WindowMaster – Nyt prestigebyggeri på Havard University ser mod Danmark for grøn inspiration

Havard University i USA har indgået et samarbejde med det norske arkitektfirma, Snøhetta, det svenske byggefirma, Skanska, og danske WindowMaster International A/S, som er specialister i bæredygtigt indeklima og naturlig ventilation. Sammen omdanner de fire partnere en af de gamle bygninger, som universitetet har opkøbt, til et revolutionerende nulenergihus for at komme klimaforandringerne til livs.

Projektet, der er blevet døbt HouseZero, har til formål at demonstrere, hvordan eksisterende bygninger kan modificeres, så de bruger mindre energi, og dermed udleder mindre CO2. Bygningen har mere end 80 år på bagen, så adskillige tiltag er nødvendige, for at bygningen kan kaldes klimavenlig. Tilsammen skal disse tiltag danne rammerne om en bygning, der bruger 100% naturlig ventilation, minimum energi på opvarmning og køling, naturlig belysning samt 0% CO2 udledning.

Dansk clean-tech virksomhed inspirerer amerikanerne med naturlig ventilation
En af de helt store fokusområder i HouseZero bliver at optimere indeklimaet, både i forhold til komfortniveauet, men også i forhold til bygningens effektivitet. Ved hjælp af kontinuerlig monitorering af luftkvalitet, temperatur, vind og adskillige andre forhold, sørger et intelligent styresystem for automatisk at lukke en tilpas mængde luft ind i bygningen, hvilket skaber det ideelle indendørsklima med naturlig ventilation. Samtidig udleder løsningen langt mindre CO2 end de traditionelle mekaniske ventilationsløsninger, og bruger stort set ingen energi.

Det bliver danske WindowMaster International A/S, der varetager denne del af projektet. Og med Danmarks ry for at være fanebærer inden for klimavenlig udvikling, er det derfor også oplagt, at det netop er en dansk virksomhed, der sammen med de to nordiske partnere, er blevet udvalgt til at løfte denne opgave. Virksomheden etablerede eget kontor i San Francisco i 2016, hvorfra de har mulighed for at bruge samme teknologi, som den de bruger i HouseZero, til andre større byggeprojekter i USA.

”Det bliver spændende at følge den naturlige ventilations udvikling på det amerikanske marked. Landet har tidligere været forholdsvis konservativt, når det gælder bæredygtigt byggeri, og særligt når det kommer til ventilationssystemer, har amerikanerne historisk set foretrukket de gammeldags, mekaniske løsninger der ofte har et højt støjniveau. Men vi har på det seneste oplevet en positiv trend, og at få taget hul på bylden med så vigtigt et projekt som HouseZero er virkelig en succes,” udtaler Erik Boyter, CEO hos WindowMaster International A/S, og fortsætter: ”Den grønne omstillingsvillighed vi for tiden mærker i USA, har været en vigtig katalysator for, at WindowMaster har bevæget sig ind på det amerikanske marked. Og med Havard University som danner fortrop for grønne byggeprojekter, tror jeg på, at flere lignende projekter vil finde fodfæste på den anden side af Atlanten”.

Ombygningerne på HouseZero er allerede i fuld sving, og bygningen forventes færdig ved udgangen af 2017

LÆS også: WindowMaster – Banebrydende ventilationsløsning vinder årets ELFORSK pris
WindowMaster A/S's Firmaprofil
Cookie-indstillinger