R&D Test Systems udvikler leje-testbænk til Rolls-Royces UltraFan® jetmotor

R&D Test Systems’ højtydende testbænk af lejer, der er en vigtig komponent i den nye Power Gearbox, er blevet installeret på Rolls-Royce-anlægget i Tyskland. Denne gearkasse er en vigtig innovation i Rolls-Royces nye jetmotor UltraFan®, hvor den hjælper med at levere nye niveauer af
effektivitet og miljømæssig bæredygtighed.

Den danske virksomhed R&D Test Systems har udviklet en specialdesignet testbænk til lejer – en kritisk komponent for funktionen af den nye Power Gearbox i UltraFan®, som er Rolls-Royces demonstratorprogram for jetmotorer. UltraFan® er et centralt element i Rolls-Royces strategi for bæredygtighed, da den giver en forbedring af brændstofeffektiviteten på 25 % sammenlignet med den første generation af Trent-motorer. Den er også i stand til at køre på 100 % bæredygtigt flybrændstof.
En af de afgørende nyskabelser ved UltraFan®-designet er introduktionen af den højtydende PowerGearbox, som er placeret mellem ventilatoren og kompressoren. De lejer, der afprøves på testbænken fra R&D Test Systems, er en central komponent i den nye UltraFan® Power Gearbox, som er klassificeret til 50 MW – svarende til 500 familiebiler. Testbænken, som for nylig blev leveret til motorfabrikantens anlæg i Dahlewitz, Tyskland, kan simulere ekstreme driftsforhold og miljøpåvirkninger og understøtter hurtig montering af de komponenter, som skal testes, samt måling af adskillige datapunkter med høj præcision, mens den samtidig er hurtig at samle takket være det kompakte, fleksible og modulære design. Den yderst præcise testbænk muliggør måling af 350 forskellige datapunkter, hvoraf størstedelen måles via sensorer, som registrerer et bestemt aspekt ved lejerne med højst mulig detaljegrad. I tillæg til sine nærheds-, belastnings-, hældnings- og temperatursensorer indeholder testbænken også et specialdesignet hydrauliksystem til påførelse af præcise belastninger.
“R&D’s tværfaglige team af maskinteknikere og softwareudviklere er stolt over at kunne understøtte Rolls-Royces tests af en vigtig komponent i den helt nye Power Gearbox, som er en del af UltraFan®,” udtaler Asger Krogstrup, Project Manager hos R&D Test Systems.

“Det har været et spændende og udfordrende projekt, som har ladet os teste grænserne for, hvad der er teknisk muligt,” siger Krogstrup. “Vi har fra start til slut haft et tæt samarbejde med Rolls-Royce for at sikre den bedst mulige integration af testbænken i virksomhedens udviklingsarbejde i Tyskland,” tilføjer han.
Testbænken, som er R&D Test Systems’ nyeste projekt designet til luftfart-sektoren, er udviklet til at være hurtig og nem at samle, mens den samtidig er optimeret til hurtige omskiftningstider under testkampagner (nogle gange helt ned til én til to dage) og understøtter fejlsikker installation af nye
komponenter til afprøvning. “Det er fantastisk at se testbænken fra R&D Test Systems i funktion på vores anlæg i Dahlewitz,” kommenterede Holger Klinger, Sub-System Executive hos Rolls-Royce. “Vi har arbejdet på dette fællesprojekt i mere end to år for at udvikle dette testmiljø af lejer, som skal anvendes i den nye Power Gearbox til UltraFan®.”
Testbænken til test af lejer vil skulle håndtere omdrejningshastigheder på mere end 5.000 omdr./min. og momentniveauer, som overstiger 1.500 Nm. Det tværfaglige team hos R&D Test Systems har også udviklet specialdesignede smøreenheder, som muliggør brug af kontaminanter til
miljøtestning, og et system til teststyring, der indeholder funktioner til overvågning af hændelser og automatisk fejlhåndtering for at reducere behovet for operatørinvolvering og øge hastigheden samt præcisionen af afprøvningen.
Den nye testbænk til afprøvning af lejer vil gøre det muligt for Rolls-Royce at teste ydeevnen af denne vigtige komponent under både normale og ekstreme driftsforhold. Samtidig gør den det muligt at indsamle en omfattende mængde højpræcisionsdata til efterfølgende analyse og dokumentation.
Dette vil muliggøre en hurtigere og mere iterativ udviklingsproces samt løbende afprøvning på flere forskellige trin i designfasen, hvilket gør testbænken til et vigtigt element i udviklingen af disse lejer.

Se leverandører af testbænke her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger