Østjysk vognmand har hang til Liebherr-kraner

Femte generation i vognmandsfirmaet Bent Mortensen A/S har igen sikret sig første danske eksemplar af en Liebherr-kran

”Det første er ikke altid det bedste” fortæller en kendt tv-reklame for et firma, der giver mulighed for at sammenligne forskellige lånetilbud. Vognmand Jesper Mortensen i Tilst ved Aarhus er lodret uenig. Han er så småt ved at gøre det til en vane at skulle have den første. I hvert fald, når det drejer sig om store mobilkraner.

Jesper Mortensen med 41 år på den personlige timetæller er femte generation ved roret i vognmandsfirmaet Bent Mortensen A/S, som har navn efter hans bedstefar. Forleden leverede den danske Liebherr-importør Johs. Møllers Maskiner A/S en funklende ny Liebherr MK 88-4.1 mobil byggekran i Tilst. Den første af sin art i Danmark. For halvandet år siden købte Jesper Mortensen en ny Liebherr LTM 110-5.2 mobilkran. Den første af typen i Danmark. Også tidligere har der stået Liebherr på kranlisten hos Aarhus-firmaet.

”Jeg kan bare godt lide Liebherr, og jeg har også masser af Liebherr-kraner hjemme i privaten. De er så lidt mindre. Det er både Liebherr i Lego og Liebherr i metal-modeller”, fortæller Jesper Mortensen.

Kun den halve plads

Den nye MK 88-4.1 byggekran i virkelig størrelse har en kroghøjde på op til 30 meter og rækker 45 meter ud. Den løfter op til otte tons, og ude på den maksimale radius på 45 meter kan kranen løfte op til to tons. Jesper Mortensen har mulighed for at ændre vinklen på jibben til 15,30 eller 45 grader. Dermed kan arbejdshøjden komme op på 60 meter. På trods af de store mål, er kranen særdeles kompakt både i transport, og når den er i aktion med at flytte byggematerialer op i højden.

”Vi arbejdet meget inde i bymidten i Aarhus, hvor de fleste huse, vi skal række ind over, er mellem 20 og 25 meter. Der passer MK 88-4.1 perfekt. Den har kun brug for den halve plads og kan klare rigtig mange ting, hvor man ikke behøver en mobilkran. Samtidig er den lynhurtig både at pakke ud og pakke sammen. Liebherr fortæller selv, at kranen kan pakkes sammen på 10 minutter og 50 sekunder. Jeg har gjort det på lidt under et kvarter. Det var anden gang, jeg pakkede den sammen, så når jeg får lidt mere øvelse, nærmer jeg mig nok Liebherr-tiden”, vurderer Jesper Mortensen.

Grej og mod

”Vi tager os af alt, hvad der kan løftes med en kran. Og jo mere udfordring, der er i en opgave, jo sjovere er det. Vi har både grej og mod til at klare det hele”, siger Tilst-vognmanden.

Det er Jesper Mortensen selv, der manøvrerer den nye byggekran, som inklusive alt vejer 48 tons. Liebherr står også selv for køretøjets 450 hk store sekscylindrede dieselmotor. På landevejen præsterer det fireakslede køretøj en hastighed på op til 80 km/t.

Vognmandsfirmaet Bent Mortensen A/S blev grundlagt af Bent Mortensens bedstefar, Niels Johannes Mortensen, i 1929. Dengang handlede det om transport og flytning af gods for kunderne, og det foregik med hestevogn. Efter faderens død i 1956 overtog Bent Mortensen firmaet, som så fik navn efter ham. 

Fjerde generation kom med i virksomheden i 1978 i skikkelse af Bent Mortensens søn – og Jesper Mortensens far – Per, som blev medejer. I år 2000 kom Jesper Mortensen så til som femte generation, og 1. januar 2011 blev han medejer. I dag er det således Jesper Mortensen, der sammen med sin far, Per, driver vognmandsfirmaet med de store kran-kompetencer.

Klar til åbent hus

Lige som Jesper Mortensen er ved at skabe en tradition for at være den første i Danmark til at få en ny Liebherr-kranmodel, har firmaet også tradition for at invitere indenfor, når der er en god lejlighed. ”Vi holder åbent hus på vores adresse Blomstervej 64 i Tilst fredag den 19. august fra klokken 12 til 17. Her viser vi så vores nyeste grej frem. Det bliver så i denne omgang den nye byggekran Liebherr MK 88-4.1, vores mobilkran Liebherr LTM 110-5.2, samt en ny Scania-lastbil med en Højbjerg-kran. Sædvanligvis er der mange, der er interesserede i at se køretøjerne, få en snak og et par pølser og en øl eller Cocio. Da vi holdt 90-års jubilæum i 2019, var det med omkring 500 gæster til åbent hus-arrangementet”, fortæller vognmand Jesper Mortensen.

LÆS også: Storentreprenør skifter ud – men ikke maskinmærket
Stemas Maskinsalg A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.