GEMINA TERMIX – Intelligent fjernvarmeunit i Aarhus’ nye sneglehuse

Nytænkende boligkvarter med energirigtig fjernvarme

93 nye boliger i nytænkende arkitektur får optimal varmekomfort

Det er arkitektfirmaet BIG med Bjarke Ingels i spidsen, der har slået de visionære streger til Sneglehusene. Projektet omfatter 93 spændende ejerlejligheder fra 50–150 m2 i kvarteret “NYE” i det nordlige Aarhus. Projektet er døbt Sneglehusene, fordi det er opført i en spiralform, der varierer i højden fra 1 til 4 etager.

HVAD VAR OPGAVEN?

Intelligent rumopvarmning med høj brugerkomfort

Med aarhusianske CJ Group A/S som totalentreprenør og Kjellerup VVS A/S som partner på VVS-entreprisen blev Gemina Termix tidligt inviteret med i projektet. For at kunne imødekomme det lokale varmeværks krav til bl.a. flowdelen i den tilsluttede fjernvarmeløsning var det nemlig nødvendigt at tilpasse specifikationerne på de 93 Termix VMTD opbl. fjernvarmeunits, man planlagde at installere i Sneglehusene. ”Det krævede nogle møder med varmeværket og en række tilpasninger for at skabe den unit, der lever op til alle krav og specifikationer,” fortæller Ryan Juhler Hansen, distriktschef for Midt- og Sydjylland hos Gemina Termix.

Med direkte fjernvarmeforsyning og gulvvarme i alle 93 boliger valgte CJ Group sammen med bygherren at satse på den intelligente Icon-varmestyring.

Om det valg fortæller projektleder Tony Jensen fra Kjellerup VVS: ”Icon er på flere måder en nytænkende løsning, og det er efter min mening det helt rigtige valg til et moderne byggeri som Sneglehusene.”

Behovsstyret fremløbstemperatur

Det ”intelligente” i Icon-gulvvarmestyringen ligger først og fremmest i, at fremløbstemperaturen hele tiden reguleres efter det rum, der aktuelt har det største varmebehov. Der er således ikke behov for en udetemperaturføler, ligesom den traditionelle indstilling af varmekurvehældning og -forskydning overflødiggøres.

Løsningen giver mærkbare energibesparelser og vel at mærke uden på nogen måde at gå på kompromis med komforten. Hertil kommer, at behovsstyret fremløbstemperatur i varmenormen DS469 sidestilles med vejrkompensering. Icon-løsningen lever derfor fuldt og helt op til alle krav i bygningsreglementet.

Tony Jensen fremhæver, at Termix-unitten allerede i monteringsfasen giver mærkbare fordele for VVS-firmaet. ”Vi sparer både montering af udeføler og indstilling af en elektronisk styreboks til hver unit, og det kan da helt klart ses på det samlede antal mandetimer på et projekt af den størrelse,” siger han.

”Gulvvarmen passer sig selv og giver maksimal komfort, fordi den skruer op og ned for vandmængden på en intelligent måde, der skaber en mere konstant oplevelse af at have den rigtige temperatur i hele boligen,” siger Tony Jensen, der har valgt den selv samme løsning til sit eget nybyggede hus. ”Jeg er ikke i tvivl om, at den type varmestyring vil blive den mest udbredte i fremtidens boligbyggerier med direkte fjernvarme,” siger han.

HVORFOR GEMINA TERMIX

Værdifuld sparring og hurtig reaktion

Det østjyske sneglehusprojekt er langt fra det første, hvor Kjellerup VVS arbejder tæt sammen med Gemina Termix. Og ifølge projektleder Tony Jensen bliver det heller ikke det sidste.

”Helt generelt laver de bare nogle gode produkter,” siger han og tilføjer: ”Samtidig kan jeg godt lide den fleksibilitet og vilje til at yde en god service, der altid præger vores samarbejde. De har næsten altid et svar på hånden, når jeg ringer med en eller anden udfordring – og har de ikke, så vender de meget hurtigt tilbage.”

Tony Jensen lægger desuden vægt på, at Gemina Termix med hans ord er særdeles løsningsorienterede. ”De er ret gode til det der med at tænke ud af boksen og finde nye løsninger på små og store udfordringer. For mig er det sådan noget, der kendetegner en god samarbejdspartner,” lyder den afsluttende salut fra Tony Jensen.

FAKTA OM SNEGLEHUSENE

Beliggenhed: Rødbedevej, Aarhus N
Etager: 1-4 etager
Areal: 9.500 m2
Byggeår: 2019-21

LÆS også: Termix fjernvarmeunits – God er blevet endnu bedre
GEMINA TERMIX A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger