Dansk Standard – Standarder og CE-mærkning – hvordan hænger det sammen?

Men det er de færreste, som ved præcist, hvad CE-mærkningen betyder, og at der bag det lille logo gemmer sig en historie om EU’s indre marked.

CE-mærkning er skabt af EU og har til formål at udvikle de bedst mulige rammer for et indre marked og skabe fri bevægelighed af varer imellem EU-landene.

– Før EU indførte CE-mærkningen, blev danske virksomheder mødt med nye tekniske krav, hver gang det produkt, der skulle sælges, krydsede en landegrænse. Et produkt til samme anvendelse i en række lande kunne på den måde blive mødt med forskellige krav til godkendelse og prøvningsmetoder i Finland, Sverige, England og Irland. Dette har CE-mærkningen været med til at ændre på, så det bliver lettere at markedsføre produkter på tværs af landegrænser, fordi der dermed stilles ens krav til produkter gennem standarder og europæisk lovgivning forklarer Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard.

Hvad skal CE-mærkes?

Legetøj, maskiner og elektriske apparater er alle eksempler på produkter, der skal CE-mærkes. Fælles for dem er, at de hører under et af de direktiver, som EU har vedtaget CE-mærkning for. De produkter, der skal CE-mærkes, skal dermed have et særligt fokus på sikkerhed, sundhed og miljø. 

Det er kun produkter, der markedsføres eller tages i brug inden for EU, der skal CE-mærkes. Selvom et produkt udelukkende er fremstillet og markedsført i Danmark, skal det også CE-mærkes. Som udgangspunkt er det producenten, der skal CE-mærke, men det endelige ansvar ligger hos den, der markedsfører produktet. 

CE-mærket erklærer, at produktet lever op til direktivernes og standardernes krav. 

CE-mærkning siger ikke noget om, hvad produktet kan, men er derimod en erklæring om, at det overholder myndighedernes krav til sikkerhed og sundhed i forbindelse med brugen af produktet.

– Hvis en maskine er CE-mærket betyder det fx, at fabrikanten har vurderet sikkerhedsaspekter i forbindelse med brugen, så man ikke får fingre eller arme i klemme, når maskinen betjenes normalt, forklarer Anne Holm Sjøberg.

De europæiske standarder spiller en helt central rolle for CE-mærkningen. Det gælder især de harmoniserede standarder, som angiver, hvordan man som producent kan opfylde kravene i et direktiv. Hvis man følger en harmoniseret standard, har man ret til at formode, at man også opfylder lovgivningens krav. Standarderne bliver med andre ord et hjælpemiddel for producenten til at dokumentere, at lovgivningens krav er opfyldt. Det er vigtigt at understrege, at standarder ikke sætter kravene. Det gør direktiverne.

CE-mærkning af byggevarer er lidt anderledes

For de fleste produkters vedkommende er standarder et tilbud til producenten, og det er frivilligt at anvende dem. Men når det drejer sig om byggevarer, skal man anvende de harmoniserede standarder.

Desuden er CE-mærkningen ikke en godkendelse af byggevaren til brug, men nærmere en erklæring der fortæller om byggevarens ydeevne, fx styrke, isoleringsevne etc. CE-mærket giver altså ret til at markedsføre byggevaren over landegrænser, men ikke nødvendigvis ret til at bygge den ind i et hus – her skal byggevaren opfylde de nationale krav til fx styrke og isoleringsevne. Den store fordel ved CE-mærkning på byggevareområdet er, at det er de samme prøvningsmetoder over hele EU, og de samme ydeevner der skal deklareres.

Standarder er således helt centrale for, hvordan sikkerheden af produkter dokumenteres i EU til gavn for både producenter og forbrugere.

 

Se Leverandører med CE-mærkning viden
Cookie-indstillinger