NAG1 – Innovativ dansk virksomhed tester ny måde at dæmpe støj fra trafikkenEfter fem år med produktudvikling, test og demonstration kan virksomheden NAG1 med støtte fra Markedsmodningsfonden nu opsætte et autoværn, der både gør vejene sikre, men som også sænker støjen fra trafikken på strækninger i både Ishøj og Vallensbæk Kommune. Demonstrationsprojektet er en del af Silent City, som er et projekt i den grønne partnerorganisation Gate 21.

Med et unikt design har NAG1 ændret et standardautoværn til en lav støjskærm, der kan dæmpe en del af den støj, der udsendes primært fra vej og dæk, inden den når naboerne. For at undgå at den ”stoppede” støj ikke reflekteres tilbage til naboerne på den anden side af vejen er autoværnet forsynet med støjabsorberende stenuldsplader. Fordelen ved at dæmpe støjen ved autoværnet er, at jo tættere på kilden støjen blokeres, jo mere effektiv er støjdæmpningen.

”I NAG1 har vi udviklet et autoværn, som udover at gøre trafikken mere sikker, også skal være med til at sænke støjen fra trafikken. Autoværnet har den fordel, at det er tæt på støjkilden, og at det er billigt at installere. Nu er vi super spændte på naboernes vurderinger af, hvor meget de oplever, at autoværnet har sænket trafikstøjen for dem,” siger Leon Samsø Pedersen, der er partner i NAG1.

Resultater på vej fra test i Jylland
Det støjdæmpende autoværn sænker allerede støjen for borgere i Pårup vest for Silkeborg. Her har NAG1 og Vejdirektoratet opsat autoværnet på en 800 meter strækning. Den endelige rapport er på trapperne, men foreløbige resultater af støjmålinger på stedet tyder på en mærkbar reduktion af støjen ved de nærmeste naboer efter, at det støjdæmpende autoværn er opsat.

Potentiale til at sænke støjen i både ind- og udland
Markedsmodningsfonden har givet støtte til demonstration og tilpasning af det nyudviklede støjabsorberende autoværn i Ishøj og Vallensbæk. De erfaringer, som NAG1 gør sig i både Vallensbæk og Ishøj Kommune, vil have afgørende betydning, når det nye autoværn skal sælges til kommende danske og internationale købere.

Der har også været interesse fra flere internationale byer og lande. Leon Samsø Pedersen har blandt andet været på besøg i Holland og Singapore for at vise det helt nye autoværn frem og drøfte samarbejdsmuligheder i fremtiden.

”Flere internationale byer har vist interesse for vores støjdæmpende autoværn. Lige nu venter alle på resultaterne fra Vallensbæk og Ishøj. Det er en helt fantastisk mulighed for os, at Markedsmodningsfonden har støttet projektet, og at Silent City har stillet sig til rådighed,” afslutter Leon Samsø Pedersen.

Det støjdæmpende autoværn er udviklet af NAG1 i samarbejde med Rockwool, Volkmann & Rossbach og RMIG. Autoværnet har gennemgået en grundig crashtest i Italien og er nu godkendt til at opsætte langs veje i Europa.

Du kan se videoen med crashtest af autoværnet

Se leverandører at trafiksstøjskærme her