Lindab – Voldsomme regnskyl angriber vores huse

Det er dårligt nyt for de mange danskere, hvis tag og tagrender ikke er rustede til de store mængder nedbør.

Regn er havens ven, men husets fjende. For de danske husejere har de seneste års vejr desværre budt på rigtig meget regn, og prognoser fra DMI tyder på, at fremtiden kommer til at byde på endnu flere voldsomme regnskyl.

”Man forventer, at klimaet bliver varmere, og at mængden af nedbør vil stige. Risikoen for ekstremt vejr som eksempelvis skybrud stiger, når det bliver varmere, og siden de første målinger blev registreret i Danmark i 1872 er temperaturen steget med 1,5 grader, og nedbøren er samlet steget med cirka 100 millimeter,” siger seniorklimatolog John Cappelen fra DMI.

De stigende mængder nedbør stiller store krav til særligt tag og tagrender, der ikke bare skal holde tæt men også lede vandet sikkert væk fra huset for at undgå fugtskader og skimmelsvamp. Og det er ingen let opgave at modstå de 100 tons nedbør, der hvert år rammer et typisk dansk hus i form af regn og sne.

Tjek om tagrenderne holder tæt
Vedligeholdelse eller udskiftning af taget kan være en omfattende og dyr opgave, der typisk involverer en fagmand. Ifølge én af landet største tagrendeproducenter, Lindab, kan boligejerne dog forholdsvist enkelt selv efterse deres tagrender og sikre, at de hverken er utætte eller for små til at håndtere de store vandmængder.

”Boligejere skal kigge efter utætheder, og de opstår især i samlingerne. Derudover er det vigtigt at kigge efter tæring og tjekke om tagrenderne hælder ned mod nedløbsrøret. Samtidig skal forkanten på renden ligge lidt lavere end bagkanten, så vandet løber ud over forkanten, hvis den skulle være fyldt op,” forklarer salgschef i Lindab, René Jensen.

Han understreger samtidig også, at vedligehold er vigtigt for at især gamle tagrender kan aflede vandet korrekt. Tagrenderne skal renses for skidt og blade et par gange om året for at undgå, at de stopper til.

En langsigtet investering i et tørt hus
De fleste tagrender bliver siddende på huset i mange år, og hos Lindab oplever man en stigende tendens til, at køberne tænker langsigtet og vælger bredere tagrender, der kan håndtere både nuværende og fremtidige vandmængder.

”Mange ældre huse har stadigvæk tagrender med en bredde på 100 millimeter. Men det er for lidt til de regnvejrsmængder, der falder i dag. Vi anbefaler tagrender med en bredde på 125 millimeter, men hvis man vil sikre sig ekstra imod de store vandmængder, kommer de helt op til 150 millimeter,” fortæller René Jensen.

Tagrender på 150 millimeter kan aflede 60 procent mere vand end tagrender på 125 millimeter. Uanset hvilken bredde, man vælger, anbefaler René Jensen, at man køber tagrender af lakeret stål, da de kræver mindre vedligeholdelse.

LÆS også: Lindab – Et væld af spjæld giver øget fleksibilitet
Lindab's Firmaprofil