EKTOS – Vi oplever også den globale mangel på halvledere

De sidste 4-6 måneder har markedet for elektroniske komponenter oplevet en stigning i efterspørgslen på halvledere i så stort et omfang, at producenterne ikke har kunne følge med. Hos EKTOS møder vi også stigende priser og længere leveringstider. I nogle tilfælde ser vi leveringstider op til 20 uger, når vi taler om produktionsmængder, men i sjældne tilfælde længere end et år.

Hvad er baggrunden for manglen på halvledere?

Flere faktorer påvirker den globale produktionskapacitet for halvledere. MarketWatch peger på en række tendenser:

  • Tendensen de seneste år har været at tilføje elektronik i flere og flere produkter inklusiv produkter, der historisk set var uden elektronik.
  • Teknologien fortsætter med at udvikle sig, mikrochips bliver fortsat mindre, men antallet af fabrikker, der er udstyret til de nyeste produktionsmetoder, vokser ikke med samme hastighed.
  • Da pandemien brød ud, steg efterspørgslen på forbrugerelektronik drastisk, hvilket var den sidste dråbe.

Harvard Business Review udvider listen af faktorer med geopolitiske begivenheder:

  • Da Trump-administrationen strammede reglerne for salget af halvledere til kinesiske virksomheder, svarede de samme virksomheder igen med at fylde deres lagre med mikrochips, mens amerikanske virksomheder blev afskåret fra chips produceret af Kinas Semiconductor Manufacturing International Corporation.
  • I juli og oktober 2020 måtte to avancerede japanske fabrikker lukke produktionen på grund brand. En af de to fabrikker er stadig ude af drift.

Kort sagt har forsyningskæden ikke været robust nok til at mindske risiciene og til at følge med den voksende efterspørgsel. Dette har fået USA og EU til at konkludere, at det er nødvendigt at bygge fabrikker lokalt. En sådan indsats vil dog ikke resultere i en øget kapacitet før om 3-5 år eller senere, fordi det er en meget kompleks og omkostningstung process.

Udvikling af nye produkter i EKTOS

I øjeblikket oplever vi, at aktive komponenter påvirkes i højere grad and andre typer, men det må forventes at den globale komponentmangel også kommer til at påvirke andre komponentgrupper.

Alexander Liubimov, direktør i EKTOS’ udviklingsafdeling, fortæller om de muligheder hans team har for at mitigere situationen: ”Først og fremmest er det vigtigt at kommunikere til vores kunder, at en øget ”lead-time” på komponenter samt prisjusteringer kan forventes.” Alexander tilføjer: ”I de tilfælde, hvor det er muligt, designer vi printet, så komponenter kan udskiftes. Det betyder, at både hardware- og softwaredesign vil være mindre afhængige af processorspecifikke funktioner, så komponenter kan udskiftes uden at skulle redesigne layoutet på hele printkortet.” Alexander tilføjer: “En anden mulighed er at implementere SoC-løsninger, der er mere tilgængelige, som for eksempel ESP32. Det kan være en god løsning, også selvom alle funktionerne ikke bliver udnyttet i produktet, som f.eks. trådløs kommunikation“

LÆS også: Flere standarder på metodelisten hos DANAK – større fleksibilitet hos EKTOS TRS
EKTOS A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *