Det tekniske hjørne – Hvad er isotermisk luftbefugtning?

Artiklen er leveret af Condair

Begrebet ”isotermisk luftbefugtning” er blevet etableret som en beskrivelse af en dampbefugtningsproces, hvori temperaturen overvejende forbliver på et ensartet niveau. Afhængigt af systemet kan en luftbefugtningsproces med anvendelse af damp kontrolleres meget nøje. En sådan proces er samtidig yderst hygiejnisk, da den anvender et medie med en temperatur, som overstiger 100°C. En dampbefugter kan enten være gas- eller elektrisk drevet.

Sådan fungerer en dampbefugter

I modsætning til evaporative luftbefugtere genererer en dampbefugter damp forud for forblandingsprocessen.

Dampen, som opstår i denne proces, kan derefter ledes over i indendørsluft via en ventilationsenhed eller tilføres luften i et ventilationssystem under luftkonditioneringen. Dampen kommer enten fra en central dampgenerator eller bliver produceret decentralt til luftkonditionering ved befugtningspunktet.

Forskellige typer af dampbefugtere

Enheder, som udfører befugtning ved hjælp af trykdamp fra et centralt beliggende produktionspunkt, betegnes også som trykdampbefugtere. Dampbefugtere af denne type bruges i kombination med HVAC-systemer (ventilations- og klimaanlæg). Denne befugter består af et filter, en roterende glideventil, en trykmåler samt et kondensat-afløb. Elektriske dampbefugtere er ofte et passende valg, når der er behov for frembringelse af damp direkte ved forbrugspunktet.

Elektrisk drevet dampbefugtning sker i henhold til enten et elektrodeprincip eller et modstandsprincip. Ved anvendelse af befugtere med elektrodeopvarming nedsænkes de net-formede metalliske elektroder i enhedens vandbeholder, hvorved der gøres brug af vandets ledeevne. Strømmen i disse befugtere løber direkte over i vandmediet og fordamper det. I befugtning efter dette princip kontrolleres den frembragte mængde damp via vandniveauet i dampcylinderen. I befugtning ved hjælp af resistive dampbefugtere opvarmes vandet i henhold til princippet om immersionsopvarmning.

Isotermisk luftbefugtning

Ved anvendelse af isotermisk luftbefugtning skal vandet først opvarmes, så dets temperatur når 100 °C. Under denne proces opnår vandet et varmeindhold på h = 419 kJ/kg og et tryk på 1.0133 bar. En faseændring sker på dette tidspunkt, og det kogende vand med en temperatur på 100 °C omdannes til damp ved 100 °C. Det er nødvendigt at tilføre en energimængde på 2.258 kJ til hvert kilo vand i forbindelse med denne proces. Den fornødne energi for omdannelsen til damp betegnes som den specifikke fordampningsvarme. Eftersom denne energi er latent, kan den ikke måles med et termometer.

Definition af mættet damp og umættet damp

Damp anses som værende ”mættet”, så længe det er i kontakt med vand. Med andre ord er det ude af stand til at absorbere yderligere væske og betegnes derfor som ”mættet damp”.

Umættet damp produceres, når temperaturen på den leverede varme forbliver den samme, selvom mængden af damp forøges. Kondensat er en af nøglekarakteristikaene for denne proces. Når damp nedkøles, tilbagetrækkes den indeholdte fordampningsvarme, mens en faseændring sker, og der produceres kondensat.

Se Leverandører af udstyr til Befugtning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger