Armatec leverer produkter til vandværkernes Storebæltsbro

Et stort generationsskifte af hovedstadsområdets vandværker giver blødere vand til kunderne. Den nye vand-infrastrukturs rekordhøje krav til afsmitning og holdbarhed kræver ekstraordinært udstyr.

HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, går forrest, når det gælder krav til produkter, til det man internt i selskabet kalder ”Vandværkernes Storebæltsbro”, den igangværende rullende udskiftning af regionens vandværker der forsyner 1 mio. forbrugere med dagligt drikkevand. Syv nybyggede vandværker til en samlet pris på mellem 4,5 og 5 mia. kr. skal stå klar i 2030. De afløser en række gamle værker, hvoraf det yngste er fra 1964 og det ældste fra 1908.

Værkerne udstyres samtidig med blødgøringsanlæg, der reducerer vandets hårdhed. Det blødere vand reducerer tilkalkning af vandrør og husholdningsmaskiner, sænker forbruget af sæbe og vaskemiddel med en tredjedel og sparer kemikalier til afkalkning.

Skærpede krav

Når HOFOR går forrest handler det også om skærpede krav om certificering af de produkter, der anvendes i de nye værker. Det gælder både for det udstyr der benyttes i ”vandbanen”, dvs. de installationer, der er i direkte berøring med drikkevandet, og værkernes øvrige installationer.

Desuden foregår vandbehandlingen i helt lukkede kredsløb, uden den traditionelle åbne iltnings- og filtreringsproces, der kendes fra ældre, konventionelle vandværker. I dag designes de nye vandværker, som topmoderne fabriksanlæg, hvor ”renheds-standarderne” bl.a. hentes fra fødevarebranchens ISO 22000.

Materialeudvalget bestemmer
»Vi laver en risikovurdering af alle de komponenter vi skal bruge,« forklarer Allan Tang, projektkoordinator og medlem af HOFORs Materialeudvalg, der har ansvar for at screene leverandører og produkter til de nye anlæg.

»Vi arbejder så vidt muligt med drikkevandsgodkendte produkter. F.eks. stiller vi høje krav med hensyn til afsmitning fra det plast eller gummi der sidder i ventiler og andet udstyr. Derfor kræver vi, at vores leverandører udfører migrationstest, der dokumenterer, at udstyret lever op til kravene. De certifikater vi accepterer, er det tyske DVGW, det hollandske KIWA watermark og det amerikanske NSF61«.

Kvalitet, holdbarhed og certificerede produkter
»Armatec har i 60 år leveret ventiler og aktuatorer til danske vandværker og vi samarbejder med en række europæiske leverandører af kvalitetskomponenter, der er testet og godkendt i forhold til de skrappeste krav i branchen,« forklarer produktchef i Armatec Johnny Heidler.

»Samtidig kræves produkter af meget høj kvalitet og holdbarhed, da de nye vandværker kører næsten fuldautomatisk og med et minimum af driftspersonale. Til de nye vandværker i Søndersø og Thorsbro leverer vi bl.a. butterflyventiler fra hollandske Wouter Witzel med vulkaniseret liner direkte på ventilhuset, hvilket eliminerer skjult korrosion og giver højere levetid. Den specielt udviklede sinus profil på klappen reducerer både slid og drejningsmoment og sikrer meget lang levetid. For reguleringsapplikationer er både Somas kuglesegment- og Wouter Witzel ventilerne påmonteret elektriske aktuatorer fra Bernard, der ekstraordinært leveres med fødevaregodkendt fedt«.

»For on/off applikationer leveres Kinetrol pneumatiske aktuatorer, en robust og driftssikker aktuator, der med sin enkle vingekonstruktion og to identiske hus-dele giver minimalt slid. Sammen med HOFOR har vi udviklet en pneumatisk enhed, der sikrer, at hver aktuator lokalt kan afspærres«.

Gradvist blødere
Ifølge Peter Kleis, der er HOFORs projektleder for værket ved Thorsbro, vil regionens drikkevand gradvist blive blødere, i takt med at de nye værker og deres blødgøringsanlæg sættes i drift.

»Det store generationsskifte i vores vandværker er en udfordring, ikke mindst fordi vi skal opretholde fuld produktion imens. Desuden har vi sat barren højt med hensyn til krav til afsmitning. Vi begyndte med at se på plastledningerne i vores anlæg og gik derfra videre til ventiler og andet udstyr. Vores Materialeudvalg gør et stort arbejde for at sikre, at alt udstyret er testet og godkendt«.

Hollandsk inspiration

De nye vandværkers blødgøringsanlæg er udformet efter inspiration fra Holland ved det, der bliver kaldt ’pelletmetoden’. Det vand hovedstadsområdets kunder får i dag er 20-30 ˚dH og målet er at komme ned på 10-12˚dH. HOFOR har allerede indført denne type blødgøring i Brøndby Kommune, og her oplever kunderne, at det lavere indhold af kalk betyder, at de bruger mindre sæbe og har mindre besvær med at afkalke maskiner og brusenicher.

Armatec er også helt fremme som værdiskabende samarbejdspartner på industrielle anlæg og leverer enkeltkomponenter og løsninger til en lang række applikationer inden for vandforsyning, rensningsanlæg, kraft-varmesektoren og procesanlæg.

Læs mere om Armatec her >>

LÆS også: Armatec – Din garanti for høj kvalitet
Armatec A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger