Seks mobile MiR200-robotter forbedrer den logistikken på ungarsk elektronikfabrik

TE Connectivity producerer komponenter til blandt andet Volkswagen eller Mercedes. Fabrikken i den ungarske by Esztergomr er en del af et globalt netværk på 140 underleverandører til bilindustrien. Fabrikkens interne materialehåndteringssystem, der producerer et tocifret millionantal færdige produkter om dagen, understøttes nu af en flåde på seks MiR200 autonome mobile robotter (AMR’er) leveret af Mobile Industrial Robots. Robotterne har gjort de logistiske processer hurtigere og medført en øget produktivitet, hvor hele robotflåden på fabrikken håndteres effektivt med MiR Fleet-softwaren.

Mangel på arbejdskraft, især lagerarbejdere, og problemer med et forældet materiale- håndteringssystem gjorde det nødvendigt at finde nye måder løse logistikopgaverne på i  virksomheden TE Connnecivitys fabrik i Ungarn.

Fabrikken,der producerer elektriske stik, konnektorer, kabinetter og andre komponenter til bilproduktion, besluttede at indrette sin produktion efter principperne i industri 4.0, hvor den digitale verden og den fysiske produktion smelter sammen og automationsgraden øges. Det første skridt henimod realiseringen af koncernens industri 4.0 strategi, blev at automatisere den interne logistik med seks autonome mobile robotter fra MiR.

Det var vigtigt for at TE Connectivity at få en fleksibel løsning til materialehåndtering, som kunne fungere på fabrikkens smalle gange og passager og som let kunne ændres i takt med, at transportopgaverne ændrede sig. Løsningen skulle samtidig fungere i et miljø med masser af trafik af råmaterialer, færdige produkter samt de mange medarbejdere, der færdes på fabrikken.

Robotflåde til to slags opgaver

”Valget stod mellem førerløse trucks, også kaldet AGV’er, og AMR,” fortæller Gábor Miszler, optimeringsanalytiker hos TE Connectivity og uddyber: 

”Da vi begyndte at lede efter en løsning, var AGV-markedet i fremgang, og AMR-systemer var stadig ukendte. AGV’er kræver en generelt en mere fast infrastruktur såsom magnetbånd på gulvet eller kabler under overfladen, og derfor er de ikke det bedste valg i et dynamisk miljø. Den autonome drift gør AMR’er langt mere fleksible, hvilket er afgørende for moderne produktionsmiljøer. Da vi først havde opdaget MiR, var det næste trin at finde en lokal forhandler. VFP Systems Ltd. viste sig at være en meget pålidelig partner gennem hele processen. I starten af projektet hjalp de os med at definere vores endnu ret vage idéer og finde den ideelle robotløsning.” 

TE Connectivitys fabrik i Esztergom købte en flåde af seks MiR200-robotter til primært at udføre to opgaver. Fem af MiR-robotterne transporterer råvarer, komponenter og færdige produkter mellem lageret og de enkelte produktionsafdelinger. TE Connectivity bruger tilbehør til MiR-roboterne fra ROEQ, såsom Cart 300E-vogne og docking-stationer, der fungerer gnidningsløst sammen med MiR-robotterne.

Den sjette MiR200-robot arbejder i en fuldautomatisk applikation med et særligt skræddersyet modul påmonteret. Der er tale om en automatisk pakkestation ved siden af en sprøjtestøbemaskine. Pakkestationen tæller antallet af færdigproducerede produkter og kalder automatisk på MiR-robotten, når beholderen er fyldt. Som led i opgaven henter MiR200 en tom beholder, udskifter den med den fyldte beholder, som den transporterer til lageret. Når en medarbejder har sat robotten op og i gang direkte via MiR Fleet-softwaren, er der ikke brug for nogen menneskelig indblanding på noget tidspunkt. Denne proces er en prototype på et fuldautomatiseret lagersystem, der nu afprøves i en produktion i drift.

