Kæmpegriber forhindrer kaos-mikado

”Anlægget fra RoboTool har ført til en betydelig forbedring af produktionsprocessen og et bedre og mere effektivt arbejdsmiljø. Økonomisk giver det helt sikkert gevinst: at vi sparer på timerne,” fortæller maskin- og projektansvarlig Martin Bärtel fra Fog & Venø.

RoboToolForestil dig et transportbånd, der kører paller med store bundter af 3,6 meter lange, men smalle og ultratynde trælister rundt om et hjørne. Det kunne nemt ende som et kaotisk spil kæmpemikado. Men takket være en specialudviklet gigantgriber fra RoboTool er der styr på alle lister i Fog & Venøs produktion af elegante akustikpaneler til hele verden.

Fog & Venø A/S, en af verdens største producenter af lamelbaserede akustikpaneler, har taget et nyt, stort skridt mod automatisering af sin produktionsproces. En specialbygget robotcelle fra RoboTool øger virksomhedens effektivitet og sparer samtidig de ansatte for det monotone arbejde med at håndtere lange bundter af livlige lister manuelt.

”Anlægget fra RoboTool har ført til en betydelig forbedring af produktionsprocessen og et bedre og mere effektivt arbejdsmiljø. Økonomisk giver det helt sikkert gevinst: at vi sparer på timerne,” fortæller maskin- og projektansvarlig Martin Bärtel fra Fog & Venø.

2,5 meter bred griber og levende lister

Robotcellen, som RoboTool har udviklet, er 20 x 12 meter og fylder godt i hallen. Den 2,5 meter lange specialbyggede griber har fingre, der holder styr på listerne, indtil de skal palleteres. Den vejer næsten 500 kg.

De smalle trælister på 10 x 24 x 3600 mm køres frem i stabler på op til 90 direkte fra opskæring på to save. Listerne skal palleteres omhyggeligt, inden de fragtes ind i næste produktionshal, hvor de stiftes på

filt og bliver til fx prisbelønnede BY Venø lydpaneler.

Ved hjælp af et avanceret rullebanesystem og en kraftig griber kan den nye robot håndtere listerne, der er stablet i bundter af 9 x10.

”En af de største udfordringer var at sikre, at listerne blev korrekt palleteret, da de let blive uordentligt placeret på grund af deres format. Det er løst gennem omhyggelig programmering og tilpasning af griberen,” fortæller Ingolf Sveidahl, senior project manager, RoboTool.

Robotten registrerer selv bredden på panelerne og vælger den korrekte palle til afsætning. Når en palle er fuld, skifter robotten automatisk til en ny, hvilket sparer yderligere tid og manuel indsats.

Ingen slinger i valsen

“Jeg er meget tilfreds. Vi har haft et fantastisk godt samarbejde med RoboTool, der har været yderst professionelle. De har overholdt alle deadlines uden slinger i valsen. Der var ikke en gang startbøvl. Cellen var køreklar, da den blev sat op og har arbejdet lige siden,” fortsætter Martin Bärtel.

”Vi frygtede, at vi kom til at samle de pinde op mange gange, før det lykkedes. Listerne er meget levende, fordi de er smalle og lange. Men vi fandt en god kombination af programmering og den særlige konstruktion af griberen fingre, som trækkes ind, når listerne palleteres. Så vi undgår heldigvis det store mikado-kaos,” slutter Ingolf Sveidahl.

LÆS også: RoboTool hjalp slangerobotter i mål
RoboTool A/S's Firmaprofil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger