Lysstyring

Den primære fordel ved lysstyring og lysdæmpning er, at man opnår en energibesparelse. Uanset hvilken lysstyring man vælger, kræver det en professionel indgang til opgaven. Lysstyringen skal jo leve op til forventningerne om energibesparelser og komfort

Leverandører af og viden om Lysstyring


2CTRL ApS

Metalgangen 19E
2690 Karlslunde
Tlf.: +45 2594 4344
E-mail: info@2ctrl.dk

www.2ctrl.dk

Kompetencer: Bygningsautomatik, CTS anlæg, KNX, KNX løsninger, Belysningsanlæg, Belysningsteknik

Læs mere om 2CTRL ApS


AVS Vejsikring A/S

Finervej 7
4621 Gadstrup
Tlf.: 70 44 43 93
E-mail: mail@avs-vejsikring.dk

www.avs-vejsikring.dk

Kompetencer: Vejmateriel, afspærring, afmærkning, montage, trafikværn, lygtebroer, rotorblink, kontrolbokse, arbejdsbelysning, lyssignaler, skiltevogne, færdselstavler, affaldsbeholder, borde og bænke, cykelstativer, parkeringsbøjler, stibomme, bilspærre, plantekasser, pullerter, byrumsinventar

Læs mere om AVS Vejsikring A/S


Nipa ApS


Ellehaven 11
5690 Tommerup
Tlf.: 64 75 14 08
E-mail: info@nipa.dk

www.nipa.dk

Kompetencer: Master, belysningsmaster, specialmaster, maste tilbehør, fundamenter, masteindsatse, pullerter, byrum

Læs mere om Nipa ApS


Safe-Tec A/S


Industrivej 17B
4683 Rønnede
Tlf.: 56 31 58 10
E-mail: mail@safe-tec.dk

www.safe-tec.dk

Kompetencer: Løftegrej, Løfteudstyr, Løfteløsninger, Trækløsninger, Wirespil, Trækspecialist, Wirestropper, Dynema, service, vedligeholdelse, Træktest, Brudstyrketest, Surring, Wirepres, Radiofjernstyring, Fjernbetjening, Radiostyring, Wire, Stropper, Rundslinger, Trådløse lygter, Trådløse lygtebræt, Trådløs styring, Trækspil, Løftespil, Talurit presninger, AC Spil, DC spil, Taljer

Læs mere om Safe-Tec A/S


Schneider Electric Danmark A/S


Lautrupvang 1
2750 Ballerup
Tlf.: 88 30 20 00

www.schneider-electric.dk

Kompetencer: Alarmanlæg, Antenneanlæg, Batterier, Belysning, El - og elforsynings produkter, El anlæg, El- og styretavler, El-installation, Elektriske isolationssystemer, Elektromotorer, Generatorer, Elektronikmontage, Elektronikudvikling, Elforsyningsprodukter, Energibesparelser, Energiprojekter, Energisektor - service og vedligehold, EX-udstyr, Flugtvejsarmaturer, Frekvensomformere, Installationsmateriel, Invertere, Ladere, Omformere, strømforsyninger, Kabel- og rørgennemføringer, Kabelrør, Kabelskabe, Kabinetter, Kabler, Koblingskabe, Luftledningsmateriel, Målere, måleinstrumenter, Montage, Muffer, Projektering af energianlæg, Relæer, Samtaleanlæg, Sikkerhedsbelysning, Sikringer, Styringer, Teknisk dokumentation, Tele og svagstrøm, Transformere, Transformerstationer

Læs mere om Schneider Electric Danmark A/S


Siemens A/S

Borupvang 9
2750 Ballerup
Telefon: +45 44775555
E-mail: ind-presales.dk@siemens.com

web

Kompetencer: Automation, eltavler, kontroltavler, effekttavler, styringsteknik, elektronikmoduler, embedded systemer, scada, rfid, procesoptimering, industri PC, sensorer, strømforsyninger, bygningsautomatik

Læs mere om Siemens A/S


Bright by Flash Light Group – Kulturikon krævede fleksibelt lys
Det var et møde mellem klassisk designhistorie og moderne belysning, da Langelinie Pavillonen skulle have udskiftet lamper. For at kunne bevare kulturånden i den ikoniske bygning afsøgte Bright by Flash Light Group A/S markedet i sin producentkreds for at finde den helt rigtige løsning

Da arkitekterne Eva og Niels Koppel i 1956-1958 byggede Langelinie Pavillonen var det den tredje af sin slags på adressen. Siden Vilhelm Dahlerup byggede den første i 1884 har bygningerne tæt på Den Lille Havfrue spillet en stor rolle for den københavnske kultur - og især designhistorie og været et populært mødested for Københavns bedre borgerskab.

Det var derfor en stor opgave, der stod foran el-installatør Axeltoft & Søndergaard, da de blev bedt om at udskifte belysningen i Langelinie Pavillonens konferenceområde.

Med forskelligartede funktioner og arrangementer som møder, konferencer, ferniseringer og middage efterspurgte Langelinie Pavillonen en løsning, der var både fleksibel og brugervenlig.
- Kravene var mange, og blandt andet ville de have en løsning, der ikke blændede brugerne af lokalet, men samtidig var kraftig nok til at kunne lyse det op ved behov, fortæller Jacob Axeltoft, indehaver af Axeltoft & Søndergaard.

Koglen er født i Langelinie Pavillonen
Ud over de tekniske funktioner var der fra Langelinie Pavillonen et ufravigeligt krav om, at belysningen passede ind i den ikoniske bygnings designkultur. Dansk design har nemlig en særlig plads i Langelinie Pavillonen, og store danske arkitekter og designere som blandt andet Poul Henningsen, Børge Mogensen og Verner Panton har været med til at sætte deres præg på bygningerne.

Således fik Poul Henningsen i 1957 til opgave at stå for belysningen, da Eva og Niels Koppel var midt i nyopførelsen af Langelinie Pavillonen. Bestillingen resulterede i Koglen, som i dag er kendt som en af Poul Henningsens mest populære lamper.

Bright by Flash Light Group fik opgaven
Axeltoft & Søndergaard forelagde udfordringen til Bright, der straks gik i gang med opgaven. Da der ikke var en lampe i virksomhedens sortiment, der passede til kravene, gik de i dialog med deres internationale leverandørkreds for at finde den helt rigtige løsning.

- Vores produkter er håndplukket og nøje udvalgt til det danske marked, hvor vi sammen med vores leverandører finder og udvikler de produkter, som ingeniører og bygherrer har behov for. Men vi oplever også løbende situationer, hvor arkitekter og rådgivere efterspørger specielle produkter, der ikke er på det danske marked – og så udvikler eller finder vi det blandt vores leverandører og samarbejdspartnere, fortæller konsulent Rasmus Højland Brusgaard.

Lysstyring vigtig for stemningen
Brights løsning til Langelinie Pavillonen blev en Honeycomb 13W 3000K hvid med Dali-lysstyring. Netop lysstyringen var en vigtig detalje, fortæller Jacob Axeltoft:

- Der skal kunne skrues helt op for lyset under nogle arrangementer og omvendt være dæmpet belysning ved eksempelvis middagsselskaber. Samtidig var det essentielt, at lyset kunne betjenes i zoner, siger Jacob Axeltoft, der glæder sig over Bright by Flash Light Groups hurtighed, da opgaven blev påbegyndt midt i de travle helligdage og derfor krævede fleksibilitet fra både Bright og deres underleverandører


WAGO – Optimal belysning i produktions- og lagerhaller til lavere omkostninger
WAGO lighting management kombinerer intelligent og effektiv DALI-teknik med brugervenlig software

WAGO lighting management er en intelligent DALI-løsning til belysningsstyring i store rum – f.eks. produktions- og lagerhaller. Med kombinationen af prædefineret hardware og en brugervenlig software gør det planlægningen og idriftsættelsen af nye belysningssystemer lettere og giver desuden mange fordele for driften.

Solid hardware
På hardwaresiden udgør den nye WAGO-controller PFC200 og DALI-busmodulet fra WAGO-I/O-SYSTEM 750/753 grundlaget for WAGO lighting management. Hvert modul kan integrere op til 64 DALI-armaturer, op til 16 DALI-sensorer og op til 16 DALI-afbryderinterfaces i systemet. Da antallet af busmoduler er variabelt, kan der anvendes WAGO lighting management i både små fabrikshaller og store logistikcentre. Desuden kan der placeres yderligere I/O-moduler efter hinanden på PLC'en – f.eks. 3-fasede effektmålemoduler til energimåling eller trådløse EnOcean-afbrydere.

