MARTEC – Mange kvinder til søs på Skoleskibet DANMARKs 3. togt i 2021

På mandag den 20. september afgår Skoleskibet DANMARK for tredje gang i år fra hjemhavnen i Frederikshavn. Om bord på skibet er der denne gang en ligelig fordeling af piger og drenge blandt de 80 skoleskibselever.

På MARTEC har skoleskibseleverne i flere uger forberedt sig på det 11 uger lange togt, som denne gang går via Dublin, Gran Canaria og Azorerne, inden kursen igen lægges mod hjemhavnen. Det ekstraordinære togt var planlagt til at sejle langs USA’s kyster i 2020, hvor det blev aflyst på grund af COVID-19.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen udtaler:
”Jeg ønsker alle ombord på Skoleskibet Danmark en rigtig god tur. Eleverne kommer til at lære en masse og får nogle fantastiske oplevelser som del af et helt særligt fællesskab på skibet. Det er skønt, at der nu er så godt greb om coronapandemien, at eleverne igen kan komme i land i de forskellige havne. Og så er det rigtig positivt, at halvdelen af eleverne er kvinder. På mange uddannelser trænger vi til en bedre kønsbalance, og der er brug for flere kvinder i de maritime fag.”

Læs også: MARTEC – Skoleskibet DANMARK gør vaccinestop i Esbjerg

I fem uger har eleverne boet på MARTECs skolehjem, mens de har taget alle de nødvendige kurser for at blive klar til togtet. Det drejer sig blandt andet om kurser i hygiejne, sikkerhed, førstehjælp og værkstedsskole. Mandag den 13. september påmønstrede eleverne skoleskibet, hvor de inden afgang skal lære skibet at kende og vænne sig til livet om bord. På MARTEC har de boet på firemandsværelser, men på skibet skal de sove i hængekøje på banjen sammen med 39 andre.

Ligelig fordeling mellem piger og drenge
Alle 80 skoleskibselever bliver nøje udvalgt efter individuelle interviews, og i år er valget faldet på 40 piger og 40 drenge som de bedst kvalificerede.

”I sektoren har vi flere år arbejdet på at få flere kvinder til søs. Der er brug for alle talenter, og her udgør kvinder halvdelen af talentmassen. Vi ser heldigvis, at flere kvinder er ved at få øje på mulighederne i Det Blå Danmark – både ift. at kunne arbejde med finde løsninger, der bidrager til den grønne omstilling, og til at kunne få en karriere med et utal af muligheder herhjemme og i udlandet”, udtaler Pia Ankerstjerne, direktør på MARTEC.

Første togt uden ”corona-sejlads”
Togterne i 2020 og 2021 har været gennemført, uden at elever og besætning har kunnet komme i land på destinationerne. På dette togt forventer kaptajnen at kunne besøge fremmede havne med frihed til at komme i land, da stort set alle om bord er færdigvaccinerede.

Kaptajnen på dette togt er Karl Zilmer, som sammen med en besætning på 14 skal sikre skibets drift og undervisning om bord.

”Det er en flok topmotiverede og engagerede elever, der er om bord på skoleskibet, og vi er i gang med at øve tovender, entre riggen og andre nødvendige færdigheder, der skal være på plads inden afgang fra Frederikshavn. Som på tidligere togter er elever og besætning spændte og alle glæder sig til at komme afsted. På havet falder der ro over skibet og hverdagen med teori og praktik kan for alvor begynde.”, fortæller kaptajn Karl Zilmer.

Når eleverne i december går i land, dimitterer de som Ubefaren skibsassistent og kan påbegynde deres maritime karriere.

På MARTEC er man allerede i gang med at planlægge optagelsessamtaler til det kommende uddannelsesforløb i foråret 2022. Er man interesseret i en maritim karriere, kan man allerede nu søge ind her via MARTECs hjemmeside: www.martec.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger