Selv om simulationsprocesser og 3D modeller på skærmen giver indsigt i komplekse sammenhænge, mangler dog stadig det vigtigste skridt – nemlig førstehånds oplevelsen. Virtual reality lukker dette hul.

Ligesom i mange computerspil kan ”spilleren” med virtual reality opnå en høj score i sin Lenze automationsopgave ved f.eks. at implementere en pick & place applikation med robot til materialehåndtering. Lenzes FAST software toolbox indeholder allerede forberedte softwaremoduler med standard funktioner til den slags applikationer. Bevægelserne i flerakset robotkinematik kan f.eks. defineres uden først at måtte gå i dybden med robotprogrammeringssprog.

Så langt så godt. Men hvad nu hvis parametre senere ændres i real-life applikationen? Hvordan ændrer robotarmbevægelsen sig, hvis motorens hastighed ændres? Sådanne spørgsmål er afgørende, når der tales om industri 4.0 samarbejdende systemer i produktionen – altså det direkte samarbejde mellem menneske og maskine.

Hvis der i projektfasen anvendes virtual reality, kan udviklerne takket være Lenze systemets digitale tvilling få indblik i de ændringer, som sker ved ændrede indstillinger i VR-verdenen. På den måde kan programmering testes og optimeres risiko frit. Lenze ser her også en stor gevinst af sikkerhed – både i projektet i form af uafbrudt drift og i personlig sikkerhed senere i tilfælde af fejl. Med de virtuelle briller oplever konstruktører og softwareudviklere på første hånd, om sikkerhedsfunktioner fungerer i virkeligheden og hvordan forskellige maskinhastigheder virker.

Virtual reality kan også bruges til træning, således at alle der er involveret i projektet allerede inden planlægnings- og udviklingsfasen i detaljer ved, hvad der er mulighed for med hardwaren. Med VR brillerne kan meget komplekse applikationer
skildres og på den måde kan det realitetstro læringsmiljø opleves nemt og levende. Sammenlignet med konventionelle læringsmetoder og fremstillingsformer kan stoffet læres hurtigere og mere intenst. Med VR briller sker læringen i aktiv bevæ
gelse rundt i den simulerede virkelighed, idet der gøres øvelser under supervision og skabes forståelse for, hvordan individuelle arbejdstrin fungerer i en maskines virkelige omgivelser eller hvordan et produkt designes. Det betyder ikke noget hvor og hvornår undervisningen finder sted, fordi VR (i fremtiden) vil være til rådighed overalt uden hensyntagen til den rigtige maskine eller produkt.

Fordelene ved virtual reality i maskin- og system engineering kan opleves live på Hannover messen 2017 hos Lenze i hal 14, stand H22. Besøgende får mulighed for at prøve VR briller og bevæge sig rundt virtuelt i en materialehåndteringsapplikation med robot support

LÆS også: Lenze gear med dobbelt moment
Lenze A/S's Firmaprofil
Cookie-indstillinger