Moderne software
WAGO lighting management bliver dog først til en effektiv og brugervenlig belysningsløsning via den softwareapplikation, som er implementeret i controlleren. Via denne foretages alle indstillinger med museklik, både i løbet af idriftsættelsen og under selve driften. Det er ikke nødvendigt at programmere. Da det grafiske brugerinterface er tilgængeligt via HTTPS og den integrerede browser, er der ikke brug for egentlig programmering. Webvisualiseringen baseret på HTML5 gør arbejdet i den forbindelse nemt og overskueligt.

Lagringen af parameterværdier sker på et SD-kort eller gennem SFTP på en backupserver. Via Modbus TCP/IP kan værdierne videregives til et overordnet BMS eller et produktionskontrolcenter.

Innovativt betjeningskoncept
WAGO lighting management er orienteret mod de forskellige belysningsbehov i en lager- eller produktionshal. Princippet er, at hallen inddeles i virtuelle rum, der svarer til forskellige funktions- og aktivitetsområder – f.eks. montagelinjer, køreveje eller kontorer. Hvert virtuelt rum registrerer signalerne fra sensorerne og aktuatorerne for automatisk og med den indstillede funktionalitet at skabe optimale lysforhold for de forskellige opgaver.


Servodan – Kemp & Lauritzen installerer Servodan lysstyring hos rederiet J. Lauritzen
Kemp & Lauritzen fik el-entreprisen med at installere en Servodan lysstyringsløsning hos rederiet J. Lauritzen i PKA bygningen på Tuborg havn.

Kemp & Lauritzen fik el-entreprisen med at installere en Servodan lysstyringsløsning hos rederiet J. Lauritzen i PKA bygningen på Tuborg havn. Se videoen her https://youtu.be/rkxiBQPCSyo


Mange installatører og elektrikere vil gerne blive klogere på DALI
Servodan udbød før jul 4 kurser i DALI-lysstyring. Interessen for at deltage har dog været helt over-vældende, så aktuelt er der ved at blive gennemført 10 kurser i løbet af årets første kvartal. I alt har ca. 200 personer tilmeldt sig alle vores kurser i januar, februar og marts

De 2 første kurser er netop blevet holdt i Vejle med lidt over 30 deltagere, som fortrinsvis har været installatører og elektrikere. Men også hos rådgivende ingeniører, grossister, industrivirksomheder, offentlige institutioner og andre er interessen for DALI-kurserne stor.

Product manager hos Servodan, Torben Gehlert, er underviser på kurserne og glad for den store interesse:
- Det er helt tydeligt, at DALI lige nu er "det nye sort". I de projekter, hvor der skal være en mulighed for dæmp, ser vi aktuelt en fordeling på 90 % med DALI og 10 % med 1-10 V. For bare 2-3 år siden var det stort set omvendt. Denne udvikling er også drevet af armaturproducenterne og ikke mindst af den kendsgerning, at DALI-styring er meget enkel og hurtig at installere og benytte.

- Derfor har installatører, elektrikere, rådgivere og grossister naturligvis et stort behov for at blive klædt ordentligt på ift. DALI, fortsætter Torben. Og på kurserne kommer vi ind over de vigtigste em-ner ifm. DALI-styringer. Nemlig hvad DALI-standarden EN 62386 foreskriver, hvordan en DALI-installation bygges op, hvad forskellen er på Addressable og Broadcast osv. Og ud over den teoreti-ske viden om DALI-løsninger er der også en del praktiske øvelser, hvor kursisterne programmerer og indstiller den optimale DALI-styring.

- De 2 første kurser er forløbet rigtig godt og ud fra tilbagemeldingerne at dømme, så har kursister-ne til fulde fået indfriet deres forventninger. De resterende 8 kurser i Sønderborg, Aalborg og Kø-benhavn er alle fuldtegnet. Og man er naturligvis altid velkommen til at kontakte Servodan, som også arrangerer skræddersyede virksomhedskurser i eksempelvis DALI-styring, slutter Torben Geh-lert, Product Manager og underviser fra Servodan i Sønderborg