Avidenz – Cobots kræver CE-mærkning

Flere og flere industrivirksomheder benytter sig af de såkaldte Cobots. Det er de små robotter, der kan arbejde side om side med mennesker. Gevinsterne er mange, men det er væsentligt at være opmærksom på sikkerheden og sørge for, at enhver arbejdsstation med Cobots bliver korrekt CE-mærket.

Gevinsterne ved at implementere Cobots er som regel hurtig implementering, pladsbesparelse i produktionen, øget produktivitet og at være fri for store, dyre sikkerhedsafskærmninger. En undersøgelse, som Teknologisk Institut har foretaget, viser desuden, at de samarbejdende robotter også har en positiv afsmitning på arbejdsglæden ude i produktionsvirksomhederne. Dermed bliver de også et parameter i forhold til at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Installation af Cobots kræver CE-mærkning

Da robotterne er forholdsvis nemme at implementere, er der flere virksomheder, der selv installerer og integrerer dem i produktionen. Men det er vigtigt at vide, at det stiller krav om CE-mærkning, når selv de mindste robotter får værktøj på eller integreres på produktionslinjerne. For selvom de enkelte Cobots er CE-mærkede og som udgangspunkt er sikre at arbejde ved siden af, så kan det sikkerhedsbillede hurtigt ændre sig, hvis robotten for eksempel udstyres med et værktøj eller sættes til at flytte skarpe emner rundt i hovedhøjde. Derfor skal enhver løsning og installation af en Cobot på en produktionslinje CE-mærkes.

Ifølge Maskindirektivet er det robotintegrators ansvar at sikkerheden omkring robotterne er i orden.

Tænk sikkerhed fra starten

Teknologisk Institut vurderer, at det ofte er i overgangen fra test og forsøg med robotten til egentlig produktion, at sikkerhedsbristen opstår.

Det er vigtigt at være opmærksom på at tænke sikkerheden ind helt fra starten og foretage den første risikovurdering, så snart I kender robottens første bevægelse, uanset om der er tale om en Cobot eller en selvkørende transportrobot. 

LÆS også: Avidenz – Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse
Avidenz A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.