Global IBM-undersøgelse: CEO’s står overfor store udfordringer med udrulningen af AI

AI (Artificial Intelligence) teknologi

Global IBM-undersøgelse: CEO’s står overfor store udfordringer med udrulningen af AI

En stor ny undersøgelse fra IBM om generativ AI blandt 3.000 CEO’s verden over viser, at størstedelen af virksomhedsledere oplever kulturelle og ledelsesmæssige udfordringer med deres medarbejdere i kølvandet på udrulningen af AI. IBM-chef kommer med klar opfordring.    

Generativ AI er kommet for at blive. Men nu viser dugfriske tal, at virksomhedsledere står overfor store udfordringer med implementeringen af den transformerende teknologi.

Sådan lyder en af konklusionerne i en omfattende ny undersøgelse, som IBM har foretaget i samarbejde med Oxford Economics, blandt mere end 3.000 C-level ledere i over 30 lande – inklusiv 50 topchefer i Danmark – på tværs 26 industrier som f.eks. detail, finans, energi, it, olie og medicinalindustrien. De danske tal er tæt på identiske med de globale tal.

Undersøgelsen afslører, at 64 procent af de adspurgte CEO’s mener, at succes med generativ AI i højere grad afhænger af medarbejdernes accept af implementeringen end selve teknologien. Dog indrømmer 61 procent, at de presser deres organisation til at adoptere generativ AI hurtigere, end nogle medarbejdere er trygge ved.

Medarbejdere presses af AI-implementering

På trods af at knap to tredjedele af virksomhedslederne på globalt plan (63 procent) mener, at deres ansatte har kompetencerne til at anvende generativ AI, siger en tilsvarende andel (64 procent), at virksomheden er nødt til at anvende teknologien, selvom den udvikler sig hurtigere, end medarbejderne kan nå at tilpasse sig.

Samtidig har størstedelen af adspurgte chefer (56 procent) ikke undersøgt nogen form for indvirkning, generativ AI måtte have på medarbejderne. Alligevel siger 51 procent af de adspurgte direktører, at de ansætter til roller inden for generativ AI, som ikke fandtes sidste år, mens 47 procent forventer at reducere eller omplacere deres arbejdsstyrke i løbet af de næste 12 måneder på grund af generativ AI.

“Der er en utrolig begejstring for generativ AI, og CEO’s verden over ønsker at komme ud over rampen med teknologien for at skabe reel forretningsværdi. Dog vil implementeringen være langsomt uden de rette mennesker og en understøttende kultur. Når virksomheder integrerer generativ AI i deres strategi, er det afgørende, at ledelsen udvikler en kultur, der fremmer adoption og leder medarbejderne gennem forandringerne,” siger Matt Candy, Global Managing Partner, IBM Consulting

Om undersøgelsen

Den globale undersøgelse er foretaget af IBM’s tænketank IBM Institute for Business Value i samarbejde med Oxford Economics blandt 3.000 administrerende direktører (herunder 50 danske topchefer) på tværs af 30 lande og 26 brancher. Interview blev udført via online spørgeskemaer fra december 2023 til april 2024. Tilgå undersøgelsens fulde rapport her. Læs mere om IBM Institute for Business Value her.

Indsigter fra undersøgelsen:

  • 51% siger, at de i øjeblikket ansætter til generativ AI-relaterende roller, der ikke fandtes sidste år. (48% i Danmark)
  • 64% siger, at virksomheden er nødt til at anvende teknologien, selvom den udvikler sig hurtigere, end medarbejderne kan nå at tilpasse sig (68% i Danmark)
  • 61% siger, at de presser deres organisation til at adoptere generativ AI hurtigere, end nogle medarbejdere er trygge ved (64% i Danmark)
  • 59% af alle adspurgte CEOs er enige i, at konkurrencefordele afhænger af, hvem der har den mest avancerede generative AI (66% i Danmark)
  • 62% siger, at de vil tage flere risici end konkurrenterne for at bevare deres konkurrencefordel (78% i Danmark)
  • 67% siger, at de potentielle produktivitetsgevinster fra automatisering er så store, at de må acceptere betydelig risiko for at forblive konkurrencedygtige (56% i Danmark)
Se Leverandører af AI løsninger her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cookie-indstillinger