Udforskning af nye features

Den primære fordel ved AMR er deres ekstreme fleksibilitet, idet de kan udstyres med forskellige topmoduler, afhængigt af den ønskede opgave. TE Connectivity bruger topmoduler med skabe, reoler og transportbånd, men har også eksperimenteret med trækkroge. Løbende test vil identificere yderligere anvendelsesmuligheder med AMR’er. 

“Projektet startede oprindeligt som en simpel investering i intern logistik, men med tiden er det blevet et bredere pilotprogram”, siger Gábor Schvamberger, logistikanalytiker hos TE Connectivity. ”Vores mål er at finde den mest effektive teknologiske løsning, der også kan implementeres andre steder i vores globale koncern. I den forbindelse arbejder vi tæt sammen med MiR og den ungarske forhandler om at teste nye robotløsninger, som stadig er under udvikling. For eksempel tester vi et system, der anvender software baseret på kunstig intelligens og webkameraer til at hjælpe med navigationen af robotter i en produktion. Vi anvender adskillige typer af robotter på samme tid, og med AI-teknologi er MiR-robotterne i stand til at registrere, hvis en anden robot, der ikke er en AMR, befinder sig i området, så kollisioner undgås.”

En anden vigtig fordel ved AMR’er er, at MiR-robotterne ikke krævede nogen ændringer i indretningen af af produktionsområdet, efter at læsse-/aflæsningsområderne og ladestationerne til robotterne var installeret.

Medarbejderne hurtigt i gang

Lagerarbejderne, der anvender MiR200’erne hver dag, har modtaget grundlæggende instruktion i at planlægge transporten og betjene robotterne. I øjeblikket er to medarbejdere fra hvert skift blevet uddannet, og der er planer om at indføre en mere avanceret programmeringsoplæring, herunder om kortlægning og opgavetildeling.

”Ærlig kommunikation og vedholdenhed har hjulpet medarbejderne til at acceptere at arbejde ved siden af robotterne. Da de begyndte at bruge robotterne, indså de hvilken værdi, teknologien tilfører fabrikken,” siger Gábor Miszler. 

Effektiv styring med MiR Fleet

MiR Fleet-softwaren gør det lettere at styre robotflåden og uddanne personalet. Når den grundlæggende opsætning og programmeringsopgaverne er på plads, kan medarbejderne let lære, hvordan AMR’erne bruges dagligt via et brugervenligt interface. Softwaren styrer og prioritererog koordinerer robotternes missioner i et givent område, og overvåger samtidig opladningsniveauerne.

Globalt samarbejde

Esztergom er ikke den eneste TE Connectivity-fabrik, der anvender MiR-robotter. Via et globalt samarbejde overvåger og evaluerer et lokalt team de automatiseringsprojekter, der gennemføres på de forskellige lokationer, inklusive den ungarske fabrik.

“Den største fordel ved MiR-robotterne er, at de er i stand til at navigere uden særlige markeringer på gulvet eller installation af styringshardware. Det gør dem lette at tilpasse til de dynamiske miljøer på vores mere end 100 lokationer,” siger Roberto Lu, VP technology hos TE Connectivity. ”Esztergom er en af de vigtigste lokationer i AMR-programmet. Personalet her har gjort et fremragende stykke arbejde.”

Investering i fremtiden

Partnerskabet mellem TE Connectivity og MiR omfatter flere robotprojekter, der har til formål at fuldautomatisere de interne materialehåndteringsprocesser. Robotterne arbejder ubesværet, er lette at programmere og sparer medarbejderne for trættende opgaver. Resultatet er, at de interne logistikprocesser er blevet betydeligt hurtigere. “Det er ingen hemmelighed, at med MiR-robotterne har vi investeret i fremtiden og truffet en særdeles god beslutning,” tilføjer Miszler. ”Det, vi har opnået, motiverer os bestemt til at gå videre med automatisering. Vores nye produktionshal, der er under opførelse i øjeblikket, er designet med en indretning, der allerede er optimal i forhold til robotter. Vi ønsker at udbygge den automatiske sprøjtestøbeteknologi og automatisere materialehåndteringen og oplagringen yderligere ved at bruge robotterne til stadig flere opgaver.”

Find Leverandører af Robotter her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger