EOS – Derfor vokser interessen for 3D-printning med polymerer

En vigtig drivkraft for denne tendens er muligheden for gang på gang at kunne producere komponenter i høj kvalitet. Men for at udnytte fordelene skal virksomheder bruge teknikken på den rigtige måde.

Markedets efterspørgsel på industriel 3D-printning er vokset betragteligt de seneste år. Da teknikken blev til, blev den først og fremmest brugt til at lave demoer og funktionelle prototyper, hvilket bidrog til en hurtigere produktudvikling i mange virksomheder. Additiv fremstilling er nået langt siden da og gør det nu muligt for virksomheder at seriefremstille komponenter og slutdele. En vigtig årsag til dette finder vi i den robuste additive fremstillingsproces, som kan producere komponenter i exceptionel høj kvalitet igen og igen. Derudover øger den hurtige fremstillingsproces og automatisering produktiviteten og bidrager samtidig til at reducere omkostningerne pr. del.

Den rigtige proces til det rigtige anvendelsesområde
I dag findes der mange forskellige AM-teknologier til forskellige typer anvendelsesområder. Når det handler om serieproduktion, er man nødt til at skelne, eftersom forskellige 3D-printteknologier er egnede til forskellige ting. FDM (Fused Deposition Modeling) f.eks. er en fremstillingsproces, som er omkostningseffektiv, men relativt langsom, hvilket er bedre egnet til komponenter med lavere krav. Til sammenligning er pulverlejemetoden mest egnet til serieproduktion med henblik på omkostning pr. del, hurtighed og reproducerbarhed. Den førende metode er i denne forbindelse lasersintring – en teknologi, som EOS tilbyder blandt andre. Som pioner indenfor området med godt 30 års erfaring i metoden har EOS i høj grad bidraget til teknikkens udvikling.

Interessen på markedet kredser først og fremmest omkring pulverlejeteknologi inden for både polymerer og metal, og årsagen er enkel: Hvorfor skal man udelukkende bruge AM til prototyper, når man kan producere fremstillede dele af så tilpas høj kvalitet?

Fra sneakers til reservedele
Additiv fremstilling egner sig generelt til at alle typer industrier, men samtidig er man nødt til at identificere den rette type anvendelsesområde. Dele med en kompleks udformning, og som er letvægtige i forhold til deres volumen, er for eksempel meget velegnede til den type fremstilling. Visse industrier har fanget fordelene hurtigere end andre, for eksempel luftfarts- og medicinalbranchen. Men AM bruges også til produkter indenfor livsstilsbranchen til alt fra fremstillingen af brugertilpassede briller til sneakers med 3D-printede såler. Her ser man yderligere fordele ved teknologien. Dels den korte gennemførelsestid, som betyder, at man i dag kan gå fra idé til produkt på nogle uger i stedet for tidligere tiders måneder eller år.

En anden klar fordel er muligheden for at skræddersy produkter. Med industriel 3D-printning spiller det ingen rolle, om du fremstiller 30 identiske eller individuelle dele i en enkelt fremstillingsproces. Dette er særligt relevant med henblik på det voksende marked indenfor netop individuelt tilpassede masseproducerede produkter.

Damvig hjalp VEO med at fremsætte innovativt produkt på rekordtid
Danske Damvig er en af Nordeuropas største 3D-printvirksomheder, og de har anvendt EOS-systemet i flere år. Med deres ekspertise indenfor polymerer og fremstilling af prototyper hjalp de den innovative danske virksomhed, VEO, med at fremsætte et intelligent digitalt kamera til trådløse optagelser ved fodboldkampe på rekordtid. Softwarevirksomheden så et nyt marked i de mange “usynlige” trænings- og fodboldkampe, som skal spilles i fremtiden. Ved at filme eksempelvis talentfulde ungdomsspillere kan klubber fremme talentudviklingen samtidig med, at optagelserne efterfølgende kan studeres, analyseres og bruges til at forbedre spillernes teknikker og resultater.

Det var vigtigt for VEO, at kameraerne skulle være billige, nemme at installere og lette at bruge via en smartphone. De skulle også virke gnidningsfrit og være vandtætte for at kunne klare alle slags vejrforhold. Derfor blev et kamerahus i den rigtige kvalitet og med den rette funktionalitet afgørende for at gøre visionen til virkelighed.

Damvig hjalp VEO gennem alle faserne og sikrede, at funktionaliteten, kvaliteten og designet opfyldte alle krav og forventninger. Resultatet blev et nyt innovativt produkt, som i dag bruges af mere end 300 klubber i Danmark og udlandet.

– Damvigs fleksibilitet og moderne produktionsudstyr gør det enkelt for os at skalere vores virksomhed. Vi skal blot sende dem en prognose, og kort tid efter har vi nøjagtigt det antal kamerahuse, vi har brug for, for at opfylde aftalen med kunderne. Eftersom vi ikke behøver at investere store summer i startomkostninger, behøver vi ikke at investere unødig kapital i aktier, hvilket som regel er tilfældet med traditionel fremstilling, siger administrerende direktør hos VEO, Henrik Teisbæk.

Forandring og muligheder
Industriel 3D-printning tager over, hvor traditionel fremstilling når sin grænse. Det gør det muligt at basere fremstillingsprocessen på designet, hvor udformningen bestemmer produktionen i stedet for omvendt. AM kræver en ny måde at tænke på, hvilket for nogen kan virke skræmmende, men det er netop det, der gør teknologien potentielt forstyrrende. I en industri, som er under konstant udvikling, kommer industriel 3D-printning til at spille en afgørende rolle i fremtidens fabrik sammen med andre teknologier som sensorer, robotteknologi og maskine til menneske-kommunikation. Dette danner grundlag for en yderst agil fabrik, som kan tilpasse sig markedets stadigt forandrende behov.

 

Se Leverandører af 3D-printere