Leuze – Lysbomme med 2 eller 3 stråler?

Der bruges mange forskellige slags sikkerhedsudstyr for at beskytte adgangen til maskiner og systemer. De påkrævede foranstaltninger for disse sikkerhedsudstyr er beskrevet i den harmoniserede standard EN ISO 13855, – Placering af sikkerhedslysbomme, som har erstattet den tidligere version EN 999 i 2010. Eftersom introduktionen af EN ISO 13855 har medført ændringer af detaljer, er spørgsmålet, om det stadig er muligt at bruge en lysbom med 2 stråler på nye maskiner. For eksisterende maskiner er spørgsmålet, om det er nødvendigt at erstatte systemer med 2 stråler med systemer med 3 stråler.

Hvornår er EN ISO 13855 trådt i kraft?
Harmoniserede standarder er anført i “Den Europæiske Unions Tidende”. Her står anført, at EN ISO 13855:2010 erstatter den tidligere standard EN 999:1998 med virkning fra december 2010.

Hvad er ændret? Hvilke ændringer er der blevet foretaget i EN ISO 13855 sammenlignet med EN 999, hvad angår brugen af beskyttende sensorer med 2 eller 3 stråler?

I EN ISO 13855 er strålernes højde defineret for at forhindre personer i både at kravle under og skræve over et beskyttet felt. Med henblik herpå må den nederste stråle ikke installeres højere end 300 mm over referenceplanet og den øverste stråle må ikke installeres under 900 mm over referenceplanet. Disse værdier er anført i standarden, under punkt 6.2.2. Tabellen fra EN 999 med den forhåndsdefinerede kombination af antallet af stråler og strålernes højde er flyttet til tillæg E i EN ISO 13855. Rent teknisk er tabellen dermed ikke mere en del af standarden.

Hvorfor er et beskyttelsesudstyr med 2 stråler normalt utilstrækkeligt iht. EN ISO 13855?

Et system med 2-stråler har en stråleafstand på 500 mm. Hvis det skal forhindres at kravle under den, som specificeret i EN ISO 13855, da skal den nederste stråle være i en højde på ≤ 300 mm. Det vil sige, at den øverste stråle er i en højde på ≤ 800 mm; i denne højde er det dog muligt at skræve over den. Hvis udstyret er installeret på en sådan måde, at det forhindres at skræve over det, da skal den øverste stråle være i en højde på ≥ 900 mm. Det betyder, at den nederste stråle er i en højde på ≥ 400 mm, som det er muligt at kravle under. Sammenlignet hermed opfylder et system med 3 stråler automatisk begge betingelser, som vist i figur 2.

I henhold til standarden, hvilke anvendelsesområder er stadig mulige for systemer med 2 stråler?

Tillæg E i EN ISO 13855 (rent teknisk ikke en del af standarden) indeholder følgende note: ”Vedrørende den nederste stråle [se også 6.2.2.a)] må 400 mm kun bruges, hvis en risikovurdering tillader det.” I hvert særskilt tilfælde skal brugeren derfor være i stand til at argumentere på basis af den respektive risikovurdering, hvorfor et beskyttelsesudstyr med 2 stråler er tilstrækkeligt i den pågældende placering. Det er forkert at forvente, at EN ISO 13855 vil yde nogen form for underbyggende argument.

Hvor vigtige er krav af type C standarder?

Type C standarder er hver især gældende for specifikke typer maskiner og kan ikke overføres til andre typer maskiner. Type C standarder er fremherskende over type B standarder, såsom EN ISO 13855. Hvis der findes indholdsrelaterede afvigelser mellem type B og type C standarder, er indholdet i type C standarden gældende, selv om den seneste type C standard ikke genspejler den aktuelle viden. Type C standarder revideres med jævne mellemrum, hvilket som regel betyder, at ændringer af det aktuelle indhold i type B standarder kan forventes.

For producenter og integratorer: Hvilke krav fremgår af det europæiske maskindirektiv?

Maskindirektivet 2006/42/EC angiver følgende krav i Tillæg I Punkt. 1: Producenten af en maskine eller producentens autoriserede repræsentant skal sikre, at en risikovurdering udføres for at bestemme sundhedsbeskyttelsen og de gældende sikkerhedskrav for maskinen. Maskinen skal være tegnet og konstrueret under hensyntagen til risikovurderingens resultater.
I henhold til maskindirektivet er der derfor rent teknisk ingen forpligtelse til at overholde en standard såsom EN ISO 13855. Overensstemmelse med harmoniserede standarder giver dog juridiske fordele.

For driftsvirksomheder: Hvilke krav stammer fra det europæiske direktiv 2009/104/EF om brug af arbejdsudstyr?

I henhold til direktivet om brug af arbejdsudstyr er arbejdsgiverne forpligtet til at stille sikkert arbejdsudstyr til rådighed. Med henblik herpå skal risici i forbindelse med arbejdsudstyr vurderes med jævne mellemrum. Hvis vurderingen identificerer risici, skal beskyttende foranstaltninger iværksættes i denne henseende. En konvertering fra en lysbomme med 2 stråler til en lysbomme med 3 stråler er derfor nødvendig, hvis dette fremgår af risikovurderingen.

Forfatter

Jörg Packeiser
Strategic Marketing Management Safety
Leuze electronic GmbH + Co. KG

Find Leverandører af Sensorer her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger