SRO

SRO - Leverandører af SRO finder du i listen på denne side. Leder du efter noget andet end SRO, så brug søgefeltet under denne boks.

Leverandører af og viden om SRO:


Frontmatec A/S

Østerbro 5
7800 Skive
Tlf: 97 52 50 22
E-mail: info@frontmatec.com

https://controls.frontmatec.com

Kompetencer: Automation, SCADA, El-tavler, SRO, PLC, Dataopsamling, Dataindsamlingssystemer, Styringsteknik, Maskinsikkerhed, Softwareudvikling

Læs mere om FRONTMATEC


Krüger – Mobil V-History løsning giver overblik og styrker driften
Hos NK Vand i Næstved ser man den webbaserede version af V-History v3 som et stort fremskridt i hverdagen, da det giver overblik og mulighed for hurtig indsats

I driftsafdelingen i NK Vand har den webbaserede og dermed mobile version af Krügers V-History v3 været brugt i et års tid, og hos maskinmester Anders Mark Jensen er der ingen tvivl:

– Den nye web-version med SMART Assistant giver os et langt bedre overblik. Vi får notifikationer eller advarsler, så snart der er uregelmæssigheder, og vi får besked om præcis, hvor en fejl ligger. Derfor kan vi sætte hurtigere ind end før, og det sparer tid og giver ofte energibesparelser.

Større bevægelsesfrihed

Den web-baserede teknologi fra Krüger giver kunden større bevægelsesfrihed, da driftsfolkene altid vil kunne nå vandsselskabets driftsdata fra den browser-enhed, som de har ved hånden. De kan fx også åbne for at dele udvalgte rapporter med samarbejdspartnere.

– Vi ser SMART Assistant som en sladrehank, der gør det nemmere for os at finde frem til uønskede hændelser – og det er jo fantastisk, at det hele sker automatisk. Vi slipper for at sidde og stirre på endeløse rækker af normale driftsdata for at lede efter en eventuel uønsket hændelse. Programmet giver mig frihed til at bruge tiden på de nødvendige ting, siger Anders Mark Jensen.

Advarsel straks på mobilen

SMART Assistant sender en mail, når der sker en "unormal" hændelse på anlægget og oplyser, hvor den sker. Beskeden kan han straks aflæse på mobilen. Fx giver SMART Assistant Anders Mark Jensen mulighed for at betragte en pumpe på en anden måde end før V-History, hvor han alene styrede via SRO systemet.

– SRO kunne fortælle mig, at pumpen var i gået i stykker. Men nu får jeg fx besked om, at en pumpe kører unaturligt henover det seneste døgn. På den måde advares jeg langt tidligere om, at noget er galt og kan sætte hurtigt ind, siger Anders Mark Jensen.

Det er en yderligere fordel ved den nyeste version af V-History, at den kan sammenkøre og visualisere driftsrapporter med målopfølgning og grafer og sammenligne med tidligere år.

– Det gør, at vi kan se udviklingstrend i det lange perspektiv. Fx ser vi på, hvor meget energi, der er brugt de forskellige steder på anlægget over tid. Det hjælper os til at spare energi, siger Anders Mark Jensen.

Virtuel medarbejder

Med de hændelses-algoritmer, der ligger i SMART Assistant, har driftslederen fået en virtuel medarbejder, der 24-7 analyserer data og informerer ham om, at noget "unormalt" er på færde, siger Kenneth Drostgaard, der er teamleder i Krüger.

I opstarten skal man lige lære at bruge SMART Assistant, så man får etableret et passende varslingsniveau, hvor driftslederen hverken får for mange eller for få notifikationer, men et passende antal.

– Her har vi i starten siddet sammen med driftsledelsen i NK Vand, så de kunne lære at sætte assistenten op til netop deres behov. Derefter kan de køre det hele selv, siger Kenneth Drostgaard.


Ny ePAC opgraderer SRO-anlægget på fynsk vandværk
Kværndrup Vandværk får ny styring med Modicon M580-ePAC og Unity Pro-software et i økonomisk overkommeligt projekt, der opgraderer SRO-anlægget og fremtidssikre styringen.

Myndighedernes krav til vandværkerne vokser, og kravene er ens for alle - uanset størrelse. Det giver nogle udfordringer, især for de mindre, privatejede vandværker. Med begrænsede midler kan det være en svær opgave at få økonomien til at hænge sammen, når værkernes styring skal opgraderes for at leve op til kravene til en moderne, optimeret drift.

- SRO-anlægget på Kværndrup Vandværk var ikke up to date, så der var et udtalt behov for en opgradering, både af hardware og software, siger el-tekniker Morten C. Jørgensen fra Vandcenter Syd, som har hjulpet Kværndrup Vandværk med at opgradere styringen.

Økonomisk overkommeligt
Kværndrup Vandværk har fem boringer og fire pumper, og indtil for nylig blev SRO-anlægget drevet af en Premium PLC fra Schneider Electric med tilhørende PL7 software.
Det er nu udskiftet med den helt nye Modicon M580 ePAC og Unity Pro 8.0-software i et projekt, som er meget økonomisk overkommeligt for Kværndrup Vandværk. 

- En del af øvelsen er at finde den rigtige balance mellem pris og ydelse i den hardware og software, som styrer pumperne og opsamler data om vandets kvalitet. Den balance har vi fundet med M580 og Unity Pro 8.0, forklarer Morten C. Jørgensen.

En af fordelene ved Modicon M580 er, at enheden har indbygget dropfunktion til I/O. Det betød, at man kunne bruge den eksisterende I/O-platform i stedet for at udskifte alle I/O-modulerne og trække nye kabler.

- Det har sparet Kværndrup Vandværk for en hel del penge. Vi har også benyttet lejligheden til at foretage et par optimeringer med fokus på energioptimering. Nu har styringen automatisk tryksænkning om natten, så vandværket også sparer på energien, siger han.

Ethernet i kernen
Modicon M580 fra Schneider Electric er verdens første PAC med ethernet indbygget direkte i kernen. Faktisk er den mere end en PLC, nemlig en meget højtydende ePAC (Programmable Automation Controller), som sætter nye standarder for automation og styring. Når ethernet er indlejret i selve kernen, bliver det markant nemmere at integrere tredjepartsudstyr og få fuld transparens på alle niveauer af applikationen. Morten C. Jørgensen fra Vandcenter Syd er ikke i tvivl om mulighederne:

- Det ser rigtigt spændende ud, når man som os arbejder med styring af vandværker og spildevand. Vi har jo en hel del sensorer og måleudstyr i vores anlæg, så det er stor fordel, at de kan integreres dybere og med mere transparens i styringen.
 
Også på IT-sikkerhedssiden sætter Modicon M580 nye standarder. Den nye ePAC har nemlig integreret IT-sikkerhed med bl.a. passwordbeskyttelse på både hardware- og softwareniveau. Opgraderingen af Kværndrup Vandværk er Morten C. Jørgensens første projekt med Modicon M580 ePAC'en, men bestemt ikke det sidste: 

- Enheden har fungeret upåklageligt på Kværndrup Vandværk, og vi har allerede bestilt tre mere til nogle større opgraderingsprojekter i vores eget regi, siger han. 

Fakta:
Løsning:        

· Udskiftning af PLC og opgradering af software til styring af vandværk
· Modicon M580 ePAC med ethernet i kernen
· Unity Pro 8.0-software

Fordele:

· Opdateret styring
· ePAC kompatibel med eksisterende I/O-system - intet behov for nye investeringer i I/O og fortrådning
· Ny Unity Pro 8.0-software med nye funktioner
· Fuld transparens gennem hele applikationen
· Nem integration af tredjeparts måleudstyr
· Fremtidssikker applikation - kan tilgås fra pc samt tablets og smartphones
· Integreret sikkerhed, både på hardware- og softwareniveau


Videointegration løfter SRO-løsningen hos Energi Viborg Vand
En SRO-alarm er væsentligt lettere at forholde sig til, hvis den er akkompagneret af live-video Videoovervågning integreret i SRO-systemet giver nu Energi Viborg Vand A/S et godt overblik, der letter driften og giver hurtig fejldiagnosticering.

Det var nogle helt konkrete udfordringer ved indløbet til renseanlægget, der fik Energi Viborg Vand A/S til at se sig om efter en videoløsning, der kunne dokumentere forskellige hændelser. De fandt en optimal kameraløsning hos Pelco, der er en del af Schneider Electric. Løsningen er integreret direkte i Energi Viborg Vands eksisterende SRO-system IGSS, som også er fra energispecialisten. Investeringen er en succes, og Energi Viborg Vand har nu for alvor fået øjnene op for de mange muligheder og fordele, der er ved at koble strategisk placerede videokameraer direkte til deres SRO-løsning.

- En fejl på en pumpe kan betyde mange ting og det er derfor en stor hjælp for vores medarbejdere, hvis de kan afgøre situationens alvor ved at kaste et hurtigt blik på et live videobillede fra området direkte i vores IGSS, siger Jens Jørgen Ploumann, der er Driftsleder hos Energi Viborg Vand A/S.
Med et live videobillede fra anlægget kan medarbejderen afgøre, om han skal skynde sig at slukke for pumpen og påføre sig de store gummistøvler, eller stille og roligt kan spise sin frokost færdig eller vente til i morgen med at se på problemet.

- Det kan være afstressende for vores medarbejdere, at de kan se begivenhederne live direkte i vores IGSS, og det er et element medarbejdere kommer til at sætte pris på, siger driftslederen.

SRO-integration er logik
Med 240 pumpestationer er der meget at holde styr på for Energi Viborg Vand, og videoovervågning giver flere fordele og har været ønsket i et stykke tid.

- Kameraovervågning er logik for en virksomhed som vores, og det er noget, vi har kigget på i flere år. Men det er først nu, at kameraerne er kommet ned i et prisleje, der er til at betale, fortæller Jens Jørgen Ploumann og fortsætter:

- Prisen er overkommelig for et Pelco-kamera, som er state of the art inden for webkameraer. For få år siden skulle vi have investeret et langt større beløb for en lignende løsning. Vi har valgt Pelco, fordi de laver kvalitetsløsninger til en konkurrencedygtig pris, og fordi deres kameraer kan integreres direkte i vores SRO-software IGSS. Det er samtidig en væsentlig fordel for os, at vi har Schneider Electric som totalleverandør på vores integrerede video/SRO-løsning. Vi har en favorabel service- og vedligeholdsaftale og skal ikke bekymre os om, at den ene leverandør skyder ansvaret for eventuelle problemer over på den anden, hvilket jo kan ske, når løsninger er tæt integreret.

Praktisk overvågningsløsning
At den jyske spildevandsforsyning har valgt at integrere videokameraerne direkte i SRO-løsningen frem for i en dedikeret videosoftware, skyldes ifølge Jens Jørgen Ploumann at det er den mest praktiske løsning, der samtidig rummer de største anvendelsesmuligheder.

- IGSS giver mulighed for at integrere videosignaler med en række SRO-funktionaliteter, og eftersom vores medarbejdere dagligt overvåger og styre processerne i IGSS, er det logisk, at de i samme løsning får videobillederne af det, de overvåger, siger han.

Man kan koble videosignalet op med en alarm, eller man kan gøre videosignalet til en alarm i sig selv således at det eksempelvis reagerer på bevægelse i området. Eksempelvis kan man ved spildevandsoverløb anvende et webkamera som en overløbsalarm.

- Vi har indtil videre investeret i tre kameraer. Men det er kun fantasien der sætter grænser for hvor mange kameraer det giver mening for os at installere, og efterhånden som vi får dem implementeret vil vi købe flere og flere, forklarer driftslederen.

Dokumentation og bevismateriale
Det første kamera Energi Viborg Vand investerede i, er placeret så det overvåger indløbet til renseanlægget. Indløbet fungerer som afleveringspunkt for byens mange slamsugervogne, og kameraet er sat op primært for at dokumentere at afleveringen sker korrekt. Vognmændene skal aflevere en tømmeseddel, der informerer om den aktuelle last, således at Energi Viborg Vand kan justere processerne korrekt og spore tilbage.

- Kameraet dokumenterer aflevering af tømmesedler og har samtidig en positiv effekt, der hjælper til at de vognmænd, der ved et uheld kommer til at svine med slammet, også rydder op efter sig. Vi har skiltet tydeligt med overvågningen og er i færd med at udarbejde en intern politik, der skal understrege, at vi ikke anvender videokameraer til at holde øje med vores medarbejdere, siger Jens Jørgen Ploumann.

Fakta:
Kameraløsning
Kameraløsningen hos Energi Viborg Vand består indtil videre af tre styk IME219-1ER Pelco dome-kameraer, der er placeret i et vandalsikkert "hus". Kameraerne er justeret og lagt ind på Pelcos Digital Sentry-platform. Videointegration er kun muligt i de nyeste versioner af IGSS.

Energi Viborg Vand A/S
Energi Viborg Vand A/S varetager spildevandsforsyningen i Viborg Kommune. Udover opgaven med afledning og rensning af spildevand sørger selskabet for tømning af ca. 6.000 septiktanke. Det samlede produktionsapparat består af ca. 1900 km. forsyningsledninger, 240 pumpestationer, 230 åbne bassiner og 22 renseanlæg.

Energi Viborg Vand A/S, er datterselskab af Energi Viborg