IRHdk-Engineering – Opmåling med 3D laserscanner kan hindre kostbare projekteringsfejl

Mange industrivirksomheder har oplevet at skulle foretage ganske kostbare ændringer af en igangværende ombygning, når de har skullet modernisere eller udvide deres produktion.

Ofte har det nemlig vist sig, at de fysiske rammer var noget anderledes end der fremgik af de tegninger, der dannede grundlag for udarbejdelse af projektet.

Det er baggrunden for, at det midtjyske firma IRHdk-Engineering i Ørum mellem Randers og Viborg i snart et par år har anvendt 3D laserscanning til nøjagtig opmåling af bygninger med installationer og maskiner, når de har skullet projektere store industrielle produktionsanlæg.

”Ofte har vores kunder været maskinleverandører, men vi tror, at også bygningsejere kan have stor glæde af at anvende den service, vi kan tilbyde, siger firmaets direktør René Hougesen.

Det er baggrunden for, at firmaet nu har etableret en ny afdeling i Center for Industri på Asavej i Bjerringbro. Herfra tilbyder firmaet at foretage de meget nøjagtige opmålinger af både lokaler og eksisterende maskinpark som grundlag for planlægning af ønskede ændringer.

Siden efteråret 2013 har René Hougesen – efter mange års erfaring fra en række produktionsvirksomheder ¬ sammen med hustruen Inna projekteret store industrielle produktionsanlæg i både Danmark og det øvrige Norden gennem deres firma, IRHdk-Engineering.

”Det er helt afgørende for både økonomi og tidsplan, at projekteringen af en ombygning eller udvidelse af et produktionsanlæg sker på et faktuelt grundlag”, forklarer René Hougesen.

I de fleste industrivirksomheder sker der løbende ændringer i produktionen, som også medfører ændringer i både installationer, maskiner og bygninger, og det er ikke altid, at disse ændringer er dokumenteret i det eksisterende tegningsmateriale.
”Her har 3D Laserscanning vist sig at være et effektivt værktøj til at undgå ubehagelige overraskelser undervejs i ombygningen, men også i tilfælde hvor eksisterende maskiner har skullet indpasses i et nybyggeri. Med anvendelse af udstyret er vi i stand til at forudse eventuelle problemer inden håndværkerne går i gang”, forklarer René Hougesen.

Omfattende investeringer
IRHdk-Engineering har investeret i udstyr til laserscanning for mere end 1 mio. kroner for at kunne lave helt nøjagtige opmålinger af eksisterende forhold som grundlag for at projektere industrielle fabriksanlæg.
Scanningerne resulterer i målfaste 3D modeller, der kan anvendes direkte i de designprogrammer, som firmaet anvender til at optimere produktionsflowet i en industrivirksomhed. Det sker ved at projektere indretning af både bygninger og indbyrdes placering af maskiner.

”Vi startede i 2015 med at investere i den første store laserscanner. Den kan operere i en radius på op til 120 meter og måler 970.000 punkter i sekundet med en nøjagtighed på 1-2 mm. Siden da har vi anskaffet yderligere to håndholdte scannere med lidt andre egenskaber. Den ene er baseret på billeder og bruges til små opgaver, mens den anden er særlig effektiv til opgaver med mange rum, hvor detaljeringsgraden ikke er helt så vigtig”, fortæller René Hougesen.
Han vurderer at der foreløbigt næppe er andre indenfor maskinindustrien, der råder over tilsvarende udstyr, som ellers fortrinsvis anvendes af landmålere og enkelte arkitekter.

Stort potentiale
Også Henrik G. Larson, der siden november 2016 har været direktør for CFI, Center for Industri i Viborg og Bjerringbro, ser et stort potentiale for IRHdk-Engineerings nye Bjerringbro-afdeling.
CFI er et netværk for produktionsvirksomheder, som arbejder med udvikling og tilbyder en række services, herunder rådgivning og matchmaking.

”Vi har omkring 250 medlemsvirksomheder, hvoraf mange helt sikkert vil få brug for den service, som IRHdk-Engineering tilbyder”, siger Henrik G. Larson.

I Industriens Hus i Bjerringbro, der er placeret i samme bygninger som byens tekniske gymnasium, er der mulighed for at iværksættere kan leje sig ind og ud over rådgivning benytte sig af skolens værksteder med maskiner og andet udstyr uden for skolens undervisningtid

LÆS også: Trykmåling – Mekaniske principper – Det tekniske hjørne
IRHdk-Engineering – Opmåling med 3D laserscanner kan hindre kostbare projekteringsfejl's Firmaprofil
Cookie-indstillinger